„Vi ste profesori” - prof. dr Rajna Dragićević

23 Jun 2013
30279 pregleda

Jedan govor namenjen diplomcima Filološkog fakulteta dospeo je u javnost. Održala ga je prof. dr Rajna Dragićević budućim profesorima srpskog jezika na njihovoj apsolventskoj večeri.

„Vi ste profesori” - prof. dr Rajna Dragićević

Iako je bio namenjen uskom krugu ljudi, mladim kolegama, ovaj govor je za nekoliko dana podelio sve dežurne imaoce mišljenja u Srbiji. Jedni pozdravljaju oštar i jasan stav profesorke prema skorojevićkom modelu obrazovanja, nakaradno preuzetom iz nekog ni po čemu nam bliskog sveta. Drugi je osuđuju zbog „sujetne gorčine” i nipodaštavanja koje ispoljava prema savremenim obrazovnim profilima.

Da li je ova kritika pokondirenosti, agresije i polupismenosti pokušaj da se vrati dostojanstvo jednoj profesiji i sistemu vrednosti uopšte? Da li je napisana u formi oštrijoj nego što profesorska etika dozvoljava, ili je to prava mera, i onaj nivo buke koji će uspeti da ustalasa mulj na površini srpskog školstva u večitoj reformi?

Dragi moji studenti, poštovane kolege, budući profesori,

Na dan kada smo proslavljali vaše apsolventsko veče, odložen je maturski ispit malih maturanata jer su se testovi koje je trebalo da popunjavaju pojavili u javnosti. Ovaj događaj samo je jedna od brojnih manifestacija urušenosti našeg prosvetnog sistema, kao i društvenog sistema u svim oblastima. Dolazeći na vaše veče i gledajući vas onako doterane, nasmejane, mlade i pune pozitivne energije, razmišljala sam o tome hoćete li uspeti da zadržite taj optimizam i kada diplomirate i kada se suočite s niskim platama, nedovoljnim uvažavanjem profesorske profesije, prilično nezainteresovanim učenicima, roditeljima koji su uvek na strani svoje dece (čak i ako je to na njihovu štetu), različitim pritiscima i omalovažavanjem.

Mnogo toga oko vas ubijaće vam motivaciju. Ipak, ako mene pitate, na listi vrhunskih zanimanja nalaze se sledeća: profesor, lekar, advokat, sudija, inženjeri, još jednom, profesor. Ako pitate sve roditelje ovog sveta čime bi želeli da se njihova deca bave, odgovoriće vam na isti način. Raznorazni nepismeni i polupismeni ljudi danas sebe olako mogu nazvati nekakvim pi-arovima ili menadžerima, neobrazovane voditeljke sebe zovu novinarkama, a folk-pevačice umetnicama, da i ne govorim o art direktorima, biznis konsultantima, bek-ofis administratorima, velnes konsultantima, ivent koordinatorima, kopi-print operaterima, marketing konsultantima, ofis-asistentima, portfolio-menadžerima, produkt dizajnerima. Iza zvučnih naziva zanimanja najčešće se kriju foliranti koji misle da se ugled može steći preko noći, kriju se oni koji nisu imali izdržaj da završe fakultet koji su započeli, oni koji menjaju zanimanja i profesije kao prljave čarape. Nemojte zaboraviti da se profesorom, lekarom ili sudijom niko ne može samoprozvati. Ponosite se svojim zanimanjem koje se može steći samo upornim, vrednim radom, odricanjem, nespavanjem i višegodišnjim samosavladavanjem i samoodricanjem. Ne dozvolite da vam bahati, hvalisavi i samouvereni vlasnici raznoraznih restorana, firmi, privatnih aviona, luksuznih stanova drže lekcije o uspehu, jer VI STE PROFESORI, a oni su samo vlasnici kvadratnih metara!

Pokušavaju da omalovaže profesorsko zanimanje. Imajte na umu to da ste vi čuvari dostojanstva svoje profesije. Zvanje profesora stiče se sa puno truda, ali još više muke treba uložiti u znanje kako nositi tu važnu titulu. Vodite računa o načinu na koji se ponašate i kada niste u školi, razmišljajte o svom odevanju, stavu, odnosu prema kolegama, prema učenicima i njihovim roditeljima. Ako sebe srozate u sopstvenim očima, onda će vas i okolina gledati sa omalovažavanjem. Budite ponosni, samouvereni, budite spremni da učite i da se doživotno usavršavate, jer VI STE PROFESORI!

Volite svoje učenike. Upoznajte ih sa onim plemenitim što nose u sebi, a čega često nisu svesni. Izvucite ono najbolje iz njih. Podignite im ugled u njihovim sopstvenim očima. Nipošto im ne poklanjajte ocene, ali im stalno omogućavajte da poprave ocene koje imaju. Prepoznajte i poštujte njihov trud. Pokažite im da mogu biti uspešni ako rade. Ne ubijajte im volju. Profesorski autoritet ne stiče se preteranom strogošću i samovoljom, već pravednošću i nedvosmislenim dogovorom kojeg obe strane treba da se pridržavaju. Hvalite najbolje jer ćete time inspirisati i ostale da se potrude i ponekad budu najbolji. Pružajte šansu mnogima da ponekad budu najbolji. Nemojte biti drugari sa svojim učenicima i pokušavati da im se na taj način približite. Vi treba da postavljate pravila u svojoj učionici, da određujete granice, da držite konce u svojim rukama, jer oni su učenici, a VI STE PROFESORI!

Ne zaboravite da ćete predavati glavni predmet, prvi u rubrici u dnevniku, i da ćete sa svojim učenicima provoditi više vremena od svih ostalih profesora. Vaš uticaj na učenike biće najvažniji. Budite svesni te odgovornosti. Kao profesori srpskog jezika, vi ste čuvari našeg jezika i kulture. Učite učenike da vole svoju zemlju. Često se može čuti kako profesori svojim najboljim učenicima savetuju da što pre odu odavde. Počelo je da se podrazumeva da je najbolji uspeh u školi sigurna propusnica za odlazak iz Srbije. Hajde da preokrenemo perspektivu! Ukažite najboljim učenicima na to da treba da ostanu u Srbiji jer će joj, kao najbolji, pomoći da se oporavi i postane bolje mesto za život. Ne dozvolite im da odu i da prepuste zemlju svakojakom ološu! Zacrtajte im kao životni zadatak da se bore protiv živog blata u koje tonemo. Usadite im osećaj za društvenu odgovornost i objasnite im da ovu zemlju niko ne može očistiti osim njih. Ako se potrudite, videćete da će vas đaci poslušati, jer VI STE PROFESORI!

Budite uvereni da seme svih ekonomskih, političkih, kulturnih, moralnih reformi u ovoj zemlji može da proklija samo u porodici, ali i u vašoj učionici, i to upravo na časovima srpskog jezika i književnosti! Zato se trudite da budete uzor svojim učenicima. Krenite u rat protiv svih starleta, sponzoruša, pevačica, manekenki, tajkuna, biznismena i pobedite ih. Vi im morate postati orijentaciona tačka, svetionik u životu! Za taj rat imate 45 minuta dnevno skoro svakog radnog dana, a to nije malo. Pobedićete tako što ćete dati sve od sebe da saržaje koje treba da predstavite svojim učenicima učinite zanimljivim, uzbudljivim, svežim. Uspećete u tome samo ako mnogo znate, ako volite ono što radite i ako ste posvećeni. Učenici to mogu da prepoznaju, i to nepogrešivo. Ne obazirite se na činjenicu da se neke vaše kolege ne pripremaju za časove, da mnogi ništa ne rade, a primaju platu, ne obazirite se na trulež oko sebe i ne predajte mu se! Neka vaš čas bude oaza znanja u sveopštoj pustinji, svetla tačka u mraku, zrno smisla u besmislu.

Vi imate misiju: ako uspete da povratite autoritet škole i znanja (a to se ne može postići nijednim zakonom, već entuzijazmom profesora), padaće kao domine sve prepreke ka boljem životu u Srbiji. Od časa srpskog do ekonomskih reformi! Od časa srpskog do borbe protiv korupcije! Od časa srpskog do kosmosa! Vaša moć je ogromna i vaš zadatak je od strateškog značaja. U tome je razlika između vas i raznoraznih menadžera, konsultanata, koordinatora, administratora, operatera, bogatih vlasnika lokala i ostalih eksperata za prodavanje magle. U njihovim rukama su projekti, lokali, avioni i kamioni, a u vašim rukama je budućnost ove zemlje. Nikada nemojte zaboraviti: VI STE PROFESORI!

19. VI 2013.godine

Prof. dr Rajna Dragićević

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

297 komentara

 
Naca Faca, 23 Jun 2013

Gde bi nam kraj bio da nam je ova gospodja ministar prosvete!

Odgovori
 
markan, 01 Jul 2013

Ne bi ništa stvorila,samo voli da priča.

Odgovori
 
Reply for Mr. Markan, 01 Jul 2013

O, kako grešite. Mislim da ne razumete šta znači verovati u ono što radite.

Odgovori
 
Mr. Sara, 13 Oct 2013

Potrebno je da i drugi veruju u vaš rad.

Odgovori
 
Александар Џунић, 10 Jul 2013

@ markan Бесловесним душама је њен жубор речи шум, док жеднима спасења - жива вода.

Odgovori
 
manuela malbasic, 09 Nov 2013

Misljenja sam da je govor ove profesorke jedan dragulj u kamenju mada smatram da je i kamenje ljepo. U potpunosti se slazem sa njom da je ovo vrijeme kao zivo blato u koje tonemo i da je sve manje pravih moralnih primjera ponasanja ljudi, pogotovo profesora. Svi znamo da je ovo sto je profesorka rekla ziva istina i bolje je i nebiti profesor nego raditi ovaj posao samo da bi se primila plata i po jos koji drugi razlog, koji ne ide u prilog ni ucenicima a ni profesoru. Tu ljubav ima zadnju rijec. Moraju se voljeti ucenici, puno tu truda treba i odricanja i izvlaciti ono najbolje iz njih. Da sam barem ja bila te srece kada sam bila dijete da imam takvu profesoricu danas bih mozda bila bolji covjek. A da bi se stvorio dobar, vrijedan, posten, moralan covjek najvaznije se uvijek prvo dobije u porodici. U porodici pa onda u skoli. Ne omalovazavam ja sebe nego nazalost moj je zivot bio pun trnja i nesigurnosti, a mozda i sada u ovim godinama mi uspije postici ono sto sam nekada zeljela. Uglavnom profesorici zelim od srca puno uspjeha u njenom daljem radu i naravno da ovo drustvo postane konacno mnogo bolje, moralnije nego sada. Manuela

Odgovori
 
mira, 02 Jul 2013

I ako samo priča, odlično to radi, ali profesorka i pametno misli. Radi dobro ono što je njen posao i svaka joj čast. Kada bi svi radili dobro svoj posao bilo bi mnogo bolje. Ali na žalost mnogo je onih koji ne znaju svoj posao pa oko sebe skupljaju one koji još manje znaju. Oni koji se entuzijasti, znaju posao a još su i pošteni prema sebi i svom radu a i prema onima za koje rade, retko prolaze dobro.

Odgovori
 
Okram, 27 Jul 2013

Govor je prigodan trenutku, elokventan, jasan i namenjen mladim prfesorima na pocetku karijere, punim entuzijazma i zelje za dokazivanjem. Profesorska struka je jedna od najtezih ali i najlepsih, zato sto svi pamtimo svoje profesore i rado se secamo dana provedenih u kupi - obicno po lepom. Profesori (svi moguci) su specijalan soj ljudi koji verovatno nije dovoljno cenjen i placen u otadzbini. Jedini problemcic sa ovom govorom koji ja licno imam je potenciranje negativnog u drustvu, pozivanje na borbu protiv olosa ukljucijuci lose profesore srpskog jezika!? Razumem da treba iskazati emocije u ovakvim govorima i da narod to voli da slusa, ali da se jedna struka podize tako sto se nekoliko drugih legitimnih struka spusta, (bez potrebe), to nije u redu (barem ne na Zapadu gde sam privremeno). Stoga mislim da taj deo govora ne daje bas najbolji primer kaji bi mladi profesori srpskog jezika trebalo da slede u buduce. Mislim da je tu profesorka malo preterala u svojim emocijama, ali mogu svakako da zamislim aplauz koji je ovaj govor (potpuno zasluzeno) izazvao u publici...

Odgovori
 
Aleksandar, 24 Jun 2013

Дивим се паметним људима. Овај говор јесте оштар, и можда на тренутке помало ван професорских оквира, али биће да је то једини начин да се маса заталаса. Велико поштовање за ову професорицу.

Odgovori
 
Marusja, 24 Jun 2013

Bravo Profesorka!!!! Ovaj govor kao da je iz mog srca potekao. Uopste ne mislim da je preostar jer se nas drustveni moral (i ne samo drustveni) srozao do kaljuge u blatu koje naz prozdire. Kamo srece da imamo puno vise ovako hrabrih, preduzimljivih ljudi.

Odgovori
 
toro, 25 Jun 2013

kraj bi bio u učiteljskom snobizmu, prtosveta je uvek bila leglo onih koji se nisu uspeli realizirat u struci

Odgovori
 
Milena, 27 Jun 2013

Vasa je poruka potpuno nepismena! Njen sadrzaj je takodje u skladu sa Vasom pismenoscu.

Odgovori
 
Dr tehnickih nauka (docent), 28 Jun 2013

A tvoja (Vasa) je veoma nepristojna.

Odgovori
 
Nadam se da sam Covek, 29 Jun 2013

Moram da priznam da mi je paznju privklo tvoje uporno ostavljanje komentara. Ukoliko bi procitala sve iznova zelela bih da mi odgovoris, ukoliko mozes, ko je taj koji omalovzava druge profesiije? Ko uporno istice svoje godine studiranja, procitane knjige, zvanje i svoj profesorski poziv, mesto u kojem zivi i radi? Ne zelim da komentarisem da li se slazem ili se ne slazem sa clankom profesorke Rajne. Svako ga tumaci iz svog ugla, na osnovu prethodnog iskustva i onoga sto u datom trenutku oseca. Zelim da kazem samo jedno - Gordost u coveku moze narasti do nepodnosljive oholosti a gordost ima svoje skrivene uzroke u osecanju inferiornosti ili superiornosti deteta s tim da je superiornost manje ili vise uspesna kompenzacija osecanja inferiornosti. Ja se iskreno nadam da sam pre svih zanimanja i zvucnih zvanja na prvom mestu covek.

Odgovori
 
Dr profesor mr dr dza bu (tehnickih nauka), 29 Jun 2013

Eh, ali mi smo "PROFESORI", ne moramo da smo ljudi (zene). Pre svega smo gordi i oholi. Jer mi smo "PROFESORI". A zasto ne zelis da komentarises njeno pisanije, samo moje? Vise te inspirisem na razmisljanje?

 
vera, 11 Jul 2013

Da. pre svega je potrebno da budemo ljudi, da budemo čovek čoveku: E, a kad sam čovek, onda ne mogu i neću da iskrivim i pogrešno tumaćim ono što je neko rekao ili napisao. Profesorka je izrekla istinu, pozvala na dostojanstvo i otpor upropašćavanju mnogo čega, a mnogo šta kreće od iskrivljenog jezika, od zloupotrebe i igre rečima. Bravo za profesorku i sve one koji nisu ni pokušali da zloupotrebe i iskrive njene reči. Moramo znati i čuvati svoj jezik, ispravno ga govoriti i pisati, ne kvariti i ne prljati ga tuđim izrazima i rečima, a poželjno je i potrebno naučiti i druge jezike i koristiti ih tamo gde je i kada je potrebno. Na kraju, znam, svi ste odlično razumeli svaku izgovorenu reč, samo su se neki od vas prepoznali, pa se branite uvredama, omalovažavanjem i izrugivanjem. Drugačije ne umete.Međutim, priznanje i promena sebe bi bilo mnogo korisnije za vas lično i sve nas zajedno.

 
Veverica, 28 Jun 2013

A sta je u njoj potpuno nepismeno? "U" ispred "uciteljskom" je verovatno tipfeler, kao i "prtosveta", s obzirom da je "t" pored "r". "Uspeli realizirat" je kroatizam, ali je i u srpskom moguce reci "uspeli realizovati". Cini mi se da je to prihvatljivo isto koliko i balkanski infinitive ("uspeli da se realizuju"). Ukratko, dva tipfelera i jedan kroatizam. Kako se to moze nazvati potpuno nepismenim? Ako se ne slazete sa sadrzajem, kritikujte argumentovano sadrzaj poruke.

Odgovori
 
Milena, 28 Jun 2013

Zapravo, mislila sam na recenicu bez velikog slova i tacke... A sto se tice Vase podrobne analize i ona sadrzi termine iz jezika koji se pogrdno naziva anglosrpskim...

Odgovori
 
Tanja, 28 Jun 2013

Elegantno.

 
Veverica, 28 Jun 2013

Vrlo je moguce, s obzirom da godinama nisam zivela u Srbiji. Volela bih da mi kazete koji su to termini. "Infinitive" mi je sam kompjuter otkucao, a "tipfeler" je germanizam, koji se u engleskom ni ne koristi ("typo" je na engl.). Druge nisam primetila. Bilo bi lepo kada biste bar jednom odgovorili argumentima pa da nas bar necemu naucite.

 
Zagi, 28 Jun 2013

Nisam znao da poruka može biti "nepismena"... :)))

Odgovori
 
Veverica, 29 Jun 2013

ni ja. a narocito da sadrzaj moze da bude u skladu s pismenoscu, tj. nepismenoscu. da li to znaci da je sadrzaj nepismen? ili da je "nesadrzaj"? a od argumenata ni traga ni glasa. samo uvrede I pogrdni nazivi. "anglosrpski" koji je izraz ivana klajna, ako se ne varam(ili ga je on od nekog pozajmio, prvi put sam ga videla u nin-u u klajnovoj kolumni o jeziku), uopste nije pogrdan, vec vise saljiv naziv. u severnoj americi toliko ljudi gresi u pisanju pa nikome ne pada na pamet nekoga da vredja i naziva nepismenim, vec mu/joj pomogne ako moze i ukaze na greske. ovde ne. ovde, nazalost, vecina ljudi koji nesto znaju, umesto da podele to znanje sa drugima, oni ih ismevaju i lepe etikete. izgleda smo svi na ovom forumu sem rajne i milene nepismeni. mala slova, takodje, koja mnoge zene koriste kao otpor tradiciji i patrijarhatu, ovde su izraz nepismenosti. nema veze sto se neke od najvecih knjizevnih kriticarki sveta cak i potpisuju malim slovima. ovde bi one bile nepismene. jer je bitna forma, a ne sustina. bitno je da ste vi "profesori!" a ne kako obavljate svoj posao.

Odgovori
 
Dr profesor mr dr dza bu (tehnickih nauka), 29 Jun 2013

E da, tacno i ja ponekad kontam covece niko me nije ispravljao kako pricam vec evo odkad nisam vise u zemlji gde govore moj maternji...Ali zato ima ovaj virtuelni svet da se lepo prisetim. I strava leci od nostalgije.

 
Milena, 29 Jun 2013

Zapravo gospodjo Veverice, ja radim a kod kuce imam 2 mala deteta... Ovaj razgovor pogledam samo povremeno i ne pada mi na pamet da zapostavljam svoju decu niti da svoje radno vreme trosim na to da Vama iznosim argumente cim to pozelite. Uostalom vi niste videli ni sta je nepismeno u Torovoj poruci a moj argument da je to pre svega veliko slovo i tacka ste tumacili na sebi svojstven americki nacin razmisljanja... Epa vidite ovako: Ovo je Srbija... ovde se preko noci postaje zvezda ucescem u nekom rijelitiju. Skoro u isto vreme izmile neki likovi iz 3-4 rijelitija...njih 50/60 i dobiju odmah da vode neke emisije na televiziji. Naravno da nisu zavrsili novinarski fakultet... Vendi koja je prosle godine pevala po vasarima sa golim sisama sada glumi nekog bracnog savetnika... zasto se ne pozove neki psiholog... sociolog ili socioterapeut da savetuje te parove na televiziji? Iz istog razloga iz kog ljudi sa zavrsenom zurnalistikom nemaju svoje emisije... A ko se zapravo prijavljuje da ucestvuje u rijelitiju? Pa sigurno ne ljudi koji rade jer ni jedan poslodavac nece tolerisati odsustvo od 4 meseca...sigurno ne zemljoradnici jer bi im citava sezona propala...sigurno ne ucenici i studenti jer ni oni nemaju vremena za to...i najverovatnije ne ljudi koji imaju porodicu jer ne zele da budu odvojeni od svoje porodice toliko dugo. Dakle jasno Vam je ko se tamo prijavljuje i ko ovde uspeva preko noci... Ne sumnjam da i kod vas postoje rijeliti programi ali za zemlju od osam miliona stanovnika na svakih 5-6 meseci novih 50-60 nikogovica koji preplave sve televizije....je pogubno. Smatram da se na takve ljude odnosi misljenje profesorke Rajne. Ne verujem da bi ikada prozvala bilo koga ko je posteno zaradio svoje mesto u drustvu. Takodje ne razumem toliko negativno raspolozenje prema nastavnicima koji su zavrsili fakultete ... rade svoj posao najbolje sto mogu...provode zivot sa nasom decom...vole ih... vezuju se za njih... idu na seminare najcesce o svom trosku...uglavnom su porodicni ljudi koji zive normalno svoj zivot...idu jednom godisnje na letovanje ukoliko im mogucnosti to dozvoljavaju.... Medjutim ako profesor od naseg deteta trazi da procita nesto ili da koristi pravopis...mi ga mrzimo i nazivamo policajcem... A profesoru je to posao isto kao porezniku naplata poreza. Vi kritikujete Rajnu koja je prof.dr a za koju niko nije cuo do danas osim ljudi iz njene struke ... Ali zato svi znaju ko je Ekrem Jevric... iako je to neki sljam iz Amerike koji je ovde dosao da ide iz jednog rijelitija u drugi i da se proslavi. Mi smo u zivom blatu i sve dublje tonemo... Rajnin govor je vapaj!!! U mutnim vremenima talog je na povrsini. E sad ako za Vas ni ovo nisu argumenti...ja se onda vise necu javljati....

 
Biljana, 29 Jun 2013

Milena, mozda je takvo negativno raspolozenje do god lepite packe u digitalnom svetu kao da ste u svojoj ucionici. Na osnovu brzo pisane poruke na racunaru vi cete da definisete ko je nepismen a ko ne? Ko vam daje to pravo da sudite o drugima samo na osnovu svoje profesionalne deformacije? Jer to vi uvek drzite cas. Kao sto vidim delite etikete ovde "nepismeni", psiholoske analize "kompleksasi". Pa ako ne vidite i dalje kako dozivljavaju predstavnike vase profesije i zasto, nece to nikad ni shvatiti.

 
Veverica, 30 Jun 2013

Milena, izgleda se nismo razumele. Vi ste komentarisali moj komentar, ne clanak. Moj naredni komentar u kojem sam zamerila da niste naveli argumente odnosio se na anglosrpski u mom komentaru. To mi ni dalje niste objasnili, vec ste naveli svoje misljenje o clanku. S obzirom da ne gledam reality programe i ne znam ko je Ekrem, ne znam sta da Vam odgovorim. U svakom slucaju, ni u jednom trenutku nisam odobravala takve programe niti sam rekla bilo sta ruzno o nastavnom osoblju, stoga ne razumem kako je ovaj Vas komentar odgovor na stavove koje sam ja iznela. Sigurna sam da u prosveti ima puno ljudi koji odgovorno obavljaju svoj posao, kao sto ih ima u svim profesijama, ukljucujuci i one o kojima Rajna Dragicevic govori s nipodastavanjem. Cinjenica je da bi bilo lepo menjati sistem vrednosi u drustvu, ali ne verujem da je nipodastavanje i generalizovanje nacin da se to uradi. Takodje, ni u jednom trenutku nisam rekla da morate zapostaviti svoje obaveze da biste meni odgovorili. Samo sam ocekivala argumentovanu diskusiju, a ne vredjanje svakog komentatora bez argumenata, kao sto ste to na vise mesta uradili.

 
Мила, 04 Jul 2013

управо тако!

Odgovori
 
Алексамдар Џунић, 10 Jul 2013

@toro Тим више 'el Toro'! Обраћаш пажњу на шљунак, а бисере не видиш! Како иде она пословица: Maragitas ante porcos!

Odgovori
 
Milica, 10 Jul 2013

Veću glupost u životu nisam čula. Možda neko voli da radi u prosveti. Ili je to nemoguće, nezamislivo? Sačuvaj Bože.

Odgovori
 
nope, 25 Jun 2013

Bravo, svaka Vam je ka Njegoseva.

Odgovori
 
petra petrovic, 27 Jun 2013

Nema veze sa Njegosem! Naprotiv, Njegos da je ziv ismevao bi ovakve pune sebe.

Odgovori
 
Marija Blagojevic, 29 Jun 2013

Zbog cega smatrate da je zene puna sebe? Mislim da ni vi ni mnogi drugi niste razumeli sta je zena zelela da postigne. Mnogi mladi ljudi koji treba da zakorace u novi zivot i zapocnu karijeru profesora umesto s ponosom oni sa sramom govore o svom pozivu. Gospodja je zelela da im stavi da znanja da oni treba da budu ponosniji na poziv koji ce mnoge generacije dovesti do polozaja menadzera i slicnih, treba da budu ponosni jer su neki oslonac deci koji traze svoj put ka buducnosti. Ne radi se samo o profesorima srpkog jezika i knjizevnosti vec i matematicirama, biolozima, hemicarima... Nazalost, danas je u Srbiji izgleda moguce ponositi se samo titulama koje nisu uvek stecene dobrim obrazovanjem. Zao mi je sto to ne uvidjate, ali zaista je daleko plemenitije biti profesor nekom detetu neko "office manager" koja bi se u nasem jeziku zvala glavna sekretarica, radno mesto za koje su potrebne odredjene ogranizacione sposobnosti i zavrsena srednja skola, ali ne koje ce iza sebe ostaviti dubok traga kao sto su mnogi moji profesori ostavili traga u mom zivotu! Zbog cega smatrate toliko losim ideju da covek bude ponosan a ne postidjen svojim zanimanjem? Uostalom ni vi ne biste bili to ste ste postali da nije bilo vasih profesora!

Odgovori
 
petra petrovic, 30 Jun 2013

Zasto se sve svodi na ponos i stid? Postoji i ljubav, a u ljubavi nema stida i ponosa. Kada nesto ili nekoga istinski volis, neces se time ponositi niti se toga stideti. Ne vidim nista pozitivno u tome da se neko ponosi svojom profesijom, a nipodastava druge. Naprotiv, to je veoma negativno, narocito za jednog pedagoga. Na mene su ostavili utisak moji nastavnici koji su nas ucili da postujemo sve clanove drustva. A oni koji su bili elitisti i egomanijaci, poput jedne u srednjoj skoli koja je, kada smo joj se na pocetku prve godine srednje greskom obratili sa "nastavnice", uzvratila "Nisam ti ja nastavnica, ja sam profesorica!", ostavili su jako los utisak. Bilo je i onih koji su nas vredjali, a u osnovnoj skoli cak i udarali. A bilo je i sjajnih ljudi, punih postovanja prema djacima, roditeljima, kolegama. Predajem na univerzitetu i smatram da je moj posao plemenit, ali isto tako smatram plemenitim mnoga druga zanimanja. Ne smatram da treba da se busam u prsa time sto sam profesor. Rajna Dragicevic je ocigledno opsednuta nekim osecajem inferiornosti/superiornosti cim ima potrebu da toliko klasifikuje vrednost ljudi po zanimanju koje obavljaju, pa cak i unutar zanimanja po tome koliko je vazan neciji predmet. Meni nikada ne bi palo na pamet da kazem studentima da je predmet koji ja predajem vazniji od drugih.

Odgovori
 
Истина, 25 Jun 2013

Одличан говор. Оштар? Данас све што није политички коректно, сматра се у најмању руку оштро. Политичка коректност између осталих ствари духовно уништава људе широм света. Истина ослобађа!

Odgovori
 
Sanja Zavisic, 25 Jun 2013

Danas mi je jedan od tezih dana u zivotu.Upravo sada moj sin polaze prijemni na Akademiji umetnosti.I sad sam procitala ovaj tekst,kao da sam znala da mi je potrebna ovakva injekcija ohrabrenja i pameti.II ja sam profesor sa diplomom Filoloskog iz Bgd.Ovaj tekst je omaz danasnjoj i prethodnim generacijama.Mom dragom ocu koji je davno osnovao jednu gilmnaziju, jednu biblioteku, jednu meni ostavio.Hvala prof. Dragicevic sto nas je sve malo podigla u zivotu da ne zaboravimo dostojanstvo.Danas me je podsetila na moje profesore koje sam mnogo volela: Srbinku Pankovic iz Indjije i pokojnu Ljiljanu Popovic iz Stare Pazove, kao i profesorku engleskog Ivanku Tipsarevic iz Beograda.Takvog sveta vise nema.

Odgovori
 
Jelena, 28 Jun 2013

Ima, ima...Gledajte tamo gde ima!

Odgovori
 
MImimimimimi, 25 Jun 2013

Sve je ovo u redu, ali zato omalovazavanje drugih profesija? Biti menadzer sa diplomom Ekonomskog fakulteta Beogradskog univerziteta, znaci truditi se, raditi na sebi, uciti mnogo i mnogo, podjednako je tesko kao zavrsiti knjizevnost na Filoloskom (koju pri tom zavrsavam). Kao da je poistovecen "posao" starlete i odredjenih profesija za koje je potrebna diploma fakulteta. Zelim da budem profesor i mislim sve najbolje o tom poslu, ali nipodastavati tako olako ostale profesije je neprofesorski.

Odgovori
 
Aleksandar, 26 Jun 2013

На то сам и сам мислио кад сам рекао да ја говор помало непрофесорски, не треба генерализовати сва занимања која је професорица навела у исти кош. Им и ту честитих и вриједних људи, у свакој професији. Ја се нађох у оном дијелу гдје професорица спомиње људе које често мијењају занимања. Ја сам у задње 3 године промијенио 3 радна мјеста, па рачунам да је то све посљедица кризе и како је популарно рећи, транзиције. А рачунам да свугдје радим честито и поштено. Можда само нагласак може да се стави на имена оних занимања која је професорица навела, е ту је већ можда била и помало преблага:).

Odgovori
 
Veverica, 29 Jun 2013

Ti radis cestito i posteno i od poreza koje placas ova profesorka dobija platu. Ona pljuje po takvima kao sto si ti, a ti je i dalje hvalis. E ti si covek, Aleksandre, ne covek, nego ljudina! Svaka ti cast! Da je vise takvih kao sto si ti ovaj svet bi bio mnogo lepse mesto!

Odgovori
 
manja79, 01 Jul 2013

Nazalost, i pored toga sto niste shvatili sustinu govora, kao i predmet kritike Profesorke najuporniji ste sa komentarima. Profesorka je iskljucivo kritikovala deo populacije koji je dolazio do poslova i novca na nacin koji ne predstavlja ni mukotrpan rad ni ucenje ili jednostavno talenat . Takvi koji su do poslova i novca dosli pomocu pojedinih kontakta ili putem kriminala ili putem iznenadnih ljubavi sa mocnima ili skidanjem su predmet kritike Profesorke. I takvi se uglavnom kriju iza zanimanja koje je navela. I sama sam menadzer u jednoj velikoj firmi, ali sam zavrsila fakiltet i sa uspehom se bavim svojim poslom i nisam se osetila kritikovanom niti omalovazavanom. Procitajte jos jednom ceo tekst i tumacite delove teksta u skladu sa celinom.

Odgovori
 
Veverica, 01 Jul 2013

Prvo, nisam “najupornija”. Ima jos nekoliko upornih. Drugo, i da jesam, ne vidim zbog cega je to problematicno. Diskutujem o temi koja me zanima, a pri tome nikoga ne vredjam. S obzirom da odnedavno zivim u Srbiji i placam poreze od kojih je doticna profesorka placena, imam pravo da kritikujem njene istupe. Vasa izjava da ja nisam dobro shvatila tekst, a Vi jeste, mi nije jasna. Mislila sam da su prosla vremena kada neko odredjuje kako tekst treba da bude shvacen. Ocigledno nisu. Izgleda je najveci problem sistema obrazovanja u Srbiji to sto se i dalje ne dozvoljava kriticko misljenje. Ne znam zbog cega toliko ljudi, umesto da se fokusira na tekst, uporno karakterise komentatore: nepismeni, kompleksasi, ne shvataju tekst, uporni sa komentarima. Ipak, poslusala sam Vas i procitala ga jos jednom. U glavi mi odzvanja “Vi ste profesori!” Podseca me malo na “Gospodju ministarku”: ŽIVKA: Kako šta? Još pitaš. Ja sam gospođa ministarka! (Udari u sladak smeh od zadovoljstva..) Ju, ubio me bog, čisto ne verujem svojim rođenim ušima. Kaži mi, Daro, ti! DARA: Šta da vam kažem? ŽIVKA: Pa zovi me kao što će odsad ceo sveg da me zove. DARA: Gospođo ministarka! ŽIVKA (Čedi): 'Ajde, kaži i ti!

 
Dr filozofije, 01 Jul 2013

Veverice, nemoj da se sekiras. Tu sam ja non stop samo odkad se drugacije prestavljam niko me vise ne zove kompleksasicom ni nepismenom. Izgleda je fora da svaki put stavis drugo ime. Takva je i nastava srpskog jezika i knjizevnosti kod nas sto bi ovde rekli "It's my way or the highway". Profesori su tu samo da sledi aplauz na velike reci. To su zaboga PROFESORI. A menadzerka se nije pronasla u "...art direktorima, biznis konsultantima, bek-ofis administratorima, velnes konsultantima, ivent koordinatorima, kopi-print operaterima, marketing konsultantima, ofis-asistentima, portfolio-menadžerima, produkt dizajnerima....". Jer profesorka ima samo pik na "portfolio-menadzere".

 
gospodja ministarka, 03 Jul 2013

namirisala sam te ja, vragolanko filozofska:) mozemo mi da menjamo imena, ali sta nam vredi kad nas odaju kompleksi, nepismenost i nesposobnost dubokog razmisljanja. vucice dlaku menjaju, al' cud, e to je vec druga prica... ako budes imala vremena narednih godina, dodji da napravimo nesto od ove drzave.

 
gospoja gospodjica, 03 Jul 2013

Srecom te odrastoh drzavi gde od svih onih koji tvrde da su "pismeni", funkcionalno je pismeno jako malo. Ako ce ova superiorna kasta PROFESORA da ovakve etikete lupa nama koji smo prosli kroz nas obrazovni sistem, sta li je sa onima koji su imali manje ocene iz srpskog jezika i knjizevnosti, ne smem ni da pitam. Do god je ovakvih ataka na moju malenkost gde god ispoljim svoje kriticko misljenje koje u ovoj zemlji dobro unovcavam, smatram nostalgiju maltene izlecenom. Hvala svima vama koji se ne slazete sa mnom, samo me podsecate zasto nisam vise tu kao radnik u nastavi i nauci kao sto bejah pre nego sto se zaputih u ovo moje putesestvije. I da, hvala i Rajni sto me podseti gde necu da saljem decu u skolu kad porastu (kod njenih bivsih studenata i studentkinja).

 
драго_ца, 05 Jul 2013

Интересантно колико вас има којима је запарало уши оно ви сте професори а кроатизми вам тако лепо звуче. Госпођа Милена је у праву јер очигледно да имате проблемима са тим изразом. Ти дипломци јесу будући професори, то је назив њиховог занимања и мени не пада на памет ни један други израз који је професорка могла да употреби. Да су то били будући кувари, да ли би вам исто тако засметало да им се обратила речима: ви сте кувари и не дозволите да вам се било ко меша у ваше рецепте? Госпођо Веверице, то што плаћате порез даје Вам право само да критикујете Владу и никога више. То сте морали да научите и у САД. Да сте пробали да критикујете неког америчког генерала (који је исто тако финансиран парама пореских обвезника) у време рата у Ираку, завршили бисте у затвору. А у Србији се понашате бахато као да сте још увек Американка. Очекујем да сутра искритикујете и Вашег комшију пензионера, јер и пензионери су, зар не, исто тако финансирани од Вашег пореза. Госпођо Милена, само напред. Овакве треба стално исправљати јер ако их пустите на миру они умисле како су у праву и како тако треба да буде.

Odgovori
 
ljubica, 05 Jul 2013

O cemu vi pricate? Radi se o jednom kroatizmu i uopste nije napisala da lepo zvuci vec je odgovorila na Milenino prozivanje zbog pravopisa. Sada su i mene vec pocela da nerviraju bezrazlozna etiketiranja ljudi zbog pravopisa bez ikakvih objasnjenja. Recimo, ja se uopste ne slazem sa osobom potpisanom kao oro, ali ne vidim zasto bih je prozivala zbog pravopisa ili joj govorila da ide da cuva ovce kao sto je neko dole rekao. Pa zar se na svako razlicito razmisljanje odgovara vredjanjem? Strasno! Meni je bas forum interesantan jer ljudi koji imaju razlicita iskustva, raznih su profesija, ziveli su u drugim zemljama iznose svoja misljenja. Medjutim, kako primecujem, bivaju oterani zbog toga sto neki jednostavno ne barataju argumentima vec samo vredjaju. Vi ste sad odjednom stigli do rata u Iraku i americkih generala. Nikada nisam bila u SAD, ali pretpostavljam da ste u pravu sto se tice zatvora. No, nisam nigde primetila da je Veverica odobravala americku agresiju u Iraku. Kako biste se vi osecali da vas neko na nekom forumu u Americi prozove zlocincem samo zato sto ste Srbin? I sta je to bahato u njenom ponasanju? To sto je trazila da komentatori upotrebe argumente umesto da vredjaju? Vi to nazivate bahatoscu? Procitala sam sve komentare i cini mi se da su osobe koje vredjaju druge bahate, a ko argumentovano odobrava ili kritikuje govor dr Dragicevic nikako nije bahat. Mogu se sloziti ili ne sloziti s nekim, ali ako se ne slazem, ne znaci da treba da vredjam tu osobu. Mada, to na neki nacin pokazuje ko se slaze sa dr Dragicevic - osobe koje razmisljaju na slican autoritativan nacin kao ona, s obzirom da i ona u svom govoru vredja one koji ne razmisljaju kao ona, i to ne samo pojedince vec citave profesije! Po meni, svako ima pravo da iznese misljenje pa cak i ako ne placa porez u Srbiji. Ja iznosim misljenja i na sajtovima drugih zemalja i niko me ne sprecava u tome.

 
драго_ца, 06 Jul 2013

Госпођо Љубице, ово је типичан амерички (бахати) начин размишљања: S obzirom da odnedavno zivim u Srbiji i placam poreze od kojih je doticna profesorka placena, imam pravo da kritikujem njene istupe. Госпођа плаћа порез и зато, јелте има одређена права, не према ономе коме плаћа порез него према осталим грађанима као да они не плаћају порез. Да не говорим да многи коментари просто кипте малограђанским нек комшији цркне крава менталитетом уместо да гледају како да њима буде боље. Важно је да има неко гори од нас а то што смо ми у блату до појаса нема везе. Госпођа Драгићевић се обрушила на малограђанштину, скоројевићевство и необразованост и саветује децу како се издићи изнад тога али је то изгледа неке погодило јер је дирнуло у њихов систем вредности. Види ти ње! Шта она мисли, да је боља од нас? Госпођа министарка! И опет да поновим да подржавам госпођу Милену у њеним напорима да вас/нас нечему научи.

 
ljubica, 06 Jul 2013

Recimo, s tim se slazem sto ste napisali u vezi s placanjem poreza. Cenim kada neko napise konkretno na sta se odnosi kritika, kao sto ste Vi sada upravo rekli da pod bahatoscu smatrate tu izjavu o placanju poreza. Da, to nije u redu. Po meni, svi imaju pravo na misljenje. S druge strane, ne odobravam prepotenciju dr Dragicevic, ali o tome su vec mnogi pisali pa ne bih ponavljala. Ipak, razumem donekle osobe kojima se govor svidja jer ima dosta poucnih misli. Ja licno ne volim snobove, stoga mi ta prepotencija kvari celokupnu sliku, ali, razumem da se mnogima dopada. Sto se tice Milene, medjutim, primecujem samo isfrustriranost i cinicne komentare. Nazivala je komentatore kompleksasima, nepismenima itd, i sve to bez argumenata. Veverica je prokomentarisala torov govor, Milena je samo izjavila da je nepismen, a tek posle je spomenula interpunkciju. Na kraju je krenula da prica o svojim obavezama, prakticno optuzivsi druge sto odgovaraju na njene cinicne komentare jer ona eto nema vremena da njima odgovara?! Nikada nisam uspevala da komuniciram s ljudima koji bi samo nesto dobacivali i vredjali bez objasnjenja, a jos manje smatram da nesto od njih mogu da naucim. Doduse, naucila sam od nje ko su glavni likovi u rijaliti programima. No, nije mi namera da analiziram Milenu, to cinim zato sto je uporno spominjete kao uzor, a nisam primetila sta je ponudila u diskusiji sem gundjanja i cinizma. S druge strane, ima dosta osoba s kojima se ne slazem, a od kojih sam nesto naucila. Recimo, prva je dr Dragicevic, koja je iznela nekoliko veoma interesantnih stavova, a i ovaj govor me je naveo da potrazim neke njene clanke na Internetu, i cak sam pronasla neke koji imaju veze s mojom profesijom. U neku ruku me je njena prepotencija jos vise razocarala kada sam videla da je zaista veliki strucnjak. Obicno ljudi koji su majstori svog zanata nemaju potrebu da budu puni sebe. Ali, niko nije savrsen. Zadovoljicu se citanjem njenog clanka o etnokulturnim stereotipima.

 
joulupukki, 26 Jun 2013

Ma jasno je bilo na koju "felu" u tim oblastima "obrazovanja i poslovanja" Dragićevićeva ovde cilja, to svakako nisu pošteni studenti bilo kog fakulteta pri Univerzitetu u Beogradu. ;)

Odgovori
 
Mika, 27 Jun 2013

Mislim da nije imala nameru da bilo koju od tih profesija vređa, već samo da naglasi da su svi oni takođe imali profesore i da je profesor najstarije zanimanje od svih navedenih, nevažno o kom se predmetu radi...

Odgovori
 
Veverica, 27 Jun 2013

Hvala, MImimimimimi. Drago mi je sto ce osoba kao Vi, koja se ne slaze sa nipodastavanjem drugih, jednog dana raditi u prosveti. Kada sam procitala odobravanja ovog krajnje nadmenog govora vec sam se uplasila da takva osionost karakterise mnoge u Vasoj struci. Drago mi je sto ima ljudi poput Vas, koji ce uciti decu da ne treba nikoga potcenjivati, da je bitno kako obavljas posao, a ne kojim se poslom bavis. Samo napred, MImimimimimi! Zelim Vam sve najbolje u Vasoj karijeri!

Odgovori
 
Dr tehnickih nauka (docent), 28 Jun 2013

I ja biram Mimi sto puta pre nego Rajnu.

Odgovori
 
Nina, 27 Jun 2013

Slažem se, ne daj Bože da nam ovakvi određuju budućnost, vratili bi nas u 15. vek. Dosta je bilo "profesora" (odnosno predavača bez završenih doktorskih studija) koji samo štrajkuju i traže veće plate, a ništa ne rade - govorim iz ličnog iskustva, a kao odličan i đak i student; zameniti ovakve "jake na rečima" ljudima koji imaju jasnu ideju o prosperitetu i razvoju i koji žele da je sprovedu u delo

Odgovori
 
Nikola, 25 Jun 2013

Toro,drži se koride, ili nekakvog tora iz kojeg si gonio ovce na ispašu i nemoj više komentarisati stvari za koje nisi pozvan. Možda ćeš i sebi pametnije izgledati, uljujljkan u svojoj "samoostvarenosti". Svaka čast na ovom članku,na njegovoj inspirativnosti, sveobuhvatnosti i istinitosti!

Odgovori
 
Danijela, 25 Jun 2013

Хвала Вам на овом тексту.

Odgovori
 
Student Filoloskog, 26 Jun 2013

Lako je prof. dr. Dragicevic da ovako prica, jer da se razumemo, njena plata nije mala, alavo je izjaviti tako nesto, jer ovo ipak citam ja, a moj otac ima invalidsku penziju koja iznosi 11.000 dinara . Ne znam da li je pod ovim podrazumevala i studente Filoloskog koji na kraju svojih studija ne dobijaju zvanje, i to ne samo ne zvanje profesora, vec nikakvo zvanje. Kad je vec odlucila da ovako posavetuje mlade ljude koji ce puni snova i dignutog nosa nadrljati u stvarnom svetu, gde nece moci da nadju ni posao djubretara, a kamoli profesora, kojih i sami znate ima previse, mogla bi i da nama studentima kojima Filoloski nije obezbedio zvanje pruzi neki poslovni savet. Da se bacimo na neki zanat? Uz duzno postovanje, profesorka mi je predavala jedan predmet, radovala su me njena predavanja.

Odgovori
 
Dr profesor mr dr dza bu (tehnickih nauka), 29 Jun 2013

Bolje da im je dala savet kako da dodju do posla. I da spuste malo nos i da budu raspolozeni i da malo traze po selima za pocetak i mestima gde nece bas svako da ide da predaje. Ili da im otvori oci koliko ima otvorenih radnih mesta u skolama i kako se zaposljava. Ja koliko sam upucena ne preko proseka i ne preko zilion procitanih knjiga vec preko veza i vezica i partijskih knjizica. To je surova realnost pedagoskog sistema kod nas. A vidi se da ona nije nikad bila nastavnik niti profesor u sredjoj skoli jer to sto ona prica se odnsoi vise na akademsku pricu predavanja. U osnovnoj i srednjoj ima mnogo vise pedagoskog rada, borbe da se odrzi disciplina, borbe sa prepisivanjem i mnogim drugim problemima sto necete naci u fakultetskom amfiteatru ili ucionici.

Odgovori
 
Mima, 26 Jun 2013

Poštovana Rajna, U Finskoj (koja već godinama ima najbolje rezultate na PISA testovima) profesori mogu biti samo najbolji studenti, konkurencija je ogromna, selekcija oštra. Našoj Srbiji je odavno potrebno tako nešto. Nažalost, kod nas je normalno polagati ispite preko "bubice", učiti iz skripti, fušeriti i varati na svakom koraku. Žusto se protivim takvom ponašanju kolega i zbog toga u našem društvu ja nisam "normalna". Zato moram da pitam moje kolege, kako vas nije sramota da se žalite na ovu zemlju, kada ste upravo vi ti koji doprinosite njenom propadanju? Da, vi! Danas "bubica", sutra kupljena diploma, prekosutra ministarska fotelja,nastavak je dobro znan...Postali smo "zip" generacija, skraćena verzija, instant intelektualci. Dobro je sve što je preko noći i bez kapi znoja. Sistem vrednosti dotakao je dno. Nadam se da će Vaša poruka dopreti do onih koji zaista treba da je čuju i da će biti sve više ljudi koji javno iskazuju ovakav stav. Još samo jedna stvar...Potekla sam iz porodice sudija, lekara i inženjera. Ja sam ekonomista. Svesna sam da je moja profesija diskreditovana zbog najezde svakakvih menadžera, konsultanata, i marketing stručnjaka. Ipak, da biste zaista postali ekonomista potrebne su godine rada, usavršavanja, neprekidnog učenja, pogotovo u oblasti finansija, kojima se i sama bavim. Ne smatram da je moja profesija na bilo koji način manje bitna i zahtevna u odnosu na one koje ste naveli. Pozdrav.

Odgovori
 
Dr tehnickih nauka (docent), 26 Jun 2013

Mima, i mali vrapci znaju da je studirati maternji jezik i književnost među najlakšim fakultetima. I taj predmet je npr. meni koja sam inženjer-magistar-doktor uvek bio najlakši mogući predmet. Imala sam maksimum na prijemnom za srednju školu iz maternjeg jezika, uvek sam volela da čitam ali mi ni na pamet nije palo da studiram taj fakulet jer dobro svi znamo kakav je posao nastavnika u osnovnim i srednjim školama. Malo plaćen i naporan. A ego do neba. Obično takvu profesiju i biraju oni koji se najprijatnije osećaju kad trebaju nešto da nabiflaju nešto i koji vole da glume policajca ispravljajući druge. Znam dosta doktora i doktorki lingvistike i raznih jezika koji ako jedno neće nikad moći da prežale je to da su baš tu profesiju odabrali kad su imali šansu da biraju. Od toga se leba niko nije najeo. Duboko u njima će uvek će ostati kompleks ograničenja šta sa tom diplomom mogu a šta ne mogu da postignu.

Odgovori
 
Aleksandra, 27 Jun 2013

Jedan dr tehničkih nauka ne bi smeo toliko da generalizuje stvari. Filolozi nisu kompetentni za tehniku, ali ni oni koji se bave tehnikom nisu kompetentni za filologiju. Filologija je ozbiljna nauka. A dr Rajna Dragićević je vrhunski stručnjak i profesor!

Odgovori
 
Dr profesor mr dr dza bu (tehnickih nauka), 29 Jun 2013

Draga moja Aleksandra, naukom se bavi na poslediplomskim studijama i kao profesor u akademskoj instituciji. Neko sa diplomom filoloskog fakulteta moze da bude dobar materijal za naucnika ali ne znaci da to i jeste. A jel vam u diplomi pise "profesor sprskog jezika" ili "diplomirani filolog"? Sta je od to dvoje?

Odgovori
 
Sofija, 27 Jun 2013

Na osnovu čega ste zaključili da je, kako ste Vi to formulisali, “studirati maternji jezik i književnost među najlakšim fakultetima”. Da li ste i Vi studirali na Filološkom fakultetu, pa možete da ga uporedite sa studijama tehničkih nauka? Govorite li iz vlastitog iskustva, ili ste taj svoj stav bazirali na glasinama i ishitrenim, krajnje subjektivnim zaključcima? Doktor bilo kojih nauka bi trebalo svoje stavove da potkrepi objektivnijim argumentima. Neću da se upuštam u dublje psihološke analize Vaše ličnosti, ali sasvim je jasno da je Vaša neopravdana nadmenost u istoj ravni sa Vašim predstavama ega “nastavnika srpskog jezika”. Žalosno je to što jedan doktor nauka sklon da toliko generalizuje i da ima toliko predrasuda koje se ogledaju u poistovećivanju studija Filološkog fakulteta sa učenjem srpskog jezika u Osnovnoj školi da bi se time stekao povod za “glumljenje policajca”. Šta Vi uopšte hoćete da dokažete time što tvrdite da ste se više namučili da bi ste postali docent i da ste studirali “teži fakultet”? Da imate više znanja od filologa? Da ste pametniji od njih? Da vas to čini značajnijom osobom? (Služim se generalizacijama da bih ispratila Vaš stil). Vi svakako formalno imate visok nivo obrazovanja, ali zapitajte se da li ste dorasli tom zvanju. Sve vreme potencirate problem terminološke prirode zvanja osoba koje završavaju Filološki fakultet, a izmiče vam sama suština – nije bitno da li će se neko imati titulu nastavnika, profesora, docenta itd. Bitno je znanje i sposobnost da se to znanje prenese i upotrebi u prave svrhe. A iz Vaših komentara kristalno je jasno koji aspekt Vašeg zanimanja je Vama primaran. Ovaj govor, koji je, po mom shvatanju, sasvim na mestu, predstavlja kritiku obrazovnog sistema u celini, a ne napad na “pošten narod” i njihove profesiji. A, svi vi koji ste iz ovoga shvatili da profesorka omalovažava druge profesije i osobe koje “pošteno rade svoj posao”, u velikoj ste zabludi. Odmah ste se pronašli u pogrešno interpretiranoj kritici i skočili da branite svoju sujetu i lične interese, umesto da pokušate da shvatite i doprinesete rešavanju ovog dubinskog, kompleksnog problema srpskog društva, kao što je obrazovni sistem. Poenta je u tome da svako od nas može da doprinese promenama, a profesorima i nastavnicima koji učestvuju u obrazovanju mladih je dodeljena bitna uloga, kao i velika odgovornost koju taj posao nosi. Profesor treba da da primer studentima, treba da se angažuje i da osvesti studente, kako bi oni postali svesni i doprineli preko potrebnim promenama u ovoj zemlji. Isto tako i ekonomisti, pravnici, inženjeri i ostali treba svesno, savesno i odgovorno da obavljaju svoj posao kako bi time doprineli razvoju i promenama. Krajnje je vreme da shvatite da se svet ne vrti oko vašeg ega i dokazivanja vaše veličine drugima.

Odgovori
 
Dr tehnickih nauka (docent), 28 Jun 2013

A gde to rade nastavnici srpskog jezika ako ne u osnovnim i srednjim skolama nakon sto savrse taj smer na Filoloskom fakultetu? Moj stav sam bazirala nakon citanja ovog govora pedagoskog radnika te institucije. A stav koji ja iznosim je uvek moj, subjektivan jer ja ovde ne iznosim naucni rad niti vrsim naucne analize zivotnih istina. Naravno da dok pisem komentare iznosim pre svega samo svoj, licni utisak. Ne znam sta tu nije jasno? Mislis da trenutno drzim predavanje?

Odgovori
 
Dr tehnickih nauka (docent), 28 Jun 2013

Profesor pre svega treba da nauci te buduce nastavnike da ne treba da grade pod broj taj svoj jedan ego. Cesto ponavljanje reci PROFESOR buducim NASTAVNICIMA je kao da ponavljas rec DEKAN profesorima. Cemu to? Profesor treba da bude neko ko jeste "svetionik" kao sto ona kaze, ali nema potrebe da se nipodastava sistem vrednosti koji trenutno vazi u jednoj zemlji. Da, jeste sve tako kako je ona navela u nasoj zemlji. Evidentne su sve te drustvene promene na gore. Ali to je ipak nepovratni proces. Nastavnik maternjeg jezika treba da pre svega motivise decu da nauce da gledaju zivot iz jedne zrelije perspektive, po mom misljenju iz pozitivnije. Ne mora da bude preko ovog kanala, sve je crno svi su ispod nivoa nekog a samo smo mi neki intelektualci iznad svega. Bolje da se nauce kako da zive svoj zivot sto bolje mogu. Da se snalaze. Da citaju knjige radi tudjih iskustava, radi obogacivanja sebe. Radi svog unutrasnjeg bica. Ja ovo govorim kao neko ko je ekstremno voleo da cita ceo svoj zivot (veruj mi doktorat ne pada sa neba nego posle mnogo, mnogo procitanih knjiga i naucnih radova). I kao neko ko je dobar deo svog detinjstva proveo u bibliotekama i koje sretao policajac-tip nastavnike srpskog. Moja prva nastavnica srpskog je bila bas pravi pedagog asve posle nje su vise bile policajci koji su pokusavali da utvrde ko je knjigu procitao a ko ne. Ko je nabiflao ciju knjizevnu kritiku a ko ne. Veruj mi, svaku sam lektiru procitala za vreme svog skolovanja, od nekih i po vise knjiga. Ali nastavnici srpskog jezika nisu bili tu da konstruktivnu diskusiji raspituju, da te navode na trazenje i zakljucivanje. Oni su bili tu da te ispitivaju o zivotima pisaca, o misljenjima krticara povodom tih dela koje smo obradjivali. Sve u svemu biflanje. A posto imam drugarica koje su zavrsile taj fakultet citala sam knjige sa spiska koje su i one citale dok su polagale ispite, pogotovu sa zavrsne godine. Kamo srece da su neke od njih usle u nastavni program. Sve dok policajci i egoisti u profesorima ne nestanu, deca ce i dalje biti zaslepljenima tim novim stvarima sa strane. Kako stvari stoje, ja ne mogu ni da zamislim kako je drzati maternji jezik pored svih tih stvari na internetu dusu dalih za varanje i prepisivanje. I da li te nove generacije odrasle na kompjuterima i mobilnim telefonima uopste znaju da drze knjige, da sami nalaze sta da citaju. Moj prethodni univerzitet na kom sam radila je celu biblioteku digitalizovao. Tone i tone knjiga su slali na recikliranje. To je ono sto se svuda na svetu polako nazalost desava. Sve postaje brzo trazenje resenja, nestrpljivost, copy/paste i prerano nalazenje zakljucaka.

Odgovori
 
Vesna Sunrider, 29 Jun 2013

Svaka cast profesorki sto se odlucila na ovakav korak, i bravo za komentar - ni meni nije jasno zasto bi neko ovo tumacio izvrnuto i shvatio kao vredjanje i omalovazavanje. A ti koji su se prepoznali i nasli uvredjenima, bas se pitam zasto je to tako. *sarkazam* Kompleksasi, kompleksasi everywhere.

Odgovori
 
profesorka profesoric, 29 Jun 2013

Ovo me podseca na Dzordza Busha, "Ili si s nama ili si protiv nas." Zbog cega bi mi koji smo kriticni prema govoru ove osobe bili kompleksasi? Vecina nas je argumentovano iznela razloge neslaganja. A sta smo dobili? Uvrede. Svako ko se ne slaze s njom je kompleksas, glup, nepismen, itd. Da mozete da nas vidite, verovatno biste rekli da smo ruzni. Ne razumem tu vrstu rezonovanja. Zasto ne odgovorite protivargumentima na nase argumente. Ja, kao i vecina drugih kojima se ovaj govor nije svideo, nismo rekli da nam se ne svidja zato sto je Rajna Dragicevic ruzna, iskompleksirana i glupa, vec smo naveli razloge.

 
Dr profesor mr dr dza bu (tehnickih nauka), 29 Jun 2013

Ciljna grupa kojoj je ovaj govor namenjen ce govor shvatiti kako shvata. Verovatno su i sva predavanja u toj rimi. A mi koji smo nismo imali tu cast da nam ovakve eminencije ispiraju mozak, mozda razmisljamo i malo drugacije.

 
Dr profesor mr dr dza bu (tehnickih nauka), 29 Jun 2013

za "profesorka profesoric" ali oni su PROFESORI, sve je dozvoljeno. Pec pec. Vredjanja i smesne pretpostavke. Zato je i tako kako je sa one druge strane, samo se pitam kad ce ove buduce generacije ukapirati zasto ih mozda deca gledaju kako ih gledaju. I da moraju malo da se spuste medju obicne smrtnike da bi do nekog dopreli. A ne samo sa tog svoh pijedestala PROFESORI. Izgleda da im je jedna od najcescih uzrecica "kompleksasi". TIme lece svoj ego i sebi daju na bitnosti.

 
profesorka profesoric, 29 Jun 2013

Re: Vesna Suncica(poruka: “Koliko sam ja uspela...” samo sto tamo nisam mogla da kliknem “reply”) U pravu si, Vesna. Ima te vrste grupisanja. I sama sam kriticna prema bratstvima i sestrinstvima, prvo zbog izdvajanja po polu, a potom i zbog neke vrste elitizma. Sto se tice “Ivy league”, u poslednje vreme se sve vise kritikuju raznorazna rangiranja univerziteta jer je tesko obuhvatiti sve kriterijume. Narocito zato sto kvalitet cesto varira unutar univerziteta. Recimo, mozda univerzitet nije pri vrhu liste, ali ima odlicnu katedru za odredjenu disciplinu. Tako da se na postdiplomskim studijama najvise gleda kvalitet katedre i mentor. Daleko od toga da “Ivy League” nisu kvalitetni univerziteti, jesu veoma, ali ima mnogo drugih koji su kvalitetni, a nisu toliko poznati. Drago mi je sto si spomenula slucajeve sa stipendijama. To je upravo ono sto jako zameram ovoj profesorki, toliko kritikuje druge struke, a nije spomenula korupciju unutar svoje struke. Mnogi profesori zaposljavaju svoju decu po univerzitetima, traze od asistenata i kolega da potpisu njihovu decu kao autore radova u cijem pisanju uopste nisu ucestvovala (cula sam sopstvenim usima za takve stvari, cak mi se zalio poznanik koji je profesor sto koleginica nece da potpise njegovog sina kao autora rada, a sin mu ne zna ni naslov tog rada!). Kada bi se u Srbiji uradilo istrazivanje o nepotizmu na univerzitetima doslo bi se do mnogo interesantnih podataka, samo se niko to ne usudjuje da uradi. Daleko od toga da je ovde sve sjajno, ali takvog nepotizma nema. Predajem godinama i nikada, ali nikada, mi se nije desilo da mi dodje neki profesor i da urgira za svoje dete. Ne samo profesor, nego bilo ko. Nikada! U Srbiji je situacija mnogo drugacija. Ovo sto govoris o indeksu i izgubljenoj prijavi dovoljno govori o administraciji koju je vec neko spomenuo. Katastrofa. Ne mogu da verujem da jos uvek funcionise taj sistem prijava. Pa zar profesor nije imao njenu ocenu u svojoj evidenciji? Strasno. Devojci propadne godina zbog bahate studentske sluzbe i neodgovornog profesora. I ko je za to odgovoran? Po obicaju niko. Kome moze da se zali? Nikome. Ti placas zato sto su neciji sinovi i cerke na budzetu, a tvoja drugarica nece videti Japan da bi ga videlo dete nekog profesora (ili profesorovog rodjaka ili prijatelja). Kao sto vidis i sama, naisla si na mnogobrojne, strasno ozbiljne probleme unutar samog sistema kojem pripada i Rajna Dragicevic, ali ona se okomila na menadzere i vlasnike firmi. U njenom govoru se ni u jednom trenutku ne pominju stvari koje se desavaju tebi i tvojim drugaricama, a te stvari joj se desavaju ispred nosa.

 
Dr profesor mr dr dza bu (tehnickih nauka), 29 Jun 2013

Sofija: Na osnovu čega ste zaključili da je, kako ste Vi to formulisali, “studirati maternji jezik i književnost među najlakšim fakultetima”. Da li ste i Vi studirali na Filološkom fakultetu, pa možete da ga uporedite sa studijama tehničkih nauka? Govorite li iz vlastitog iskustva, ili ste taj svoj stav bazirali na glasinama i ishitrenim, krajnje subjektivnim zaključcima? - Na osnovu ljudi koje poznajem a koji su zavrsili taj fakultet. Na osnovu broja ispita, kolicine slobodnog vremena kojom raspolaze prosecan student filoloskog u odnosu na kolicinu vremena kojom raspolazu studenti na nekim drugim fakultetima, sa vecim brojem ispita i kojom godinom vise nastavnog programa. Svaki moj zakljucak je naravno krajnje subjektivan jer ga donosim svojom glavom. Sta Vi uopšte hoćete da dokažete time što tvrdite da ste se više namučili da bi ste postali docent i da ste studirali “teži fakultet”? - Vise sam htela da objasnim koliko godina treba u ostalim strukama nekom da bi sebe nazvao "profesorom" cisto poredjenja radi. Da imate više znanja od filologa? - Da li treba da merim znanje u odnosu na osobu sa zvrsenim cetvorogodisnjem fakultetom? Po sistemu rangiranja studija, da, imam, Imam dve diplome vise iznad te pocetne. Ako se meri brojem ispita, brojem diploma, indeksom citiranosti verovatno da. A ako me meris sa gospodjom koja je drzala govor ne, ja sam tek docent a u akademskim krugovima to je segrt. Ona je redovni profesor a to je zvanje za ljude koji su dostigli eminenciju u svojoj oblasti. Da ste pametniji od njih? - Zavisi od koga. Ne mozes porediti individuu sa grupom ljudi. Da vas to čini značajnijom osobom? (Služim se generalizacijama da bih ispratila Vaš stil). - Zavisi opet kakav znacaj meris i na koga. Neću da se upuštam u dublje psihološke analize Vaše ličnosti, ali sasvim je jasno da je Vaša neopravdana nadmenost u istoj ravni sa Vašim predstavama ega “nastavnika srpskog jezika”. - Ne znas nista o meni osim ovih komentara, odkud znas sta je opravdano a sta ne? Ne osecas se nadmeno kad tako komentarises nepoznatu osobu i pominjes psiholoske analize licnosti?

Odgovori
 
Milena, 28 Jun 2013

Po tome kako ste se potpisali (ne imenom vec titulom), jasno se vidi od cega patite. Ne treba covek biti lekar ni profesor da bi uspostavio dijagnozu -KOMPLEKS. A kada budete procitali onoliko knjiga koliko jedan student knjizevnosti procita za jedan ispit, vec cete moci da kontrolisete taj svoj kompleks i da ne govorite kojesta.

Odgovori
 
Dr tehnickih nauka (docent), 28 Jun 2013

E draga moja MIlena procitala sam ja vise knjiga nego student srpskog jezika i knjizevnosti za vreme celog fakulteta. A potpisala sam se obrazovanjem samo da dam naglasak sta rec PROFESOR u 99 % slucajeva stvarno znaci. NIje isto sto i NASTAVNIK.

Odgovori
 
Milena, 28 Jun 2013

A ja sam pomislila da Vam je "Dr" ime, posto ste ga napisali velikim slovom. :)))))))))))))

 
Dr tehnickih nauka (docent), 28 Jun 2013

Dr je nesto sto pisem pre svog imena. Ne zivim u Srbiji vec duze vreme.

 
Rada, 28 Jun 2013

Oprostite, a koja je suštinska razlika između profesora i nastavnika? Hvala.

 
Dr profesor mr dr dza bu (tehnickih nauka), 29 Jun 2013

Profesor je koliko znam rec poreklom iz latinskog jezika - sirom planete znaci nastavnik najviseg cina i cesto se odnosi na one koji se bave naukom i koji predaju na akademskim studijama. Ono pre toga su nastavnici. A koliko vidim kod nas i u jos nekim zemljama reci se mesaju. Koristi se rec koja je od "nastava" - nastavnik za predavace od 5. do 8. razreda osnovne skole. A za izvodjace nastave u srednjoj skoli koristi se vidim rec "profesor". A kod nas je izgleda predavac na univerzitetu "univerzitetski profesor". Ovde gde ja radim "professor" je neko ko radi na univerzitetu - bavi se nastavom i istrazivanjima, ako je samo predavac na univerzitetu onda nije profesor nego "lecturer". A svi predavaci na nivoima ispod univerzitetskog su "teachers".

 
драго_ца, 05 Jul 2013

Госпођо Др. Мр. Инг. техничких наука, мене је живот научио да диплома не прави од човека интелектуалца. Имао сам задовољство да упознам изузетно виспрене и интелигентне људе без формалног образовања али нажалост и докторе наука врло сужених видика. Покојни Стив Џобс је напустио факултет јер му није ишло а и док је био на факултету слушао је рецимо калиграфију а не математику. И откуд Вам то о професорском егу? Надам се да то нису неке личне трауме јер ја тако нешто не памтим а живео сам у време када је то занимање било заиста цењено. Мој професор латинског је на пример, у своје слободно време, држао заинтересованим ђацима часове француског и италијанског језика. Зато што је био горд или зато што је желео да нас што боље припреми за живот?

Odgovori
 
Др. Мр. Инг. техничких наука, 05 Jul 2013

U Rajninom govoru, diploma odmah nekog cini PROFESOROM sve i da ne radi ni dana u prosveti. Visprenost i inteligencija nema veze sa obrazovanjem, to su ljudske osobine. Nemaju svi uslove da studiraju. Vidike svi imamo suzene ili siroke sve u zavisnosti ko ih meri i kojim arsinom donosi odluke. A profesori koji drze privatne casove obicno nemaju dovoljno novca. Meni je jedan nivo spanskog drzao univerzitetski profesor francuskog u jednoj privatnoj skoli. Covek je uvek bio jako umoran, mislim da je i umro godinu dana nakon kursa koji sam zavrsila kod njega. Ne verujem da je meni casove drzao iz altruizma vec iz potrebe da zaradi nesto novca.

Odgovori
 
profesorka profesoric, 27 Jun 2013

Ovo je ocigledno tekst jedne krajnje prepotentne osobe. Ima nekoliko korisnih saveta, ali toliko nipodastavanje drugih zanimanja i ponavljanje "vi ste profesori," ucinilo je da zaboravim sve pozitivne savete. Pisem doktorat u Americi, iz oblasti slicne ovoj kojom se doticna profesorka bavi, predajem godinama na univerzitetu, ali mi nikada ne bi palo na pamet da toliko nipodastavam druge. Mnogo puta sam zalila sto nisam ostala u Srbiji, ali kada vidim ko bi mi predavao na Filoloskom u Beogradu, drago mi je sto nisam. Uvek mi se cinilo da je u Srbiji previse elitizma, ali ova profesorka je prevrsila svaku meru. Narocito sa nabrajanjem zanimanja koja se cene. Tipicna zanimanja za bogate gradjanske porodice. Zbog toga i imamo toliko losih lekara, advokata, sudija, inzenjera i profesora. Bas zbog toga sto ima, nazalost, dovoljno ljudi koji misle kao ova profesorka, pa upisuju preko veze svoju decu na te fakultete. Bez obzira na mnoge negativne aspekte Amerike, jedna stvar koja je zaista sjajna je sto se svaki posao ceni. Svaki posao je potreban da bi drustvo dobro funkcionisalo. Postoje ljudi koji dobro obavljaju svoj posao i oni koji ne. Po meni je korisniji clan drustva dobar cistac nego los sudija.

Odgovori
 
dragana, 27 Jun 2013

profesorka profesoric-uzivajte u americkom obrazovnom sistemu:)ne sumnjam da je u rangu naucne fantastike u odnosu na srbiju..potrebno je provesti dugo vremena kao ucitelj i kao ucenik u srbiji i shvatiti da su nama neophodni ljudi sa stavom,rezonom i duhom profesorke rajne dragicevic...jos i ovo...ne radi se o elitizmu u srbiji vec o prezivljavanju u svakoj oblasti drustvenog zivota ukljucujuci i obrazovanje..

Odgovori
 
Profesorka profesoric, 29 Jun 2013

Nazalost, Dragana, radi se o elitizmu. karakteristicnom ne samo za Srbiju nego za celu jugoistocnu Evropu, pa donekle i centralnu. Imam nekoliko prijatelja zanatlija u Srbiji, veoma vredno obavljaju svoj posao, rade po 12 sati dnevno, nemaju vikend, a veoma cesto nailaze na krajnje potcenjivanje raznih "intelektualaca" koji krenu da im drze predavanja koliko oni zaradjuju, a koliko zanatlije zaradjuju i kako bi zanatlije trebalo manje da zaradjuju, itd. Ovde, u Americi, nikome ne bi palo na pamet da coveku koji mu je upravo popravio instalacije u kuci drzi takvo predavanje, vec bi bio srecan sto je elektricar dosao u nedelju uvece da to uradi. I jos bi mu dao baksis. Nekada mi se cini da u Srbiji mnogi zavrse fakultet samo da bi mahali diplomom i da smatraju da ih to sto su se cetiri ili pet godina duze skoloivali cini boljim ljudima. U Americi se ceni rad. Nema slucajeva ljudi koji sede na birou deset godina posle fakulteta. Ako ne nadju posao u struci, rade nesto drugo, jer je bitno raditi. Diploma ti nista ne vredi ako ne radis.

Odgovori
 
Dr profesor mr dr dza bu (tehnickih nauka), 29 Jun 2013

Vecina mojih studenata radi pored toga sto studira da zaradi za dzeparac i da ima sto manje dugove nakon zavrsenog fakulteta. Vecina pocne i od svoje 15. godine da radi po kojekakvim Mc Donallds-ima, prodavnicama i kojekakvim poslovima iz usluzne delatnosti. U toku svog zivota promene brdo poslova a svoj poslovni zivotni put zovu "karijera". Cesto sa ponosom isticu vestine zaradjene na tim, tezim manualnim poslovima. Ali kod nas je to ispod casti, i svi koji rade i studiraju se uvek nipodastavaju kao "studenti koji se ne pojavljuju cesto na fakultetu", kao "neozbiljni". A nemaju svi priliku da ih porodica izdrzava do 25. a bogami i do ranih tridesetih. I nakon zavrsavanja, mnogi ce pre da sede po kaficima da kukaju na zivot i da se prijavljuju na samo mesta "u struci" i da cekaju godinama na neku vezu da ih negde ubaci. A retki su oni koji ce da zavrsnu rukave i da rade bilo sta sto donosi pare ili kao sto ovde kazu "sto ce da placa racune i donosi hleb na sto". Moj jedan kolega, veoma dobar student je kopao kanale nakon diplomiranja a jedna koleginica je radila godinama u kopirnici. Morali su od necega da zive dok ne nadju taj prvi posao u struci.

 
Vesna Sunrider, 29 Jun 2013

Koliko sam ja uspela da se informisem, i u Americi u poslednje vreme itekako ima slucajeva ljudi koji sede na birou posle fakulteta i uzimaju one bonove (valjda) za hranu - i to su najcesce ljudi istih profesija koji i ovde dzedze na birou - umetnickih ili drugih vezanih za kulturu. Sto se tice nepostojanja elitizma u Americi... heheh, a sta je drugo njihova Ivy League, izvinite, ko ono bese tamo pohadja nastavu? A njihova bratstva i sestrinstva? A situacija u njihovim srednjim skolama? Jedina razlika je u tome sto tamo ipak i izuzetan student moze lakse da se upise na te fakultete, a stipendije mogu da nadju na sve strane. Ovde, gde su stipendije za nadarene djake i studente mizerne i kasne, gde je mojoj drugarici sa fakulteta oduzeta stipendija za put u Japan zbog trivijalnosti (a sledece godine su DVE dodeljene istoj osobi sto je, koliko ja znam, nelegalno) iako je najbolje uradila test, ja nisam mogla da dobijem ni stipendiju ni kredit a imala sam sve uslove ispunjene dok su se istovremeno dve koleginice hvalisale kako su upale na budzet preko veze, a moja druga drugarica je morala da obnovi godinu jer su joj izgubili polozeni ispit i nisu hteli da uzmu u obzir ocenu unetu u indeks. Zato i jeste nasusno potreban jedan ovakav govor, da bi neke naredne generacije profesora prekinule ovakvu 'tradiciju'. Svaka cast malom broju izuzetaka medju sadasnjima!

 
Dr profesor mr dr dza bu (tehnickih nauka), 29 Jun 2013

Za Vesnu: Da, postoji puno diplomiranih filologa, i studenata sa zanimanjima koja su vezana za drustvene nauke koji rade sasvim druge poslove, cesto veoma malo placene. Studirati istoriju i elektrotehniku isto kosta a pocetne plate su nebo i zemlja. I ovde se takve stvari studiraju iz ljubavi ili studiraju deca i dobrostojecih porodica koju ce neko kasnije izdrzavati. I ovde su stipendije mizerne, retke za naci. Obicno su samo deo ukupnih troskova, obicno samo pokrivaju "tuition" a ne dom, menzu, knjige i svakodnevni zivot. Ali ovde ima jako puno unverziteta, oko 40 % ukupnog stanovnistva ima neku fakultetsku diplomu. Ivy League je jako mali deo populacije. Naravno zna se koji su fakulteti vrhunski a koji ne. Ali cesto umetnost nalazenja posla vise zavisi od osobe, aktivnosti tokom studija i proseka a ne samo proseka kao sto je kod nas. teoretski. Medjutim ovde svi plate studije, neki vise neki manje. A stipendije obicno dobijaju u nizim godinama (da ih navuku da dodju koliko se meni cini).

 
dragana, 29 Jun 2013

i u srbiji bi se cenio rad kada bi bilo posla...i ljudi sa diplomom, koji su je naravno ucenjem stekli, ne bi bili ogorceni kada bi im drzava taj isti posao obezbedila..u americi vec tokom studiranja znas sta te ceka i kojim ces se poslom baviti..izlisno je govoriti o tome..svuda ima prepotentnih i ogranicenih ljudi..to nema veze sa diplomom..

 
Dr tehnickih nauka (docent), 28 Jun 2013

I ja sam vec duze vreme u Americi tako da sam i zaboravila vise da citam stvari u skladu sa okruzenjem. Ovde moji sefovi veoma ozbiljno dozivljavaju studentske evaluacije, sa studentima se oslovljavas sa "you" ne postoji ovo, po meni nakaradno "Vi" koje nasi ljudi forsiraju kad zele distancu ili da naglase nesto. Imas otvorena vrata kancelarije. Ponasanje da te studenti ne mogu naci nikad ne pije vodu, na e-mail se odgovara u roku od dan, dva. Svi imamo telefone u kancelarijama. Nase je da motivisemo, da ukazemo na izvore znanja, a nikako da pricamo ovakve stvari vezane za drustveno-politicku situaciju. To je ovde, jednostavno receno, nepristojno. Ovde na dodelama diploma dolaze motivacioni govornici, uvek postoji "key note speaker". To je obicno neko ko je potekao iz istog drustvenog miljea kao studenti, neko ko inspirise. A nikako necete cuti govore ovog tipa, ovom je ipak mesto za privatne razgovore izmedju poznanika. Ne ceo govor, onaj ogorceni pocetak. Ima i jako dobrih momenata

Odgovori
 
Veverica, 28 Jun 2013

otvorena vrata, upravo to. i studentska sluzba je uvek otvorena za studente i tu je da im pomogne. a ne kao ovde, na vratima studentske sluzbe pise "studentima ulaz zabranjen." i oslovljavanje imenom, koje je meni u pocetku bilo neobicno, ali sam se ubrzo navikla, jer sam shvatila da je to jedna vrsta emancipacije i borbe protiv patrijarhata. bolje se ne vracajte ovde, ni ti ni profesorka profesoric. pretpostavljam da niste preopterecene persiranjem. ja sam se vratila iz kanade pre nekoliko godina, i naletela na prepotentne rajne, s jedne strane, i lovce u mutnom, s druge. naravno, drago mi je sto sam se vratila zbog nekih dragih ljudi, ali da ponovo odlucujem o tome da li da se vratim, ne znam da li bih bas donela istu odluku.

Odgovori
 
Dr profesor mr dr dza bu (tehnickih nauka), 29 Jun 2013

Naravno da nisam. Uvek se iznenadim kad mi neko napise "Vi". Sa sve velikim slovom. Meni je to totalno neobicno. A kod mene ni nema toliko studentskih sluzbi, studenti dodju kod profesora (zovemo to "adviser" - savetnik). I student mi sedne u kancelariju, ja otvorim njegov spisak polozenih ispita na racunaru i sa njim diskutujem njegov progres i buduci plan studiranja. Otvaram mu pravo da se registruje preko interneta. A ne tetka ili tetak sa studentske sluzbe u kojoj se studenti skupe manji od makovog zrna i cekaju svemogucu salter operaciju da ih ubaci u sistem. A da ne pominjem redove u posti i uplatnice (ne znam jesu li jos aktuelne ili se preslo na nesto drugo).

 
Rada, 28 Jun 2013

Naravno, ne može da ih oslovljava sa "vi ste pravnici", jer se upravo obraća budućim profesorima/nastavnicima. Verovatno bi se obućarima obratila sa "vi ste obućari", normalno.

Odgovori
 
Dr profesor mr dr dza bu (tehnickih nauka), 29 Jun 2013

Trebala je onda i te nastavnike da pomene.

Odgovori
 
nela, 05 Jul 2013

Slazem se sa vasim komentarom/profesorka,profesorcic, zivim u Americi kao i vi.Citiram vasu recenicu Svaki posao je potreban da bi drustvo funkcionisalo. Svaki posao ako se posteno radi, pa i onaj koji je najmanje placen trebao bi zdovoljiti osnovne zivotne potrebe. Nazalost, u Srbiji to nije tako. Ako je neko cistac gleda se sa omalovazavanjem.Takodje ne daj boze da neko ko ima diplomu fakulteta smije uzeti metlu na radnom mjesti da nesto pocisti. U Americi u mojoj skoli gdje ja radim, direktorici i njenoj zamjenici nije blam uzeti metlu i pocistiti ako je nesto prosuto, ili tome slicno. Kad se to desi u Srbiji, bice cjenjen svaki posao i nece biti ja imam diplomu i hocu da radim ono zasta sam se skolovao.To u Americi nije slucaj, mnogo njih radi sasvim nesto drugo od onoga zasto su se skolovali. Ima negativnih stvari i ovamo, ali sto se tice rada, sve je dobro regulisano. Neradnici lako izgube posao, nema veza i vezica. Cijeni se diploma, ali se mnogo vise cijeni iskustvo u struci. Diploma je smo ulaznica za posao. Nema omalovazavanja bilo kog zanimanja, ali ni velicanja ako je neko profesor.

Odgovori
 
Др. Мр. Инг. техничких наука, 05 Jul 2013

I ugovori za posao su im na godinu dana. Pa ako prodju internu evaluaciju nakon evaluacije studenata dobijaju ugovor. Na svakom poslu, sef evaluira radnika, sta god da to bilo. I svugde se postavljaju neki ciljevi, pa se posle gleda jesu li se ostvarili. Formalni dokument, ulazi u dosije radnika je ta evaluacija. A sve i da im roditelji imaju novca, decu salju da negde rade cisto da bi se naucili zivotu i radu.

Odgovori
 
Student Filoloskog, 29 Jun 2013

Ucenje iz skripti je nasa realnost, mi nemamo udzbenike, a program je sastavljen u kamenom dobu. Ne daj Boze da neki profesor koristi moodle, srusio bi se fakultet! Ocenjuju nas po najmodernijem sistemu,a program je daleko stariji, gradivo opsirno. Hvala Bogu na kolegama koji su studirali po deset godina pa uspeli da poloze svih 20 ispita po godini onako iz knjiga kako bi to vi profesori voleli, jer su oni olaksali posao nama instant intelektualcima i napisali te skripte! A to bi, slozicete se sa mnom, trebali da rade ministri! Nekada je sistem vrednosti bio bolji, slazem se, ali moderno doba je tu, ako ti koji nas uce ne podju u korak s njim, sve ce nas pogaziti vreme. Nazalost, vrhunac profesorske modernizacije je koriscenje mail naloga, a vecina profesora ga nema.

Odgovori
 
Student Filoloskog, 26 Jun 2013

Ucenje iz skripti je nasa realnost, mi nemamo udzbenike, a program je sastavljen u kamenom dobu. Ne daj Boze da neki profesor koristi moodle, srusio bi se fakultet! Ocenjuju nas po najmodernijem sistemu,a program je daleko stariji, gradivo opsirno. Hvala Bogu na kolegama koji su studirali po deset godina pa uspeli da poloze svih 20 ispita po godini onako iz knjiga kako bi to vi profesori voleli, jer su oni olaksali posao nama instant intelektualcima i napisali te skripte! A to bi, slozicete se sa mnom, trebali da rade ministri! Nekada je sistem vrednosti bio bolji, slazem se, ali moderno doba je tu, ako ti koji nas uce ne podju u korak s njim, sve ce nas pogaziti vreme. Nazalost, vrhunac profesorkse modernizacije je koriscenje mail naloga, a vecina profesora ga nema.

Odgovori
 
Dr profesor mr dr dza bu (tehnickih nauka), 29 Jun 2013

I cesto je glavni put do ocene 10 bas nabubati prave "skripte". Knjiga cesto ne mora ni da se pogleda. Nabiflas sazvakano i furaj. I sve znas. Tj. mislis da znas.

Odgovori
 
Student Filoloskog, 29 Jun 2013

Profesori progutaju tu skriptu misleci da smo citali ono ogromno brdo literature koja je podrazumevana kao primarna za taj ispit. Ne bi bilo lose da se program promeni, kad se vec sistem ocenjivanja promenio.

Odgovori
 
Jasmina, 30 Jun 2013

Zato sto ta skripta sadrzi ono sto oni znaju, verovatno ni vise ni manje od toga. Kad bi im rekao nesto van te skripte pitanje je koliko bi se to uklopilo u njihovu percepciju.

Odgovori
 
Ana, 26 Jun 2013

Ovaj govor je možda preoštar, možda veliča samo jednu profesiju (zavisi od tumačenja), ali kada bi profesori bili ovakvi kako ih ona uči, sve ostale profesije bi se takođe podigle na pijedastal najvažnijih. Profesori treba da budu uzor naše dece, a ako se pred njima nalaze ovakvi "lalovi", i oni će težiti da sutra postanu kvalitetni ljudi u svojim oblastima i da štite i veličaju svoj esnaf. Bravo profesorko!

Odgovori
 
ggoga, 26 Jun 2013

Srpsko obrazovanje na svim nivoima je odavno posrnulo.O značaju srpskog jezika i književnosti izlišno je govoriti.Tekst je pun neke gorčine, provejava lično nezadovoljstvo.Čemu podcenjivanje ostalih profesija.Svaki čovek koji svoj posao radi predano , pošteno vredan je poštovanja,a profesori odavno ni po kom osnovu nisu uzor svojim đacima(ima izuzetaka),pri čemu prednjče ptofesori srpskoj jezika koji su previše sujetni i prilično ograničeni.

Odgovori
 
Dr profesor mr dr dza bu (tehnickih nauka), 29 Jun 2013

Kao da je opisala sve negativne stvari buduceg posla njenih studenata i njenu unutrasnju borbu sa tim svim. Mislim da je osnovni problem sto na filoloskom toliki materijal predju da bi mogli sve to da predaju na fakultetu, a najcesce predaju te osnovne stvari. Npr. u osnovnoj imas 4 nivoa srpskog jezika i knjizevnosti, u srednjoj isto samo 4. A na fakultetu uce mnogo vise od toga sto ce im trebati za svakodnevni posao. Ne odu svi u knjizevne kriticare ni u filologe koji rade istrazivanja i proucavaju jezicke fenomene.Bolje da im uvedu predmete tipa "emocijalna inteligencija" da nauce kako da uspesno funkcionisu u stresnim situacijama i jos neke druge vestine vezane za pedagogiju. Za profesore, a pogotovu za nastavnike, biti pedagog je jedna ogromna komponenta koja je deo svakodnevnih aktivnosti a koja je cesto veoma zanemarivana u toku studija. Ispravite me ako gresim.

Odgovori
 
Mark, 26 Jun 2013

Fenomenalan "speech" i odlican motivacioni govor. Prevedite ga i stavite na YT. Prilično pateticno. Previše je dat značaj profesorima koji su kod nas, u ovom trenutku fela ljudi na koje ne bih voleo da se ugleda moje dete. Čast izuzecima. Pohlepni, drčni i egocentrični ...profesori...

Odgovori
 
GORAN, 26 Jun 2013

Хвала богу и интернету те чусмо и осетисмо нешто што је у срцима многих скромних и поштених људи који ретко могу чути у нашим медијима. Демократија медија је омогућила да позиција вређа опозицију а опозиција узвраћа ударац позицији. Тако је наш медиски простор постао јавна пљуваоница уместо да политичари буду испљувљни. Чути савет који би сваки родитељ рекао свом детету са толико стила и осећања покреће сузе у очима. Тако реална слика стања и односа у друштву, и толика жеља за нечим идеалним неодољиво подсећа на младалачке-револуционарне идеје. Пробудити вољу и осећања једног педесетогодишњака из доба ране младости је неизмерно. Све оно што сам чуо у задњих двадесет година, у нашим медијима нема ни сенку овог говора. Свака част професорка Рајна, увек ми је богоугодно када чујем неког ко јасно држи фењер и просвећује пут младима а и богами нама старима. Хвала богу да има истомишљеника а поготову и оних који имају храбрости да то кажу и ураде.

Odgovori
 
Dr tehnickih nauka (docent), 26 Jun 2013

Ja bih pre rekla "nastavnici srpskog jezika" jer mi obični smrtnici koji smo npr. iz tehničkih nauka moramo da položimo mnogo više ispita i mnogo više godina da studiramo (da doktoriramo), da prođemo činove docent, vanredni profesor pa tek onda redovni profesor da bismo sebe nazvali tako nadmeno "profesor". Jedan četvorogodišnji fakultet školuje obično nastavnike, ne znam odkud im tolika uobraženost. I uopšte se ne slažem sa ovom ogorčenom profesorkom da su vlasnici kvadrata i ljudi svih onih zanimanja koja je ona nabrojala sto posto neobrazovani ljudi bez fakulteta. Ovo je po meni koja sam u prosveti već 14 godina ovo samo nepotrebno elitiziranje, pumpanje ega, i sektašenje. Mi smo jako bitni a ostali svi su fuj. Kako da ne.

Odgovori
 
dragana, 26 Jun 2013

dr tehnickih nauka sa velikim DR:)profesor se nikada nije merio titulom..s obzirom da ste 14 godina u prosveti to bi svakako trebalo da znate..jasno je da profesorka u svom izlaganju misli na skorojevice,a ne na ljude sa fakultetskom diplomom..mislim da Vama treba jos dosta godina u prosveti da naucite da budete profesor:)

Odgovori
 
Dr tehnickih nauka (docent), 26 Jun 2013

Draga moja Dragana, nemam ja problema sa svojim zanimanjem. Kao što rekoh u mojoj struci je titulu profesor teže zaraditi, treba godina i godina. Ja sam trenutno docent. A to te ne razumem šta želiš da kažeš sa tim Ćvelim DR" - jesi li ti te struke kojoj je posao da ispravlja ljude po postovima na Internetu, po tvom policajskom pristupu rekla bih da si možda iz te iste "profesor" tj "nastavnik" kaste. Profesorka u ovom izlaganju je veoma ogorčena i nepristojna. Ja kad bih takav govor održala svojim diplomcima odmah bih dobila otkaz. Doduše ja sam profesor u SAD ovde važe druga pravila, nepristojnost se ne oprašta ti toj tkz. intelektualnoj eliti. A Nama ne treba još dosta godina da naučim da budem takav profesor koji ova profesorka opisuje. Ja takva ne želim nikad da budem. I sa svojim naučnim učinkom i evaluacijama studenata sam više nego zadovoljna tako da to nije Vaš problem.

Odgovori
 
RB, 26 Jun 2013

Čini mi se da ste se bezpotrebno uvrijedili.. Pročitajte tekst još jednom s fokusom na nešto bitnije. Otkrijte šta je to.

Odgovori
 
Dr tehnickih nauka (docent), 27 Jun 2013

RB ako mislis na mene, ja se nisam uopšte uvredila. A mogu da čitam tekst sto puta, ne slažem se sa tonom kojim je pisan. Ima dosta toga istinitog vezanog za prosvetu i nastavnički posao ali možda je mesto ovakvom govoru na upisu. Lako je njoj sad da im ovako saspe istinu u lice kad su diplomirali. Nek se usudi da im ovo isto kaže pre prijemnog ispita pa da vidimo da li će iko stvarno razmisliti o svom budućem zanimanju i dnevnim obavezama. Obično se filološki fakultet upisuje iz ljubavi a ova gorka istina o stvarnom zanimanju se otkrije kasnije. Možda je na dodeli diploma prekasno.

Odgovori
 
Dr tehnickih nauka (docent), 27 Jun 2013

A i dalje mi nije jasno kako to diplomirani studenti odjednom postanu "PROFESORI" sa fakultetskom diplomom i to oni kojima je ime budućeg zanimanja "Nastavnik srpskog jezika". Ovo ona može da priča na dodeli doktorskih diploma.

Odgovori
 
profesor, 28 Jun 2013

Tako što diplomirani studenti Odseka za srpski jezik i književnost dobijaju diplomu sa zvanjem diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti. Ukoliko se zaposle u osnovnoj školi, zanimanje im je nastavnik srpskog jezika i književnosti, a ukoliko se zaposle u srednjoj školi, zanimanje im je profesor srpskog jezika i književnosti. Dakle, zvanje je jedno (profesor), a zanimanje nešto drugo (nastavnik i profesor). Eto, je li sada jasno kako diplomirani studenti odjednom postanu "PROFESORI"?

 
Zoran, 27 Jun 2013

"I uopšte se ne slažem sa ovom ogorčenom profesorkom da su vlasnici kvadrata i ljudi svih onih zanimanja koja je ona nabrojala sto posto neobrazovani ljudi bez fakulteta." Pa ovaj nepismen odgovor je jedan od najboiljih dokaza koliko je u pravu! Toliki ispiti, godine i činovi, a opet nepismeni! Strašno!!!

Odgovori
 
Dr tehnickih nauka (docent), 27 Jun 2013

Ko je u pravu? Koji su nepismeni?Profesori?

Odgovori
 
Dr tehnickih nauka (docent), 27 Jun 2013

Nisu svi nastavnici srpskog jezika sa malim platama, postoje druge mnogo unosnije struke i pravi profesori koji dobro zaradjuju.

Odgovori
 
dr književnih nauka, 11 Jul 2013

Nažalost, naše školstvo od osnovne škole do univerziteta je toliko trulo, da ga ovakvi govori ne mogu dotaći, ne više od uboda sitne mušice. Potrebne su reforme, a najviše od svega uvođenje kontrole na svim nivoima obrazovanja. Naše učitelje, nastavnike, srenjoškolske profesore apsolutno niko ne kontroliše. Mogu da rade šta hoće i kako hoće, sve im je ostavljeno na savest. Uvode sopstvene standarde ili jednostavno ništa ne rade. A onda od dece traže i nemoguće. E tu se otvara savršeno polje za korupciju. Čovek je, nažalost, kvarljiva roba., pa i oni najbolji, s entuzijazmom jednom pokleknu.

Odgovori
 
Dr tehnickih nauka (docent), 27 Jun 2013

A ako ocenjuješ moju pismenost na osnovu mog jednog komentara, zamisli samo koliko su ostali pismeni, svi oni ostali koje ovi nadmeni profesori školuju... Šta ću ja kad ne rade dobro svoj posao. Moj posao nije da budem najpismenija u srpskom jeziku, daleko od toga. Moja struka je daleko bolje plaćena. A ovu struku i zanimanje "nastavnik sprskog jezika" super i odgovara nadmenim policajcima kao što ste Vi Zorane. I ovaj njen govor je i pisan za takve uši, superiornu rasu super poznavalaca gramatike. Kao da se od toga živi. Pih.

Odgovori
 
Zoran, 27 Jun 2013

Jadna je budućnost sveta koji ima takve doktore nauka...

Odgovori
 
Dr profesor mr dr dza bu (tehnickih nauka), 29 Jun 2013

Zorane: Bolje nepismen nego nekulturan i uobrazen kao ti.

Odgovori
 
ziza, 27 Jun 2013

ziza Eto, nekome ne vredi ni titula dr, ni docent, ni to sto je 14 godina u prosveti da razume sta je profesorka Rajna htela da kaze. Neki ljudi su naprosto ograniceni...

Odgovori
 
Dr tehnickih nauka (docent), 27 Jun 2013

Mozda su manje ograničeni od onih koji razmeju Rajnu.

Odgovori
 
profesorka profesoric, 27 Jun 2013

Ne samo Vi, nego svi drugi treba da doktoriraju i da budu izabrani za profesora da bi dobili taj naziv. Medjutim, cinjenica je da mnogi fakulteti u Srbiji daju naziv "profesor" posle cetvorogodisnjeg skolovanja (biologije, hemije, srpskog jezika, fizike, itd). I meni se cini da je to besmisleno, narocito s obzirom da postoji rec "nastavnik", i da nastavnici u osnovnoj i srednjoj skoli imaju isti nivo obrazovanja te je besmisleno prve oslovljavati "nastavnicima", a druge "profesorima". Ali, iz nekog razloga, svidja im se rec professor. Najinteresantnije je kada to prevedu na engleski kao "professor" umesto "teacher". A ima i takvih. Cak sam cula i "profesore" engleskog koji se na engleskom predstavljaju kao profesori, mada bi oni prvi trebali da znaju da su "teacher." Ni meni nije jasno odakle takva uobrazenost, ali, nazalost, mnogi ljudi se osecaju dobro samo kada potcene druge. To nije slucaj samo sa doticnom profesorkom, to je prisutno u mnogim strukama, pa verovatno i u Vasoj struci ima onih kojima je potrebno da potcene druge struke da bi uzdigli svoju. U krajnjem slucaju, i Vi ste potcenili maternji jezik, bez potrebe. Pretpostavljam da ste na taj nacin zeleli da odgovorite na njenu prepotenciju, ali to je bespotrebno. Kvalitet postoji u svakoj struci.

Odgovori
 
Dr tehnickih nauka (docent), 28 Jun 2013

Jeste, poneo me prepotentni ton tog obracanja. Mene je licno sokirao. A i to izjednacavanje nje kao nekog sa doktoratom i titulom redovnog profesora sa nastavnicima koje su odskolovali na njenom fakultetu. Meni to samo deluje kao pumpanje ega. Ja sam svoj slucaj navodila samo da nabrojim sta obicno treba do titule profesor. Ja imam jos da guram i guram. Kod mene se mere naucna istrazivanja i radovi, pare koje donesem fakultetu a ne bistrina i tacnost izrazavanja i fenomenalna persona. To je stvar koja se ceni na nasim prostorima.

Odgovori
 
Manja, 03 Jul 2013

Ma tako je! Sve je u - tone of the voice. Tome su te naučili Ameri, isti oni koji dele bombama "pravdu" po svetu, šakom i kapom...tiho i fino!

Odgovori
 
Dr tehnickih nauka (docent), 03 Jul 2013

A ko je tebe naucino da budes tako tiha i fina?

 
Veverica, 03 Jul 2013

re: Manja Ovo sto si napisala je jako tuzno. Vredjati celu naciju zbog americke spoljne politike je zaista tuzno. Da li si svesna koliko se ljudi protivi tim bombama? I kakve veze imaju ti sto bacaju bombe po svetu sa misljenjima o govoru jedne profesorke. Ovo nije nista drugo nego vredjanje radi vredjanja. Da je Hrvatica, nazvala bi je verovatno ustasom, Madjarica hortijevcem, Nemica Hitlerom. Tako pocinju ratovi, bas tako. Jedino sto mi preostaje je da se ponadam da neces i jezik poistovetiti sa bombama. Stoga bih ti dala dobronameran savet, ne radi ispravke, vec da ti priblizim duh jezika u nadi da ces naci malo ljubavi za ljude koji govore tim jezikom. U ovom smislu je bolje prevesti kao "attitude", vise je u duhu engleskog.

 
Zoran, Pariz, 13 Jul 2013

veoma je iritirajuce kad jedan Dr. tehnickih nauka ne zna osnovne pojmove a tvrdoglavo se vrti u krug oko sopstvene greske. Time daje argument onome sto i vrapci znaju, da su tehnicari malo ograniceni. Elem, postoje ucitelji, nastavnici, profesori, profesori fakulteta , magistri i doktori nauka. Ucitelji su ljudi koji su zavrsili uciteljsku skolu( u novije vreme uciteljski fakultet), nastavnici su zavrsili visu pedagosku skolu, profesori filoloski fakultet, doktori, inzenjeri, arhitekti,ekonomisti, pravnici odgovarajuci fakultet, magistri magistraturu, doktori nauka doktorat. Profesori fakulteta pocinju kao asistenti, zatim docenti da bi postali profesori sto je kruna karijere. Medjutim svi svrseni studenti filoloskih fakultete su profesori.

Odgovori
 
Profesorka, 21 Jul 2013

To samo u Srbiji. Ne znam za tehnicare koliko su ograniceni, to bi trebao sa njima da raspravis.

Odgovori
 
Студент, 26 Jun 2013

Сви сте ви људи који желите да успете у животу, чему оваква преписка и ниподоштавање туђег рада и труда? Текст је мотивационог типа за студенте филолошког факултета. Тумачење текста у друге сврхе је непотребно и погрешно.

Odgovori
 
dipl inz, 26 Jun 2013

Svaka čast za tekst, ohrabrujuć je, bogat, a u isto vreme bezvredan, jer će na ovaj članak naići samo nekolicina, u komentarima će se pojaviti samo par ljudi koji su isti, i koji prate slične blogove, ali problem u našem društvu i jeste sistem školstva koji ne da je dotakao dno, već je odavno na dnu. Iako sam pre samo godinu dana diplomirao, i uspeo da pre mesec dana "upadnem" na posao iz struke, žao mi je kolega koji su takođe vredno radili, a za koje, iskreno, ne verujem da će u skorije vreme biti šanse da pokažu svoje znanje, praktičnost i spsobnost za timski rad, odgovornost, preduzimljivost i sl. Kada sam bio u osnovnoj i srednjoj školi, bukvalno sam učio sve na brzaka da što pre dobijem dobre ocene, da se što pre otkačim iz te kolotečine gde danas ko je završio saobraćajni, može da predaje matematiku, ko je završio ETF da predaje fiziku, ko je završio poljoprivredni predaje biologiju i sl. Da dođem na fakultet, očekujući da tu neće biti prepisivanja, neće biti nepotaže, bubica, "uvlaćenja" gde se ceni rad, disciplina, znanje, marljivost, gde politiko opredeljenje nema uticaja, gde se PROFESORI iz različitih oblasti poštuju, gde nema sputavanja. Međutim, što dalje ideš u obrazovanju, sistem je gori, jer i na fakultetu je sada tako, prijateljeva deca upisuju, komovi rođaci završavaju, babini sestrići se zapošljavaju, i gde je onima koji vredno rade šansa da pokažu i iskoriste jedinu svoju vezu, MOZAK. Ali toga nema, pa sada i kad imam posao, deluje malo obeshrabrujuće kad vidim da profesori jedni druge sputavaju, kako je gore neko napisao, studenti uče iz skripti, jer profesori "ne mogu" da napišu knjige, jer im ne odobravaju štampu, nestručni recenzenti i sl. I opet, sve je džaba, kada iznad popa ima pop, koji će zanemariti svoju religiju, a krstiti po debljini novčanika.

Odgovori
 
Dr tehnickih nauka (docent), 26 Jun 2013

E moj kolega, misliš da imaju recezente? Ma kakvi. Kao autor dva udžbenika ću ti to reći iz druge perspektive. Sav prelom sam uradiš, samo što im i knjigu ne odštampaš. Nema tu nikakvih recezenata.

Odgovori
 
Veverica, 27 Jun 2013

Ima napisanih knjiga, vec profesori iz Srbije insistiraju da student uce iz njihovih knjiga. U Americi, hiljade studenata koriste isti udzbenik. Zato su tamo udzbenici kvalitetno napisani. Ostali profesori pisu strucne knjige i clanke. kada sam im rekla da kod nas svaki professor pise udzbenik i insistira da iz njega ucimo za ispite, nisu mogli da veruju, pitaju "Pa kad onda stignu da se bave istrazivanjem?", "Zar nije preskupo da se svi ti udzbenici stampaju u tako malom tirazu?"

Odgovori
 
Dr tehnickih nauka (docent), 28 Jun 2013

Cula sam za slucaj na jednom fakultetu da je profesor trazio priznanice od 12 svojih knjiga. Kriminal.

Odgovori
 
Andjela, 26 Jun 2013

ANDJELA Dajem sebi slobodu da predpostavim da pominjajnjem ostalih zanimanja želi da se ukaže na privatne fakultete za koje svi znamo kako se završavaju i na koji način se polažu ispiti....takođe smatram da je sve oko nas toliko preoštro,nemoralno, neiskreno da naspram života koji se živi ono što je rečeno i našta se skreće pažnja u tekstu napisano je kulturno iskreno i istinito da svako može da ga razume !!! Svaka čast !!!

Odgovori
 
RB, 26 Jun 2013

Svaka čast!

Odgovori
 
dejandojchDojch, 27 Jun 2013

Uhh, kako je dobro!

Odgovori
 
Prevodilac u penziji, 27 Jun 2013

"Dr tehnickih nauka (docent)": izlečite svoje komplekse, pa onda pišite komentare... Čim ste takvo ime uzeli za predstavljanje, jasno mi je ko ste i šta ste... SVAKA ČAST, PROF. DRAGIĆEVIĆ!!!!

Odgovori
 
Zoran, 28 Jun 2013

Samo da dodam: ti kompleksi se ne leče - sa njima se radja i umire, a svako formalno obrazovanje i nova titula stečena u medjuvremenu samo ih pojačavaju! Kad se tome dodaju i dobra primanja, prognoza bolesti je katastrofična!

Odgovori
 
Dr tehnickih nauka (docent), 28 Jun 2013

Prevodiocu u penziji nemam ja problema sa svojim kompleksima. Mene samo guraju u zivotu. A i cim ste vi uzeli takvo ime jasno je da ste iste struke, a ovaj govor je vama i pisan za podizanje ega.

Odgovori
 
Lela Ilić, 27 Jun 2013

Samo da do njih ne dođe, ili da što kasnije dođe smrad ovog mulja u kome živimo. Da do njih što kasnije dođe saznanje da vam je neprijatno da ste intelektualac i da imate malo para....jer ako dođe, ostaćemo večno u mulju i više neće biti nikoga ko će ga prepoznavati i protiv njega se boriti.

Odgovori
 
Lela Ilić, 27 Jun 2013

.....i zaboravih za kraj komentara....Utešno je saznanje da postoje ljudi kao što je profesorka, koji ne samo da znaju, nego imaju odvažnosti i da javno kažu!

Odgovori
 
Milan, 27 Jun 2013

Алал вера !

Odgovori
 
duda, 27 Jun 2013

Plakala sam od sreće da još ima ljudi koji na ovaj način razmišljaju.

Odgovori
 
др књижевних наука, 11 Jul 2013

Драга Дуда, оваквих људи је увек било и биће их, али нама су потребни реални пројекти за оздрављење школства. Професори нису свештеници и не би требало то да буду, већ државни службеници који обављају свој посао у складу са законом. Има много професора српског језика. Неки су запослени, а многи и нису. Да ли они који су запослени раде у скаладу са законским актима. Ко то зна? Мале и велике матуре су показатељи да знање ученика не задовољава стандарде. А онда се резултати лажирају. И сами себе лажемо како смо сјајни добри фантастични...

Odgovori
 
Ivica, 27 Jun 2013

Nemam praksu da ostavljam komentare po portalima, niti to previše volim, ali ova priča me je posebno privukla, jer sam je u određenom trenutku čitanja doživeo uvredljivom po sebe i kolege sa kojima radim, a zatim i poražavajućom po sve, razumejući u kom su nam stanju profesori, studenti i prosveta u celosti. Tužno.

Odgovori
 
profesorka profesoric, 28 Jun 2013

“… hoćete li uspeti da zadržite taj optimizam i kada diplomirate i kada se suočite s niskim platama, nedovoljnim uvažavanjem profesorske profesije, prilično nezainteresovanim učenicima, roditeljima koji su uvek na strani svoje dece (čak i ako je to na njihovu štetu), različitim pritiscima i omalovažavanjem.” U ovom drustvu, profesorska pozicija je veoma postovana. To sto neki od njih sanjaju ovremenima kada su ucitelj, pop i lekar bili glavni u selu, to je njihov problem. Vecina ljudi i dalje veoma postuje profesore i cak im mnogi i dalje daju poklone. Ovu profesiju treba postovati kao i sve druge, vrednog i odgovornog profesora postovati kao i sve druge vredne i odgovorne ljude koji se bave drustveno-korisnim radom. Da su ucenici prilicno nezainteresovani, nije tacno. Lepota ove profesije je upravo u tome sto se ucenici mogu zainteresovati za svaki predmet na vise nacina nego ikada. Lepota ovog poziva je u tome sto gledate ucenike kao zajedno sa vama otkrivaju svet oko sobe kroz vas predmet. I vi osetite kao da ponovo otkrivate sve lepote predmeta koji predajete. “Ako pitate sve roditelje ovog sveta čime bi želeli da se njihova deca bave, odgovoriće vam na isti način.” Netacno. Mozda je bilo tako pre sto godina, ali danas sigurno nije. Neko ko se bavi naucnim istrazivanjima trebao bi da bazira izjave na cinjenicama koje se mogu dokazati. Ovo bi se i na uzorku od 1000 roditelja iz jedne zemlje, ako bi se uzorak bazirao na statisticki prihvatljivim kriterijumima, pokazalo kao netacno. Svaki odgovoran covek, a narocito neko ko je “doktor nauka”, s obzirom da se stepen strucnosti upravo i zasniva na naucnom dokazivanju, ne bi trebao tako samouvereno da predstavlja kao cinjenice nesto sto je daleko od cinjenica. “Raznorazni nepismeni i polupismeni ljudi danas sebe olako mogu nazvati nekakvim pi-arovima ili menadžerima, neobrazovane voditeljke sebe zovu novinarkama, a folk-pevačice umetnicama, da i ne govorim o art direktorima, biznis konsultantima, bek-ofis administratorima, velnes konsultantima, ivent koordinatorima, kopi-print operaterima, marketing konsultantima, ofis-asistentima, portfolio-menadžerima, produkt dizajnerima.” Porazno. Ovo nije nista drugo do odbacivanje moderne terminologije. Porazno je kada neko ko radi na univerzitetu, narocito tako mlad kao dr. Dragicevic, tako olako odbacuje zanimanja samo zato sto neka od njih nisu postojala pre tridesetak godina dok je u drugima veliki broj neprofesionalaca. Veliki broj profesionalaca jeste iririrajuci, ali nazalost postoji u mnogim profesijama, tako da nije u redu nipodastavati profesiju zbog toga. A to sto odbacuje nove profesije je porazno zbog njene profesije, koja treba da bude inovativna, a i tuzno je videti jezicara koji odbacuje reci, cini se, samo zato sto su nove. Veoma je tesko biti dobar PR (pogledajte sta su napravili od Nikolica, recimo), menadzer veoma tesko, kao i biznis konsultant.Marketing konsultant? Pa zar ne bi univerzitet trebao da ga ima ako hoce da privuce novac za istrazivanje? Navela sam samo vaznost onih zanimanja koja su mi dobro poznata, ali sigurna sam da su i ostala zahtevna na svoj nacin. A seksisticki stav je porazan kod osoba koje se bave naucnim istrazivanjima, narocito humanistickim. To bolje da ne komentarisem. “Iza zvučnih naziva zanimanja najčešće se kriju foliranti koji misle da se ugled može steći preko noći, kriju se oni koji nisu imali izdržaj da završe fakultet koji su započeli, oni koji menjaju zanimanja i profesije kao prljave čarape.” Opet potcenjivanje, ovaj put onih koji menjaju zanimanja. Zar nije bolje da ih promene nego da citav zivot rade ono sto im ne ide. Nekad menjanje moze da bude pozitivno. Neko promeni zanimanje zato sto mu ne ide posao kojim se bavi i pocne da radi nesto sto mu ide. Neko menja zato sto mora,zato sto njegovo ili njeno zanimanje nije trazeno. Neko menja zato sto je u medjuvremenu stekao nova znanja pa zeli da pronadje zanimanje u kojima bi bolje mogao da ih iskoristi. “Nemojte zaboraviti da se profesorom, lekarom ili sudijom niko ne može samoprozvati.” Tacno, ali isto tako niko se ne moze samoprozvati ni ekonomistom, ni knjigovodjom ni vodoinstalaterom ni pilotom ni automehanicarem ni popom ni casovnicarem ni obucarem ni biologom ni farmaceutom. Nije jasno na sta misli. Za sva zanimanja koja je navela postoje odredjeni uslovi koji treba da se steknu (zavrsetak skole ili fakulteta, polaganje odredjenih ispita) i osoba moze biti prozvana ili se samoprozvati time ako uispuni te uslove. Sudije se biraju. I profesori na univerzitetu. Jos neka zanimanja, verovatno, ali za sva ostala postoje uslovi koje osoba ispuni da bi se mogla samoprozvati ili bitiprozvana tim zanimanjem. “Ne dozvolite da vam bahati, hvalisavi i samouvereni vlasnici raznoraznih restorana, firmi, privatnih aviona, luksuznih stanova drže lekcije o uspehu, jer VI STE PROFESORI, a oni su samo vlasnici kvadratnih metara!” Vlasnici restorana, firmi, privatnih aviona i luksuznih stanova nisu zanimanja. Izgleda su ovde malo polupani loncici. A sta ako vlasnik restorana vredno radi u restoranu. Meni je veoma vazno da mi hrana u restoranu bude dobro pripremljena i vlasnika dobrog restorana koji radi u njemu smatram necim visim od vlasnika kvadratnih metara, isto je sa vlasnikom firme. Nemojte Vi njima vikati “Ja sam profesor” kad pricate s njima pa verovatno ni oni Vama nece drzati lekcije o uspehu. “U tome je razlika između vas i raznoraznih menadžera, konsultanata, koordinatora, administratora, operatera, bogatih vlasnika lokala i ostalih eksperata za prodavanje magle. U njihovim rukama su projekti, lokali, avioni i kamioni, a u vašim rukama je budućnost ove zemlje.” Opet mesanje zanimanja sa vlasnicima. Eto, da ne ispada da kritikujem bez argumenata, navela sam detaljno recenice koje jako kvare ovaj tekst. Kao sto vidite, ima ih podosta. Ima, naravno, i lepih, poucnih delova, ali kada je tekst pun negativne energije i besa prema velikom broju clanova drustva, od kojih mnogi vredno rade svoj posao, onda se i ono lepo izgubi.

Odgovori
 
Dr profesor mr dr dza bu (tehnickih nauka), 29 Jun 2013

Eh kad bi jos kod nas neko verovao u statistiku i pravo istrazivanje. Kod nas je memorizacija osnova svakog znanja. Naucis napamet sta treba da pricas na predavanjima i zavrsio si svaku edukaciju. Milina. Ja sam ipak ubedjena da kod nas vecian roditelja zeli da im se cerke sto bolje udaju a sinovi sto bolje snadju. A da rade u prosveti, jeste u mnogim mestima najbolja varijanta. Skole ili opstine, jos samo one zaposljavaju. Dozvolite samo da vam bahati, hvalisavi i samouvereni PROFESORI drze lekcije o uspehu. U vasim rukama je buducnost ove zemlje. Ih, ubi me prejaka rec.

Odgovori
 
Jelena, 03 Jul 2013

Svaka čast za komentar!

Odgovori
 
Diotima, 28 Jun 2013

Govori im kao da su diplomirali na Harvardu, a ne na Filološkom fakultetu koji je sam toliko srozan zahvaljujući Bolonji da nema kud dalje. Ironija potpuna.

Odgovori
 
Nedeljko, 29 Jun 2013

Izvini, a zašto misliš da naš Filološki nije u rangu Harvarda? I dan danas sa tog fakulteta se zapošljavaju u inostranstvu jednako lako kao da su završili u SAD. Baš to je i poenta, naši profesori su cenjeni u svetu, samo ovde ne. A to nije greška Filološkog fakulteta nego našeg društva i njegovih zakona.

Odgovori
 
Dr profesor mr dr dza bu (tehnickih nauka), 29 Jun 2013

E da su nam fakulteti u rangu Harvarda gde bi nam kraj bio... Nastavnici/profesori sprskog jezika se zaposljavaju u inostranstvu? Gde? Kao studenti poslediplomci?

Odgovori
 
profesorka profesoric, 29 Jun 2013

U tome i jeste snaga i velicina univerziteta kao sto je Harvard. Oni ce zaposliti dobrog studenta iz Beograda, Nju Delhija, Lila, Budimpeste, Lime, Najrobija. Filoloski u Beogradu vec teze. Moja drugarica je razmisljala o vracanju u Srbiju i otisla na Filoloski da pita da li ce biti otvaranja radnih mesta. Nisu joj ni pogledali CV, vec su joj odmah rekli da ce biti, ali da su to radna mesta za njihove doktorande. Znaci, namesteni konkursi, primaju se samo "ljudi iz kuce." Na Harvardu je konkurs otvoren i mogu da se prijave i student iz Beograda. Tamo te cene ako si studirao na vise univerziteta, ovde je to mana.

Odgovori
 
Diotima, 29 Jun 2013

Zato sto se ispiti na Filoloskom spremaju 3 dana i polazu sa desetkama, govorim iz licnog iskustva.

Odgovori
 
Diotima, 29 Jun 2013

Da se razumemo, meni to odgovara, zbog specificnih okolnosti u kojima se nalazim. Cilj mi je da po kratkom postupku zavrsim fakultet, kako bih mogla da dobijem neki posao dostojan coveka, jer je u nasoj zemlji to bez fakultetske diplome prakticno nemoguce. Prosto, okolnosti su takve da nemam vremena da se ozbiljno posvecujem studijama. Filoloski je idealan za to. Za dve nedelje das pet ispita sa desetkama i da te Bog vidi. Al zato mi ne pada na pamet da idem okolo i nabijam ljuudima na nos kako sam ja buduci profesor i kako moraju da me postuju zbog toga, jer sam svesna da danas na Filoloskom fakultetu bas i ne treba da budes genije, a ni da se polomis od rada da bi imao prosek iznad 9.

Odgovori
 
Biljana, 29 Jun 2013

Takvi studenti kao ti obicno nemaju problema sa svojim egom i kompleksima. Oni znaju koliko vrede i koliko im truda treba da nesto zavrse i dodju do neke diplome. I oni realno poznaju situaciju.I kakav god fakultet takvi da zavrse, i gde god posle da probaju da se zaposle, kad neko vidi taj prosek obicno pomisli: "pametna, vredna i organizovana mlada osoba". I ako je znala da se snadje u toj meri u svojoj studentskoj sredini, znace ta da se snadje i na bilo kojem poslu. Iz mog iskustva rada sa studentima, oni koji su poceli da rade na fakultetu iz te grupacije su uvek bili najmanje sujetni, najpredaniji poslu i izvodjenju nastavi. I takvi su znali sta da pruze studentima. A oni zaspoleni preko veza i vezica, nepotizma i politickih kanala, sa manjim prosecima su uvek hodali sa "svojom bistom na ramenima". Oni su bili jako bitni i nedodirljivi.

 
Dipl.fil., 01 Jul 2013

Nemas vremena da se ozbiljno posvecujes studijama, a htela bi diplomu? Isto tako se neces posvecivati ni svom poslu, a zeleces dobru platu i poziciju, zbog proseka koji si nabila i diplome u rukama. Takodje mislim da si izabrala pogresan fakultet,Filoloski je zapravo za studente koji gaje "ljubavi prema reci" (filos-logos) i jeziku! Studira se da bi se u toj oblasti prosirilo ili steklo znanje, a ne iskljucivo zato da bi se steklo zvanje ili prosek... Ti ces sustinski uvek biti profesor jezika (ili diplomirani filolog) samo na papiru. .

 
Dr filozofije, 01 Jul 2013

Dipl.fil.: Da, postoji eticki kod koji ako se ne postuje, Diotima izopsticete iz esnafa. Ako ne prodjes "boot camp" "MI SMO PROFESORI" i ne kvalifikujes se po personi za svoju diplomu oduzece ti je i zabraniti da se bavis svojim poslom. Dipl.fil.: ima nas razlictih inteligencija, i sta neko postigne za nekoliko minuta, nekom drugom trebaju sati... Takve nas je priroda napravila.

 
Diotima, 28 Jun 2013

Pritom sam ja kod ove zene odslusala jedno predavanje i vise se nisam pojavila. Nije bilo vredno rnog ustajanja.

Odgovori
 
Milena, 28 Jun 2013

Koliko sam ja shvatila, ta zena se ne obraca propalim studentima koje mrzi da ustanu ujutro i da odu na predavanja, vec onima koji su fakultet ZAVRSILI!!!

Odgovori
 
Diotima, 28 Jun 2013

Ja imam prosek 10,00.

Odgovori
 
Diotima, 28 Jun 2013

A u pitanju je bio izborni predmet tako da sam izabrala drugi predmet na kome sam mogla da dobijem kvalitetniju nastavu.

Odgovori
 
Bravo1, 28 Jun 2013

Onaj ko je nesto negativno pronasao u ovom tekstu je, po mom misljenju, krajnje ogranicen za razumevanje ovako neceg dubokog od samih napisanih reci na papiru i leci komplekse(kao ljudi u nekim ranijim komentarima). I nije kompleks koji neke ljude gura napred vec samopouzdanje(dve razlicite stvari ako neko nije upucen). I mogu samo da potvrdim dubinu ovog teksta tako sto cu reci da ja nisam filolog, vec muzicar, i sve ovo sto je ova profesorka rekla tako fino ima smisla i krajnje je neophodno da pedagozi shvate i u mom pozivu. Nije bitno kakvo znanje imas, koliko si knjiga procitao, koncerata odsvirao, vec da li si sposoban da budes vrhunski pedagog. Do sada nisam srela takvog. Ovaj pasus koji pocinje sa 'Volite svoje ucenike' treba da stoji okacen u svakoj ucionici u svakoj skoli, mozda se neko i prosvetli jednog dana i sidje sa oblaka svoje toboze 'velicanstvenosti'...

Odgovori
 
Dr profesor mr dr dza bu (tehnickih nauka), 29 Jun 2013

Ima smisla za sve vas koji vase poslove radite pre svega iz ljubavi a ne iz nekog interesa. Meni ovaj tekst zvuci kao tekst za lecenje komplekasa svih koji su neshvaceni od siroke populacije zasto se bave onim koji se bave. Ja sam mozda ta koja je rekla da me kompleksi guraju dalje jer me kompleksasem prozvase. Mene licno nije apsolutno briga kako ce me neko dijagnostifikovati na osnovu mojih poruka, veruj mi. A tema i cela diskusija mi je veoma zanimljiva i aktuelna pa eto zato i ovde pisem. A po meni i kompleksi i samopouzdanje idu ruku pod ruku. Kako god ih zvali. Zelja da se dokazes, zelja da ides dalje od ostalih, zelja da nesto pomeris i pokrenes. Niko se ne bavi naukom a da toga nema u sustini. Lakse je ici na posao, doci kuci i upaliti TV, piti kafe, setati i zujati. Sto bi se neko cimao uopste. A to sta je nekom negativno a sta je nekom pozitivno u necijem govoru nije bas isto kao i sama problematika. Reci su ipak nesto sto se bira i pise. A mozda se u ovaj problem opisan u gore navedenom pisaniju mozda i bolje razumemo mi koji nesto drugacije osim aplauza napisemo. Ko ce to znati?

Odgovori
 
korcagin, 28 Jun 2013

Delimicno se slazem sa navedenim tekstom ali nije prikazan glavni problem sa kojim se suocavaju nasi srednjoskolci i studenti.Narod je zeleo promene na bolje posle 5-og oktobra a dobio je jedan surovi kapitalizam gde je unisten srednji sloj ljudi i radnicka klasa kao osnov jedne drzave.Profesori moraju da shvate da im teorijsko predavanje u ucionici ne vredi nista ako ucenik nema adekvatnu praksu u skoli.Ponavljam u SKOLI !!!Ranije su ucenici mogli da imaju praksu u drustvenim preduzecima ali sada oni skoro i da ne postoje,skoro sve je privatizovano.Postavio bih jedno pitanje profesorima:Gde ce ucenici i studenti vasa teorijska predavanja pretvoriti u praksu i ko ce ih nauciti praksi???Nijedan kapitalista nece da odvaja vreme za obucavanje nekog,nego zele radnika sa praksom.(cast izuzecima) Dok god se u skoli i na fakultetu ne realizuje prakticna nastava koja ce biti u dosta vecem obimu nego sad ucenici i studenti ce imati pravu avanturu u trazenju posla.

Odgovori
 
Dr profesor mr dr dza bu (tehnickih nauka), 29 Jun 2013

I sve da rade dosta poslova zvace ih "preletaci". A roditelji ce svi redom zeleti da im deca budu "PROFESORI". Napravite anketu i iznenadite se. U zemlji gde je samo 4.9 % ljudi akademski obrazovano (idite na sajt Zavoda za statistiku pa proverite) svi zele da im deca budu "PROFESORI". Kao da su ta zanimanja na Filoloskom i PMF-u od kojih vecina radnika u nastavi od petog osnovne od cetvrtog srednje vecina od tih 4.9 %. Cisto sumnjam. Vecina ljudi u nasoj zemlji pre zeli da im se cerke dobro udaju i sinovi dobro snadju kako bi oni to opisali. I garant vecina gleda pre Farmu/Velikog brata/Sta god sad bilo aktuelno (a da Cecu danas verovatno) nego sto ce da uzme knjigu u ruke i da procita (neku pravu ).

Odgovori
 
Nevena Adžemović, 28 Jun 2013

Važno da ova nešto ume da sroči..... Ja nisam profesorka pa ipak sam dogurala do skupštine. Ja sam poslanica i borim se za prava radnika! Gde se ona borila?

Odgovori
 
Zoran, 29 Jun 2013

Kad bi primitivizam boleo, tvoj urlik čuo bi se u svemiru...

Odgovori
 
Jelena, 29 Jun 2013

Tamo gde se ona borila i bori Vi biste pobegli u pvlačenje i pre početka boja. Ona još uvek istrajava u prvim borbenim redovima. Osim toga, važno je da Vi baš i ne umete da sročite, i držite se tog vašeg "guranja".

Odgovori
 
Jelena, 28 Jun 2013

Krajnje inspirativan tekst i za one koji nisu profesori. Znate nije stvar koje ste struke vec da li ste kadri da napravite nesto u poslu kojim se bavite. A da bi ste to uradili morate godinama i godinama da se usavrsavate.

Odgovori
 
Даница Петровић, 28 Jun 2013

Такво је то наше звање. Не бирамо коме ћемо пренети знање.Само се надамо да ће калем да се прими и да израсте у здраво и снажно стабло.Неко нас поштује,некоме смо трн у оку.Кад вас судбина постави на место васпитача и оцењивача ,неминовно је сукобљавање са људским сујетама. Ту почиње мука : рећи и замерити се ,или ћутати .Ко истину гуди,гудалом га по прстима бију. Кад станете пред разред,види вам се и покварен зуб и непопеглана сукња и неплаћен рачун вири из џепа.А ви станете храбро и из старих рукава потече прича, песма , све оно што нико други неће да им пружи ,јер нема времена,јер не уме .Такво је то наше звање,даје душу причи ,а прича гради душу детета .Али,ако га је мајка код куће упутила да обрати пажњу на моје ципеле или, не дај Боже, фризуру ,оде маст у пропаст.То дете није дошло да види учитеља ,него будалу која се лоше облачи ,а свако нађе оно што тражи. Има на овом свету људи који као лични успех доживљавају могућност да понизе наставника. .Ми то врло често доживљавамо .Такво је то наше звање.Оцењујемо и бивамо оцењени.Некад стручно,некад нестручно. Из сваке оцене може нешто да се научи. Било би много лепше да се на данашњи празник говорило о свему лепом,умном и племенитом што је поштована професорка Рајна Драгићевић написала ,али за познавање њеног рада треба да се прочита доста књига. Било би лепо да се на данашњи празник размисли да ли је горчина Рајниних речи неоснована ,или је крајњи час да се заустави њен извор. Шта више вреди - искреност или лепа , у шарену сличицу умотана лаж? Ја не волим кад ме лажу. Искреност и храброст ценим изнад свега.Ретко је то благо. Ево,пред вама стоји снажно стабло пуно цвета , а испред стабла један жути лист (ви сте га тако проценили).Изаберите сами и понесите у срцу избор који сте направили.Такво је то наше звање. Наше је да предочимо могућности , ваше да направите избор.

Odgovori
 
Mira T., 29 Jun 2013

Poštovana Danice, inspirativan komentar namenjen inspirativnom govoru prof. Dragićević. Profesorka nije omalovažavala profesije, već određena zvanja koja se štancuju nevezano od diploma - jer danas je menadžer za "ovo ili ono" svako, ali diplomirani ekonomista, pravnik... samo onaj ko je diplomirao na fakultetu...Na žalost, hiperprodukcija raznoraznih privatnih fakulteta dovodi do opšte devalvacije svih diploma.

Odgovori
 
buduci profesor, 29 Jun 2013

Za 5 godina će profesor engleskog/španskog/nemačkog itd. biti ljudi koji su polagali ispit tako što su naučili napamet 100 multiple choice pitanja koja se ponavljaju u 4 ispitna roka. Govorim o načinu na koji će PROFESORI o kojima se govori ovde doći do diplome Filološkog fakulteta.

Odgovori
 
Biljana, 29 Jun 2013

buduci profesore, bolonjizacija fakulteta ce dovesti do promena u vremenu dolazenja do diploma, broju ispita, materije koja se polaze i nacinu na koji se polaze. Usmeno ispitivanje ma kakvo bilo uvek u sebi nosi jednu ogromnu sansu za predrasudu, na osnovu necijeg izgleda, ponasanja, naglaska i ko zna cega sve ne. Uvodjenje testova ce biti validno kad bude postojalo manje ispitnih rokova i kad profesori i asistenti nece biti lenji da prave svaki put nove ispitne rokove. A sve dok postoji mnogo ispitnih rokova u toku godine, dok studenti ne uce iz udzbenika vec iz skripti, validnost takvog polaganja ispita je krajnje sumljiva, slazem se. Samo treba da znas starije studente i nabavis pravu stvar, naucis kombinacije i imas visoku ocenu.

Odgovori
 
Student Filoloskog, 29 Jun 2013

Ja nemam testove, apsolutno nikada, moji ispiti se sastoje iz pisanja eseja na zadate teme, koji se ocenjuju po licnom nahodjenju profesora. Nemam kolokvijume, a ocenjuju me kao da ih imam.

 
Biljana, 29 Jun 2013

Student Filoloskog:Koji si smer?

 
Marija, 04 Jul 2013

Pa bolonja to upravo i dozvoljava. Broj rokova nema veze sa kvalitetom naucenog. Dok su ispiti usmeni, niko ne moze unapred znati odgovore, dok ce obozavani bolonjski ispiti to dozvoliti.

 
Dr profesor mr dr dza bu (tehnickih nauka), 29 Jun 2013

Danice, iz gore napisanog, veoma je ocigledno da znate o cemu se radi u svakodnevnom poslu predavaca. To su stvari za koje studente treba pripremiti. A ne samo graditi ego, mi smo PROFESORI. Mi smo ljudi od krvi i mesa sa svojim problemima i zivotnim udarcima. A uz to isti ti koji uvek pred djake moramo da izadjemo u sto savrenijem i pozitivnijem svetlu. Delimicno je ucionica i pozornica a predavanje je javni nastup za koji se priprema. Struktura casa se planira. I slazem se: "prica treba pre svega da dotakne dusu deteta"a li na pozitivan i lep nacin a ne antireklamom zasto MI a ne ONI.

Odgovori
 
Zoran, Pariz, 13 Jul 2013

U moru komentara koji odisu neznanjem i primitivizmom, Vas komentar jasno pokazuje da ste na visini teksta profesorke Dragicevic. Ne samo da ste na visini teksta, vec ste ga organski, to jest sadrzajno i emotivno dopunili. Ne mogu da Vam opisem zadovoljstvo( nekoga ko zivi u Francuskoj gde je nivo debata veoma visok), sto ste kao sundjerom obrisali sva prepucavanja, da ne kazem pljuvanja, kojim obiluju komentari. Hvala Vam, za Srbiju ima nade! Veoma je deprimirajuce kada cak i neki Dr.mr teh.nauka izigravaju psihijatre na tipicno balkanski nacin, te tumace psihu profesorke Dragicevic iz svog deformisanog ugla.

Odgovori
 
Zoran, Pariz, 14 Jul 2013

Moj gore citiran komentar je upucen Danici Popovic, a ne Dr profesor mr dr dza bu(teh nickih nauka), koji uzgred budi receno vec po imenu dza bu zna se gde pripada i na koji ne bih gubio vreme.

Odgovori
 
Даница Петровић, 14 Jul 2013

Поштовани Зоране, Хвала Вам за речи подршке,али ћу бити слободна да их протумачим , пре свега , као подршку говору професорке Рајне Драгићевић . У земљи која се још увек ствара , у земљи у којој се систем вредности , по ко зна који пут , изнова успоставља ,неопходни су нам људи који имају довољно знања и храбрости да кажу шта ваља ,а шта не ваља , како треба , а како не треба . Свако јавно изношење става изазива реакције,коментаре , полемику , и то није и не може бити спорно. Број коментара сведочи , не само о снази речи професорке Драгићевић , већ и о значају покренуте теме. Дакле , говор је постигао жељени циљ .

Odgovori
 
korcagin, 29 Jun 2013

U ovoj nasoj obecanoj zemlji zvanoj Srbija reci studentima "Vi ste profesori" je davanje lazne nade.Da li je profesorica svesna da ce veoma mali procenat njenih studenata nastaviti rad u skoli.Pa ovo nije Svajcarska :-).Kod nas,biti profesor ili nastavnik na faksu ili u bilo kojoj skoli je pravi jack pot.Konkurs se objavljuje tek kada neko ode u penziju.Kada bi profesori znali kakav je rad u privatnom sektoru trebali bi da skacu do plafona od srece sto rade u skoli.Imaju redovne plate koje i nisu tako male za razliku od privatnog sektora,dva velika raspusta,opusten rad u smislu da nemaju strahovladu na poslu i unapred obezbedjenu penziju.I pored svega toga njima nesto smeta.Pitao bih profesore kako bi se osecali da im se uvede norma kao kod privatnika.Sigurno bi pola prosfete otislo u penziju.

Odgovori
 
Biljana, 29 Jun 2013

Ili privremeno kad neko ode na porodiljsko... I znaci treba decu uciti da citaju knjige i da vole knjizevnost i to ce ih voditi kroz buducnost i izdrzavati porodicu. Od svih ucenika koje ce imati u ucionici, koliko ce ih zeleti da postanu profesori sprskog jezika i knjizevnosti? Hoce li oni razumeti u kakvom okrutnom svetu ce im vecina dece raditi kad zavrse skolu?

Odgovori
 
buduci profesor, 29 Jun 2013

Na dan kada smo proslavljali vaše apsolventsko veče, odložen je maturski ispit malih maturanata jer su se testovi koje je trebalo da popunjavaju pojavili u javnosti. Pitajte studente Filološkog kako na tom fakultetu budući PROFESORI polažu ispit iz Hispanskih kultura 2.

Odgovori
 
Marija, 29 Jun 2013

Svaka cast na govoru, jeste ostar ali je realan. Konacno da je neko podigao glas protiv ovog haosa na svim mogucim nivoima. Nije mi jasno cemu nadmudrivanje, svako tumaci tekst kako mu odgovara, zena nigde nije "prozvala" niti ponizila vredne i radne ljude, vec one koji su trazili precice, zavrsavali koje kakve privatne skole i fakultete i zaposljavali se preko veza i vezica. Potpuno je u pravu da se bespotrebno kvari jezik i ubacuju koje kakve zvucne titule stranog porekla koje nicemu ne sluze. Profesori (predavaci, nastavnici, ucitelji, lonci, poklopci- totalno nebitno kako cemo ih nazvati) i trebaju biti ti koji ce nam pokazati nacine kako da dostojanstveno koracamo kroz zivot i svoj i zivot zajednice ucinimo boljim koliko god je to u nasoj moci. BRAVO!!!

Odgovori
 
Dr profesor mr dr dza bu (tehnickih nauka), 29 Jun 2013

Dostojanstvo se ne krije samo u isticanju svoje superiornosti na osnovu svojih kriterijuma u osnosu na ostatak populacije koje ne zadovoljava iste te kriterijume. Ovo se ne zove "nadmudrivanje" nego diskusija. Tema je veoma bitna i aktuelna. Ponizila jeste, nabrojala je samo po koju profesiju koja je u njenom sistemu vrednosti vredna postovanja. I pominjanjem ljudi koji umeju da zarade pare i da kupe neke stanove strpala ih sve u istu kategoriju. A pare mogu i da se zarade veoma vrednim i predanim radom, ne samo predavanjima u skoli.

Odgovori
 
Marija, 04 Jul 2013

Ja pronadjoh jos nekolicinu koja mase diplomama... dostojanstvo i jeste u skromnosti kojom nosite svoje bogatstvo, bilo materijalno bilo duhovno. Prof. je samo isticala vaznost koju profesori imaju u formiranju mladih umova, kao i odgovornost.

Odgovori
 
Dr profesor mr dr dza bu (tehnickih nauka),, 05 Jul 2013

Masem diplomama da objasnim razliku izmedju poimanja zanimanja. Nije isto biti profesor na fakultetu i profesor u skoli. To su ipak razliciti nivoi obrazovanja, razlicit nivo nastave. Ona je isticala mnoge druge stvari a ne samo tu vaznost u formiranju mladih umova. A ocigledno nisu svi umovi formirani po istim sablonima pa stoga i je ova diskusija otisla ovako siroko.

Odgovori
 
Jelena, 03 Jul 2013

Da li Ste svesni da ste izjavom "profesori (učitelji, nastavnici ..... nije bitno kako ćemo ih nazvati)" upravo u isti koš strpali nekoga ko je (na ovaj ili onaj način) završio osnovne akademske studije u trajanju od 4 godine i nekoga ko je završio i osnovne, i master akademske i doktorske studije, u ukupnom trajanju od 7-8 godina i za to vreme napisao/objavio xy naučnih radova, napisao i izdao xy stručne literature, pa uz sve to ima iza sebe još i xy godina rada u prosveti ? Ne, nije isto i nije svejedno, a jedna univerzitetska profesorka koja je ovo pismo sastavljala (dakle nije joj "izletelo", u zanosu tokom neke diskusije, u nekakvom trenutnom afektu itd) ne bi sebi smela da dozvoli takvo frljanje terminologijom. Kao i omalovažavanje određenih profesija samo zato što nr zna šta su, ne zna engleski ili je "gadljiva" na upotrebu anglicizama u dragom joj/nam srpskom jeziku.

Odgovori
 
Profesorka, 03 Jul 2013

Pa upravo to i ja tvrdim kad nabrajam svoje diplome i godine skolovanja. I opet ne smem da se jos uvek usudim da se nazovem pravom profesorkom. Ja tu titulu treba da zasluzim i da je dobijem na vrhuncu a ne na pocetku svoje akademske karijere. Na pocetku sam bila Asistent pripravnik, nakon magistarskog Asistent sa magistraturom, nakon doktorata Docent itd. Jeste, i ja sam u toj sekti odabranih koji su zadrzani u akademiji po pozivu. Da, i meni su na diplomskom ponudili posao da ostanem na fakultetu. Da, pozvali su me u tu nasu intelektualnu elitu. I nije bilo preko partije ni preko rodbine. Ni preko braka. Zato mi je sve to i sladje. I zato mislim da i dalje stojim cvrsto na zemlji sa ostalim obicnim ljudima. I ne zelim da se nosim kao vrhunska kasta. Tu sam da motivisem i inspirisem. A ne da lupam policajce packe. Do god nam se obrazovanje zasniva na memorizaciji i na suvoj primeni pravila, bicemo tu gde jesmo. Ogorceni i neshvaceni. A ja to ne zelim da pruzim svojim studentima. Osnovni moto moje filozofije drzanja predavanja i ocenjivanja studenata je "Treat people as if they were what they ought to be and you help them to become what they are capable of being" - Gete.

Odgovori
 
Jelena, 03 Jul 2013

Svaka Vama čast, takvi profesori su za nas od presudnog značaja, trunka svetla u sivilu kolekcija i kolekcija raznoraznih koji su dobili tu ČAST da učestvuju u oblikovanju mladih umova, a ni ne shvataju to kao privilegiju već kao nametnutu obavezu koju treba eto tek odraditi. Mislim da je bitno da napomenem da ništa od ovoga ne baziram na pretpostavkama, već na sopstvenom iskustvu - godinama držim privatne časove osnovcima i srednjoškolcima i, po meni, jedan od najdivnijih osećaja jeste kada vidite u očima deteta ono oduševljenje i entuzijazam kada nešto ukapira, kad samo "sklopi kockice"; a znate da ste upravo Vi imali udela u tome, preplavi Vas osećaj ponosa. Nije mi jasno kako neko ko radi u prosveti nema želju za tim osećajem i kako može da se ne trudi da postiže takav efekat kod svojih đaka/studenata. Možda bi neko sad rekao da je drugačije raditi sa punom učionicom/amfiteatrom ljudi, u odnosu na ovu "1 na 1" varijantu, a i sigurna sam da jeste, ali isto tako, s druge strane, znam jednog profesora zbog čijeg sam, upravo ovakvog, stava prema nastavi i učenicima upisala fakultet koji jesam. Zaključak koji se sam nameće jeste ono: "ko hoće - nađe način, ko neće - nađe izgovor".

Odgovori
 
Даница Петровић, 10 Jul 2013

Госпођо,Ви ме забављате.Одавно нисам прочитала ништа сујетније од Ваших коментара.Не желим да исправљам све правописне,лексичке ,материјалне и остале грешке које сте у коментарима направили. Поверићу Вам само једну малу тајну - госпођо,верујте ми,Гете је био Немац и писао је на немачком језику.

Odgovori
 
Profesorka, 12 Jul 2013

Gospodjo/gospodjice Danica (ne znam bracno stanje pa stoga dodajem oba). Drago mi je da Nasi komentari nekog inspirisu na citanje. Ja nisam u tvojoj/Vasoj ucionici niti sam tvoj/Vas djak da dajem pravo da mi se ispravljaju pravopisne/leksicke/materijalne i kakve god greske. To je deo kulture a ne poznavanja pravopisa i razmisljanja koje je u skladu sa tvojim/Vasim. Niti ima potrebe da mi odajete te male tajne. Srecom nisam tvoj/Vas djak. Stoga, zadrzite svoje znanje i svoje tajne za sebe i bolje razmenjujte misljenja o zadatoj temi a ne da dajete ocene iz pisanja. To sto su u tvojim/Vasim ocima greske, to je sve do tvoje/Vase precepcije. Jesu li ovo sastavi, naucni radovi? Ili postovi na Internetu? A sto se tice pisanja, iza zareza i tacke ide razmak. Nauci/te nesto i ovde od nas koje ne zanima perfekcija u pisaniju i kojima to nije dovoljno da se impresioniramo.

 
Profesorka, 12 Jul 2013

Kad se vec zabavljate, naucite da iza zareza i tacke ide prazan prostor pa onda sledeca rec. I pored tolikog truda da budete najpismeniji policajac postoje jos neke stvari danas u ovom digitalnom svetu na koje treba obratiti paznju. Ja ne sedim u klupi niti predajem kontrolne ni pismene da mi neko ispravlja greske. Ako to radite odraslim ljudima shvatite da je to nekulturno (ovo je velika tajna, jos uvek nije zazivela na nasim prostorima, ali ako slucajno budete to radili negde u inostranstvu, nemojte da dozivite kulturni sok). I ja odavno ne zivim u Srbiji i sasvim je moguce da mi je novi jezik koji koristim u svom svakodnevnom zivotu , radu i pisanju uticao na svoj maternji koji sam koristila dok sam zivela u Srbiji. Ali jel to razlog da mi se ovako podsmevate?

 
Aleksandra, 03 Jul 2013

Ovako nešto može da napiše samo neko ko ne zna ništa o Rajni Dragićević, Ona je jedna retka svetla tačka na mojim doktorskim studijama na Filološkom fakultetu. Odgovorna, obrazovana, prijatna, normalna i veoma vredna osoba. Pročitajte u njenoj biografiji sa koliko godina je diplomirala, sa koliko magistrirala i doktorirala, šta je sve objavila, na kojim konferencijama je izlagala, na kojim projektima radi. A prof. Dragićević nije kriva što se u našem društvu predavači u osnovnim i srednjim školama nazivaju profesorima, a ne nastavnicima i što je Ministarstvo prosvete akreditovalo određene studijske programe. Koliko mi je poznato profesore imamo i na grupaciji prirodno-matematičkih fakulteta...

Odgovori
 
Stole, 04 Jul 2013

Dr Dragicevic ima veoma impresivnu biografiju i bibliografiju, ali cini se, bar iz prilozenog, da nije dobar pedagog. Ima dosta strucnjaka koji su sjajni naucnici, ali jednostavno nisu dobri pedagozi. Prema ovom govoru, cini se da je Dr Dragicevic jedna od takvih. Da bi neko bio dobar pedagog, treba da bude, izmedju ostalog, oslobodjen predrasuda, a ona ih ima na pretek.

Odgovori
 
Marija, 04 Jul 2013

Naziv profesije je najmanje bitan ako neko radi svoj posao na dostojan nacin i svim srcem. Mozete biti i doktor i pocasni profesor malo to vredi ako nema, upravo ste naveli, rada i unapredjivanja. A sto se tice anglicizama, slazem se sa profesorkom da nemamo potrebe kvariti nas, inace bogati jezik, samo da bismo izgledali pametniji. Dobri cika Vuk nam je ostavio toliko bogatstvo reci da nema mesta onima stranog porekla.

Odgovori
 
korcagin, 29 Jun 2013

Draga Marija u ovoj zemlji je pakleni kapitalizam.Svaki covek grabi svoje mesto pod suncem po bilo koju cenu.U stanju je i svoju rodjenu sestru da potopi da bi isplivao na povrsinu.Mozes onda samo da zamislis sta ocekuje nase srednjoskolce i studente kada dodju kod privatnika da traze posao.Zapitaj se da li profesori mogu da pokazu nacin kako se dostojanstveno koraca kroz zivot kada studente posle fakulteta ceka jedna dzungla puna tracarenja,ljubomore i saplitanja.

Odgovori
 
marketing menadžer, 29 Jun 2013

Ljudi se rađaju sa različitim sklonostima i sposobnostima i imaju različite ciljeve u životu. Neko smatra da je postigao puno time što je stekao materijalno bogatstvo, drugi pak smatra da se ostvario u životu time što je stekao visoko obrazovanje, treći smatra da mu je uspeh što ima skladan porodični život, troje dece, ženu koja lepo kuva itd. Naše je pravo da vodimo naš život onako kako nama odgovara, da izaberemo zanimanje koje je za nas adekvatno i da imamo svoje prioritete. Ne delim ljude na one koji se bave "vrhunskim" kako kaže profesorka i "drugorazrednim" zanimanjima, poštujem svačiji rad, bio čovek profesor, pekar, poljoprivrednik, marketing menadžer ili nešto peto. Štaviše, potpuno je proizvoljno i nimalo primerenio jednom naučnom radniku da vrši takvu klasifikaciju. Šta uopšte znači da je zanimanje "vrhunsko"? Sva zanimanja koja u društvu postoje postoje sa razlogom i sva su negde bitna za funkcionisanje društva. Novo vreme donosi nova zanimanja, ova koja je profesorka navela i omalovažila su uglavnom najtraženija u oglasima za posao. Priznajem da ni sama ne znam šta je kopi-rajter itd., ali vidim da su ti profili prilično traženi, tako da je van pameti osuđivati ljude koji završavaju škole, kurseve i šta je već potrebno da bi se time bavili. Držati drugima lekcije o uspehu je apsurdno, jer ljudi uspeh različito shvataju. Ali, šta radi profesorka ovim govorom? Upravo to. Busa se u grudi svojim akademskim zvanjem i omalovažava druge da bi sebe istakla. Njen govor je pun besa, mržnje, gorčine, a poruka koju ona šalje svojim studentima je: "Prezirite one koji imaju drugačije sklonosti od vas jer su oni šljam a vi ste elita." Nažalost, takav stav imaju mnogi zaposleni na univerzitetima i takve "vrednosti" prenose na studente. Volite svoje učenike?! Ona je poslednja osoba koja treba da drži lekcije o ljubavi jer u njoj ljubavi nema. Džaba sve knjiško znanje ako osoba ne zna da prihvata druge sa ljubavlju i da ih poštuje.

Odgovori
 
Marketing menađer takođe, 26 Jun 2016

Nadam se da ste do sada saznali šta je kopi rajter (copy writer) pošto rad sa tim ljudima spada u opis Vašeg posla (ako ste stvarno marketing menađer naravno). Za profesorku veliko bravo.

Odgovori
 
Marija, 04 Jul 2013

Postovani Korcagin, i ja sam bila i ucenik i student u ovom paklenom sistemu. Zavrsila sam psihologiju i filozofiju za 4 godine, govorim 5 jezika ali ipak radim u fotokopirnici. I ne stidim se toga. Vrlo dobro znam sta znaci traziti posao u ovoj zemlji ali su profesori u vreme moga skolovanja uzdizali postenje, marljivost. Naucili me da budem ponosna na ono sto steknem i da je sramota krasti i varati a ne raditi bilo koji posten posao. Ako smo u dzungli pa ne moramo i mi biti beskicmenjaci, zar ne?

Odgovori
 
korcagin, 30 Jun 2013

Mislim da bi najpostenije bilo da profesorica kaze koliko iznosi njena plata i plata njenih kolega na fakultetu i koliko novca profesori zaradjuju od prodaje svojih knjiga studentima a vecina jedva sastavlja kraj sa krajem.Treba najzad da se postavi pitanje:Da li profesori zaradjuju svoje plate?

Odgovori
 
korcagin, 30 Jun 2013

Neka kazu pojedine njene kolege koliko uzimaju evra po ispitu.Da li se iko od profesora zalozio da se smanje skolarine studenata.Ne bih rekao.Sada ispada da je znanje srpskog jezika i knjizevnosti najtrazenije u jugoistocnoj Evropi.Ovakav profesoricin govor ni Hickok ne bi umeo bolje da napise.

Odgovori
 
Biljana Cvetkovich, 30 Jun 2013

Jedan cenjeni profesor srpskog, iz jedne Beogradske gimnazije iz davnih 60-tih godina bi ovo najbolje prokomentarisao: "Koleginice , Vi baljezgate"! Jasno i glasno!

Odgovori
 
Jelena, 01 Jul 2013

Verujem da profesorka Dragićević nije imala nameru da omalovaži ostala zanimanja. Ona je između ostalog želela da ukaže na veličinu zanimanja profesor i to pre svega na veličinu odgovornosti koje to zanimanje nosi. Oni koji to nisu razumeli na ovaj način, njima ovaj govor nije bio ni namenjen.

Odgovori
 
Marija, 04 Jul 2013

Svaka cast, naravno da nije htela poniziti nikoga. Zena je lepo rekla da se pomenuto tice diploma stecenih na sumnjiv nacin. Ko se osetio prozvanim, ocigledno je imao zasto.

Odgovori
 
Jelena, 04 Jul 2013

Izgleda da sam nekako uspela da previdim - gde se to spominju "sumnjive diplome"? A koliko sam primetila, među komentarima se najviše pojavljuju oni pisani od strane upravo njenih kolega (nastavnika, profesora), a po Vašem mišljenju su se i oni, očigledno, "našli prozvanim".

Odgovori
 
Радио Космај, 01 Jul 2013

Извињавам се, погрешио сам име. Понављам: Свака част професорки Драгићевић на одличном говору!

Odgovori
 
vule, 01 Jul 2013

pa to ok, ali to nije tema !!!

Odgovori
 
Jelena, 02 Jul 2013

Prvobitno htedoh da počnem komentar sa: "Poštovana prof. Dragićević", ali sam obrisala taj deo, jer ne mogu pisati nešto što ne mislim. Prof. Dragićević bi mogla da pretraži putem interneta šta podrazumeva posao npr. menadžera portfelja ili product designer-a. Koliko je formalnog školovanja potrebno za iste, a koliko tek prakse, sveobuhvatne informisanosti, kreativnog i konstruktivnog mišljenja, praćenja svetskih i lokalnih trendova, neprestanog rada na sebi (stručnog usavršavanja tokom celog radnog veka) itd. Stoji da dosta toga ne funkcioniše kako treba u našoj zemlji, da je sistem vrednosti iskrivljen, da su i osnovno, i srednje i visoko obrazovanje u velikom problemu (nema potrebe nastavljati, svi smo veoma dobro upućeni u trenutno stanje u zemlji), ali isto tako je nakaradno usmeravati mlade ljude ka mišljenju da postoje "manje vredne" i "više vredne" profesije. Ako je neko stručan u svom poslu, bilo da je to naučno-istraživačka delatnost, bilo kopanje kanala, treba mu skinuti kapu i poštovati to. TO, a ne zvanje, porodično stablo, broj godina FORMALNOG školovanja itd. Hvala Bogu, roditelji su me na vreme tome naučili, pošto bi me, sudeći po ovom govoru, NASTAVNICI očigledno naučili nečem drugačijem. Student sam fakulteta koji, između ostalih, ima i smer za NASTAVNIKE i upućena sam u to koliko je ZNANJA potrebno za rad u toj struci, zato mislim da je potpuno neosnovano veličati je u odnosu na npr. ekonomiste (navodim njih kao primer jer većinom sa Ekonomskog fakulteta potiču portfolio-menadžeri koje je profesorka spomenula), koji za vreme FORMALNOG školovanja steknu istu "količinu" znanja (ako uopšte možemo znanje meriti na taj način), ako ne i veću od one koju su stekli diplomci Filološkog fakulteta. Ima li potrebe napominjati da se za iste te portfolio-menadžere, koje je dotična profesorka tako olako, zajedno sa još pojedinim zanimanjima, s nipodaštavanjem osudila (da se blago izrazim), polažu i dodatni ispiti, po završetku fakulteta (kao što pravnici polažu pravosudni ispit npr.)? A ni tada ne postoji garancija da će zadržati radno mesto (pod pretpostavkom da ga i nađu u struci), jer se od njih očekuje konstantno pružanje svog maksimuma, sa najpozitivnijim mogućim MERLJIVIM rezultatima. U zavisnosti od učinka, oni zadržavaju ili gube svoj posao, napreduju ili bivaju degradirani. Rezultati male mature u proteklih X godina (sa sve onako nakaradno koncipiranim ispitima, ne bih u to da zalazim, nije tema za ovaj komentar), rezultati PISA testiranja u Srbiji, činjenica da se od đaka ne očekuje ni elementarna pismenost (dozvoljeno mešanje ćirilice i latinice, velikog i malog slova na testu iz srpskog?!) - to su takođe MERLJIVI rezultati, ko će za to da odgovara?! Jer je upravo TO direktan i "opipljiv" produkt rada tih NASTAVNIKA, koje prof. Dragićević uporno naziva profesorima. Toliko o tome.

Odgovori
 
gospodja ministarka, 03 Jul 2013

"Ako je neko stručan u svom poslu, bilo da je to naučno-istraživačka delatnost, bilo kopanje kanala, treba mu skinuti kapu i poštovati to. TO, a ne zvanje, porodično stablo, broj godina FORMALNOG školovanja itd." Svaka ti cast, Jelena! Tako mlada (napomenula si da si student), a tako zrela i mudra! Ti mi dajes nadu u buducnost ove zemlje

Odgovori
 
Jelena, 03 Jul 2013

Hvala Vam!

Odgovori
 
korcagin, 03 Jul 2013

Jelena je bas lepo napisala ali to ne bi smela da prica na fakultetu jer bi najverovatnije dobila losu ocenu iz srpskog jezika i knjizevnosti :-).Tek sada vidimo kakva corava posla studenti imaju sa profesorima.Da neko pita sadasnje studente zasta su dali hiljade i hiljade evra,tesko da bi neko umeo da da odgovor.Ne bi me cudilo da posle ovakvog profesoricinog govora njene kolege pocnu da nose na odeci legitimacije na kojima ce da pise:JA SAM PROFESOR BREE !!! Pa jer nasi siromasni studenti treba da se ponasaju na predavanju kao da im predaje Haile Selasije.Jeco svaka cast.Pravi kandidat za dekana.

Odgovori
 
gospoja gospodjica, 03 Jul 2013

korcagin: e da vidis kako ovde kod mene profesori lete s posla ko bele lale zbog losih studentskih evaluacija. Kod nas se to maltene ni ne gleda, pa samo opusteno i bahato. Jer to su PROFESORI.

Odgovori
 
gospoja gospodjica, 03 Jul 2013

Ali obicni smrtnici moraju da rade u toku cele godine, a ne samo u toku izvodjenja nastave. Nisu u toj visoj kasti PROFESORA/NASTAVNIKA. Pitanje je samo koliko ta nasa "pismenost" uopste ima veze sa funkcionalnom pismenoscu. Ja koliko vidim ovde oni koji druge ocenjuju iz pismenosti ne umeju da sroce komentar a da nije uvredljiv. Kakve li, tj. da li uopste razmenjuju poslovne e-mail-ove, znaju li uopste da vrse poslovnu korespodenciju? Cisto sumnjam, PROFESORIMA kao visoj kasti se uvek dolazi na noge.

Odgovori
 
ozrenka, 02 Jul 2013

Svaka čast, kolegice profesorko, ovoliko reakcije znači da si dotaknula osinje gnijezdo, bravo, bravo, bravo!!!

Odgovori
 
gospoja gospodjica, 03 Jul 2013

E kolegice, vazda je to bilo osinje gnijezdo (PROFESORSKO).

Odgovori
 
Jelena, 03 Jul 2013

Obim reakcija nije nikakav pokazatelj. Čak šta više - da je profesorkino pismo "na mestu", ne bi ni bilo ovoliko negativnih reakcija.

Odgovori
 
Marija, 04 Jul 2013

Ako vec uzimamo pravopis u usta, mozda bi trebali isti i poznavati. Negativno komentarisu oni koji koji ne vide balvan u svom oku; prof. nije omalovazila nijednu postenu i sopstvenim radom stecenu diplomu vec je govorila o drugoj strani...

Odgovori
 
Jelena, 04 Jul 2013

Prvo, nisam "uzimala pravopis u usta", mada ne vidim šta nije u redu sa komentarom; no dobro, neće mi pasti kruna s glave i da jesam nešto napisala pogrešno. Drugo, da je htela to da kaže onda bi tako i rekla,ona je profesor srpskog jezika - sigurna sam da ume da se izrazi i da iskaže svoje mišljenne, a s obzirom na dužinu i opširnost pisma - malo je ostavila čitaocu za tumačenje i "čitanje između redova".

Odgovori
 
ljubica, 05 Jul 2013

Verovatno misli na cak sta vise. Stavise se pise zajedno. Nepotrebno je koristiti i cak i stavise s obzirom da su istog znacenja, dovoljno je da kazes jednu od te dve reci. Medjutim, veoma je uobicajeno da se cuju zajedno cak stavise, tako da si to verovatno rekla jer si negde cula. Ovo nisam napisala da bih te ispravila jer smatram da mnogi pisu na brzinu komentare i fokusiraju se na sadrzaj. Napisala sam to jer me pomalo nervira prozivanje bez dokaza koje se nekako stalno primecuje kod branilaca govora doticne profesorke. A sto se tice citanja izmedju redova, u potpunosti se slazem s tobom. Ja tumacim ono sto je napisano, a sta je ona mislila, to zaista ne znam niti je bitno.

 
Др. Мр. Инг. техничких наука, 05 Jul 2013

Dobijamo sad i besplatno ocenjivanje postova. I ljubica se pise Ljubica. Zar ne? Vecina ljudi pravi greske dok kuca ove postove, nisu ovo sastavi u skoli.

 
ljubica, 05 Jul 2013

Naravno. Upravo sam to i napisala. Nisam ja prozivala Jelenu, vec Marija. Napisala sam komentar upravo zbog toga sto se ne slazem sa prozivanjem zbog pravopisnih gresaka, narocito kada prozivanje ne sadrzi ispravke istih. Pogledaj samo koliko branilaca profesorke naziva njene kriticare nepismenima, a pogledaj koliko ih da objasnjenje zasto ih naziva nepismenima. Upravo zbog toga sto je Marija jedna od mnogobrojnih koja kritikuje neciji pravopis, a pri tom ne kaze zasto ga kritikuje, ja sam pokusala da ponudim objasnjenje. Medjutim, meni samoj nikada ne bi palo na pamet da komentarisem necije pravopisne greske u ovim komentarima. U potpunosti se slazem se sa sustinom Jelenine kritike i to mi je bitno.

 
ljubica, 05 Jul 2013

Marija, ne razumem na osnovu cega si zakljucila da nije omalovazila nijednu postenu i sopstvenim radom stecenu diplomu kada otvoreno omalovazava mnoga zanimanja koja obavlja mnostvo ljudi koji su radno i posteno stekli diplome. PR i menadzere naziva nepismenima i polupismenima. Art direktore, biznis konsultante i mnoge druge naziva folirantima koji misle da se ugled moze steci preko noci, koji nisu zavrsili fakultet i menjaju zanimanja kao prljave carape. Menadzere, konsultante i administratore naziva prodavcima magle. Zar to nije omalovazavanje? Ili ja mozda imam sekvoju u oku?

Odgovori
 
korcagin, 03 Jul 2013

Deluje mi da ce studenti nauciti vise citajuci nase komentare nego na fakultetu na predavanjima.Ovo im je idealna prilika da nauce nesto a da ne moraju da plate hiljadu i vise evra koliko placaju na fakultetu.

Odgovori
 
gospoja gospodjica, 03 Jul 2013

Ja glasam za to da im odstampamo Rajnin govor i da dajemo tamo kad dovlace nove brucose. Kad se prijavljuju za prijemni pa da vide deca sta ih stvarno ceka kad zavrse. Borba sa svojim indentitetom, zeljama, nadama i teznjama i sa onom surovom realnoscu sa kojom ce se sresti kad upadnu u skolu koja nije vrhunske kategorije ili jos gore bez posla u struci.

Odgovori
 
bolje nego, 03 Jul 2013

Obrazovanje, kao i uloga profesora i naučnika definitivno nije na zavidnom nivou, nije u skladu sa značajem koje one imaju za društvo i čovjeka. Međutim, ne treba pretjerivati, a pogotovo ne treba biti ironičan i ciničan, nadmen i umišljen. To nije ličnost koju obrazovanjem i vaspitanjem treba stvarati. Na prvom mjestu treba biti čovjek, a ne profesor. Treba reći: Vi ste ljudi! Budite ljudi! Učite ljude i od ljudi! Vaša profesija treba da vam posluži kao sredstvo za stvaranje boljeg čovjeka. Vaša profesija nije ni bolja ni gora od drugih, ali je važna za sve druge. Od nje zavise sve druge. Ako dobro odradite svoj posao mnoge stvari će biti dobre i bolje. ...

Odgovori
 
Profesorka, 03 Jul 2013

Slazem se sa tobom. Tako i ja mislim o svojoj profesiji. Ipak je to usluzna delatnost. Nas proizvod je obrazovanje koje darujemo mladim ljudima. A oni su ipak ti koji ce svoj zivot napraviti boljim ili gorim nakon sto izadju iz obrazovnog sistema. I primerom treba da ih motivisemo i insipirisemo, a ne antireklamom.

Odgovori
 
Jelena, 03 Jul 2013

Dogodine Vi da držite govor diplomcima Filološkog fakulteta na apsolventskoj večeri! :) Ovako nešto treba da čuju, ovako da im se "da vetar u leđa"!

Odgovori
 
korcagin, 04 Jul 2013

Taj vetar u ledja treba da bude toliko jak pa da ih oduva do Svedske ili tako neke zemlje ako hoce da rade u struci.Ovde ako budu imali desetku iz srpskog jezika i knjizevnosti najverovatnije ce da peku sojine pljeskavice i uzeglu slaninicu kod nekog juznoprugasa.

Odgovori
 
Profesorka, 05 Jul 2013

Ili mogu da se presaltaju u lukrativniju a manje inspirativnu struku a da citaju knjige i strane jezike uce iz hobija. Ima u Torontu poslediplomske iz Slavistike i na jos nekim univerzitetima. Posmatrajuci svoje bivse nadarene studente i poznavajuci mnogo zivotnih prica (na mom smeru smo primali oko 400 brucosa svake godine) sve su ove lepo srocene reci, da ne kazem zvake, a realnost je vecini ljudi sasvim drugacija. Ponavljam, dobiti diplomu PROFESOR i pored tolike muke i ucenja je cesto mnogo lakse nego naci posao PROFESOR.

Odgovori
 
Мила, 04 Jul 2013

ово је један од најлепших и најнадахнутијих говора које сам икада прочитала. Шта рећи него једно велико БРАВО, професорка!

Odgovori
 
bolje nego, 04 Jul 2013

Treba razlikovati bavljenje naučnim radom i profesorskim i obrazovno-vaspitnim radom. Nije rijedak slučaj da kvalititetni naučnici nisu i kvalitetni profesori, a ni obratno. Zbog čega se smatra da neko ko je napisao doktorat i objavio desetine radova umije, zna i hoće da svoje znanje prenese na odgovarajući način drugima? To je jedna od grešaka u obrazovnom sistemu na svim nivoima. ... Glavni prigovor ovom obraćanju brucošima jeste sa strane obrazovnog i vaspitnog rada. Vrijednost vlastite profesije treba uspostavljati afirmišući je, a ne omalovažavajući druge profesije i ljude. Pitanje pismenosti nije na prvom mjestu, već pitanje humanosti i mudrosti. Svi naši preci su bili ili nepismeni ili polupismeni, ali zbog toga nisu bili manje vrijedni, pametni, sposobni i sl. Jezik je prvenstveno sredstvo sporazumijevanja, a ne predmet nauke. Ljudi trebaju da nauče jezik da bi se dobro sporazumijevali, a ne da bi se bavili time da li je ispravno pisati (i)jekavicom ili ekavicom, da li je riječ domaća ili posuđenica, da li je zapeta (ili zarez) stavljena kako treba ili nije... To su detalji koji doprinose razumijevanju, ali nisu sami sebi svrha. ... Inače, činjenica da prosvjetna profesija nije visoko vrednovana govori o tome da u društvu postoje drugi prioriteti koji se mogu postići i bez posebnog obrazovanja. Vrlo često se fakulteti završavaju da bi se dobila diploma sa kojom se dobija posao, a ne da bi se stekla znanja koja će omogućiti kvalitetno bavljenje poslom. ... Dobro je mnogo znati, ali bolje je razumjeti i umjeti primijeniti ono što se zna u kokretnim životnim prilikama. ... Govor R. D. je stilski je dominantno negativno intoniran, a to nije ton kojim se studenti podstiču na kvalitetan rad, već na ogorčenu borbu.

Odgovori
 
jos jedan profesor, 05 Jul 2013

da, deca...ucenici...o njima je ovde rec. Profesori, nastavnici, ucitelji (neka mi ne bude zanemaren redosled pobrojanih) su oni koji rade sa nasom i vasom decom. Nije samo znati vec i preneti. I to je jedna od bitnih stavki ovih profesija. To je rad sa malim ljudima. Zar to da zanemarimo? Slazem se da govor ima elemente negativnosti,ali trreba biti realan i znati da se zaista,ponekad, kroz ogorcenu borbu ostvaruje kvalitetan rad - ne samo svladati gradivo sa svojim ucenicima, nego usaditi prave vrednosti ili ih makar pribliziti nasoj deci....biti svestan da se utice na neciji zivot i da taj uticaj mora biti realan i da nosi trajne vrednosti....teret je veci i treba ceniti tu diplomu coveka koji se odlucio na poziv rada sa nasom i vasom decom i njegov trud kada se upusti u tu celozivotnu bitku zvana skolski cas.... A bilo je i bice kukolja u svakom zitu....

Odgovori
 
zoran, 04 Jul 2013

diplomirao na filozofskom 2006. smejali mi se u gornjem milanovcu kad sam odneo diplomu na biro rada. rekli mi u školi da narednih 30 godina neću dobiti posao. pokušao da radim kao novinar, potrošio 2 godine života na to, da bi sve otišlo niz vodu kada se televizija na kojoj sam radio neuspešno privatizovala. naredne 4 godine radio kao radnik obezbeđenja. sada radim nešto odgovorniji posao u istoj firmi, od jutra do sutra. ne bih tek tako potcenio ostala zanimanja, zato što za svoju situaciju ponajviše krivim svoje profesore na fakultetu. oni su vrlo dobro znali kakvu mi robu prodaju i koja je njena upotrebna vrednost. nažalost, većina ove dece neće ni dobiti priliku da budu profesori, baš kao što je ni ja nisam dobio.

Odgovori
 
Dragicica, 05 Jul 2013

Njeno predavanje se ne propusta, iako je u vecini slucajeva pocinjalo u 8h. Sjajna zena! I sjajan profesor!

Odgovori
 
Majstor, 05 Jul 2013

Dragi moji šegrti, poštovane kolege, budući majstori, Na dan kada smo proslavljali vaše primanje u esnaf, neko je u novinama popljuvao vaš celokupni rad i trud jer nije bio zadovoljan kako mu je neki mamlaz naštelovao karburator. Ovaj događaj samo je jedna od brojnih manifestacija urušenosti našeg zanata, kao i društvenog sistema u svim oblastima. Dolazeći na vaše veče i gledajući vas onako doterane, nasmejane, mlade i pune pozitivne energije, razmišljala sam o tome hoćete li uspeti da zadržite taj optimizam i kada otvorite svoju preduzetničku radnju, počnete da plaćate poreze, izađete ne tržište pružanja potcenjenih automehaničarskih usluga i suočite sa prilično nadobudnim profesorima, lekarima, pravnicima koji uvek znaju bolje od vas (čak i ako je to na njihovu štetu), različitim pritiscima i omalovažavanjem. Mnogo toga oko vas ubijaće vam motivaciju. Ipak, ako mene pitate, na listi vrhunskih zanimanja nalaze se sledeća: automehaničar, električar, vodoinstalater, auto limar, bauštel majstor i, još jednom, mehaničar. Ako pitate sve roditelje ovog sveta čime bi želeli da se njihova deca bave, odgovoriće vam na isti način. Raznorazni nepismeni i polupismeni ljudi danas sebe olako mogu nazvati nekakvim profesorima ili nastavnicima, neobrazovani predavači sebe zovu prosvetnim radnicima, a instant pravnici advokatima, da i ne govorim o lekarima koji godišnje pobiju više nego sve ćelave gume zajedno, inženjerima spavačima po javnim preduzećima, učiteljima koji bi da predaju odeljenjima od 15 đaka, sudijama koji sude jedan predmet 15 godina, doktorima nauka i profesorima univerziteta bez i jednog jedinog rada u međunarodnim časopisima. Iza nekada uglednih zvanja danas se najčešće kriju foliranti koji misle da se ugled može steći preko noći, kriju se oni koji su imali izdržaj da završe fakultet, ali oni koji ne mogu točak da zamene. Nemojte zaboraviti da majstorom, električarom ili limarom niko nije lud da se samoprozove. Ponosite se svojim zanimanjem koje se može steći samo upornim, vrednim radom, odricanjem, nespavanjem i višegodišnjim samosavladavanjem i samoodricanjem. Ne dozvolite da vam bahati, hvalisavi i samouvereni vlasnici raznoraznih diploma, kurseva, doživotnih mesta u upravi, javnim ustanovama, naučnim institutima i preduzećima drže lekcije o uspehu, jer VI STE MAJSTORI, a oni su samo vlasnici, najčešće, naslednih radnih mesta! Pokušavaju da omalovaže plaćanje poreza. Imajte na umu to da ste vi čuvari dostojanstva svoje profesije. Zvanje majstora stiče se sa puno truda, ali još više muke treba uložiti u znanje kako nositi tu važnu titulu. Vodite računa o načinu na koji se ponašate i kada niste u radionici, razmišljajte o svom odevanju, stavu, odnosu prema kolegama, prema klijentima i njihovim automobilima. Ako sebe srozate u sopstvenim očima, onda će vas i okolina gledati sa omalovažavanjem. Budite ponosni, samouvereni, budite spremni da učite i da se doživotno usavršavate, jer VI STE MAJSTORI! Volite svoje šegrte. Upoznajte ih sa onim plemenitim što nose u sebi, a čega često nisu svesni. Izvucite ono najbolje iz njih. Podignite im ugled u njihovim sopstvenim očima. Nipošto im ne dajte bakšiš, ali im stalno omogućavajte da rade više nego što je potrebno. Prepoznajte i poštujte njihov trud. Pokažite im da mogu biti uspešni ako rade. Ne ubijajte im volju. Majstorski autoritet ne stiče se preteranom strogošću i samovoljom, već pravednošću i nedvosmislenim dogovorom kojeg obe strane treba da se pridržavaju. Hvalite najbolje jer ćete time inspirisati i ostale da se potrude i ponekad budu najbolji. Pružajte šansu mnogima da ponekad budu najbolji. Nemojte biti drugari sa svojim šegrtima i pokušavati da im se na taj način približite. Vi treba da postavljate pravila u svojoj radionici, da određujete granice, da držite konce u svojim rukama, jer oni su šegrti, a VI STE MAJSTORI! Ne zaboravite da ćete raditi glavni posao na autu, prvi u servisnoj knjizi, i da ćete sa svojim šegrtima provoditi više vremena od svih ostalih majstora. Vaš uticaj na šegrte biće najvažniji. Budite svesni te odgovornosti. Kao auto mehaničari, vi ste čuvari bezbednosti na putu. Učite šegrte da vole svoju zemlju. Često se može čuti kako majstori svojim najboljim šegrtima savetuju da što pre odu odavde. Počelo je da se podrazumeva da je najbolji uspeh u radionici sigurna propusnica za odlazak iz Srbije. Hajde da preokrenemo perspektivu! Ukažite najboljim šegrtima na to da treba da ostanu u Srbiji jer će joj, kao najbolji, pomoći da se oporavi i postane bolje mesto za život. Ne dozvolite im da odu i da prepuste zemlju svakojakom ološu! Zacrtajte im kao životni zadatak da se bore protiv živog blata u koje tonemo. Usadite im osećaj za društvenu odgovornost i objasnite im da ovu zemlju niko ne može očistiti osim njih. Ako se potrudite, videćete da će vas šegrti poslušati, jer VI STE MAJSTORI! Budite uvereni da seme svih ekonomskih, političkih, kulturnih, moralnih reformi u ovoj zemlji može da proklija samo u porodici, ali i u vašoj radionici, i to upravo u mehaničarskoj radionici! Zato se trudite da budete uzor svojim šegrtima. Krenite u rat protiv svih lekara, arhivara, članova upravnih odbora, savetnika, eksperata, članova komisija i pobedite ih. Vi im morate postati orijentaciona tačka, svetionik u životu! Za taj rat imate 20 sati dnevno skoro svakog radnog dana, a to nije malo. Pobedićete tako što ćete dati sve od sebe da poslove koje treba da predstavite svojim šegrtima učinite zanimljivim, uzbudljivim, svežim. Uspećete u tome samo ako mnogo znate, ako volite ono što radite i ako ste posvećeni. Šegrti to mogu da prepoznaju, i to nepogrešivo. Ne obazirite se na činjenicu da se neke vaše kolege ne pripremaju za rad, da mnogi ništa ne rade, a porez im ide, ne obazirite se na trulež oko sebe i ne predajte mu se! Neka vaša radionica bude oaza znanja u sveopštoj pustinji, svetla tačka u mraku, zrno smisla u besmislu. Vi imate misiju: ako uspete da povratite bezbednost na putevima (a to se ne može postići nijednim zakonom, već entuzijazmom auto mehaničara), padaće kao domine sve prepreke ka boljem životu u Srbiji. Od rada u kanalu do ekonomskih reformi! Od rada u kanalu do borbe protiv korupcije! Od kanala do kosmosa! Vaša moć je ogromna i vaš zadatak je od strateškog značaja. U tome je razlika između vas i raznoraznih diplomiranih, za stalno zaposlenih, lezi lebe da te jedem, učesnika skupova i članova komisija, učesnika na projektima, večitih doktoranata, mentora i asistenata za prodavanje magle. U njihovim rukama su projekti, predmeti, časovi i honorari, a u vašim rukama je budućnost ove zemlje. Nikada nemojte zaboraviti: VI STE MAJSTORI!

Odgovori
 
Dr mr ing tehnicar, 05 Jul 2013

Sto jeste - jeste. Slazem se sa profesorima univerziteta bez i jednog jedinog rada u međunarodnim časopisima. Nasi univerziteti su katastrofa rangirani u odnosu na svetske univerzitete. Tek je pre koju godinu pocelo da se forsira objavljivanje radova na SCI listi za one koji jure titule vanredan i edovan. Vecina sadasnjih edovnih je prosla kroz drugacije metode ocenjivanja validnosti naucnog rada. Cesto na citavim katedrama i institutima mozete naci samo jednog profesora koji ima objavljen rad medjunarodnog znacaja koji za medjunarodno ne podrazumeva nesto objavljeno u zemljama Balkana. Plus je bila jedna zanimljivost otkrivena kad se pre koju godinu probalo utvrditi zasto je nas BU i ostali nasi univerziteti tako nisko rangiran. I utvrdili su da dosta profesora na rad nisu stavili svoju instituciju pa da se taj kredit objavljivanja rada i indeks citiranosti rada ne moze pripisati odredjenom univerzitetu. Na radu mora da pise ime, prezime, odsek/katedra/institut, a obavezno institucija (BU, NU, UNS i sl.). Mnogi je nisu napisali.

Odgovori
 
Даница Петровић, 10 Jul 2013

Поштовани мајсторе,Ваш текст је најбољи доказ квалитета говора професорке Рајне Драгићевић.Она је постала Ваш ментор.Отворила Вам је очи,указала на општу урушеност друштвеног система у ком живимо и инспирисала Вас да,користећи њене речи,напишете ламент над сопственом професијом.Тачно је да нисте довољно квалификовани да напишете оригиналан текст,али то се од Вас и не очекује,Ви сте аутомеханичар.Ипак,Ваше интересовање и Ваша способност да употребите понуђено Вам знање,заиста су за сваку похвалу.Допада ми се горчина Ваших речи,она је доказ потребе за правдом,а самим тим и почетак борбе против ругла које нас окружује.Надам се да нећете одустати.Нека Вам професорка Рајна и даље буде звезда водиља.Пратећи њене мисли,никада нећете погрешити.

Odgovori
 
Profesorka, 12 Jul 2013

Izgleda da cete osnovati novi pokret Rajninizam. Zvucite polako kako neka nova sekta a sad je Rajna zvezda vodilja ogorcenih, nezadovojnih koji krecu u borbu pravednika sa ruglom koje ih okruzuje. Samo napred.

Odgovori
 
Zoran, Pariz, 18 Jul 2013

Niste precizirali da li ste stvarno profesorka, ili Vam je to pseudonim. Svejedno i Vi kao i i svi drugi komentatori-negativci, ne shvatate da je tema TEKST prof.Rajne, a ne njena licnost. Ne obrusavajte se na komentatore koji imaju nivo da shvate tekst Prof. Rajne. Vasa ljubomorna opaska o eininizmu mi pruza priliku da Vas necemu poducim. Naime nemacka rec ein znaci cist. Ne verujem da su kumovi i roditelji zbog toga dali ime prof. Rajni, ali eto ,Boziji putevi su nedokucivi! A da Srbiji u ovom trenutku nasusno treba pokret, kome ste, i neznajuci, dali svrsishodno ime!, je van svake sumnje. Hvala Vam na doprinosu u ciscenju brloga. Inace sto se tice vaspitnog rada, nikada ne bih poverio svoje dete profesorima Vaseg profila.

Odgovori
 
Profesorka, 19 Jul 2013

E moj Zorane, Zorane. Zvucite mi kao pravi hriscanin koji brani samog Isusa kroz svaku svoju rec. Takva posvecenost je fascinantna. Zovite moje komentare kako god hocete, a posto sam odrasla osoba imam pravo da pisem sta mi padne na pamet, nemate potrebe da mi ogranicavate slobodu pisanja. I nema potrebe da me ucite osnovne stvari jednog od stranih jezika koje govorim. Poznavati i upotrebljavati strane jezike je jedna od vestina koju covek stekne u toku zivota i to, bar po meni, nije nista posebno cime treba toliko mahati. Velika stvar. Ja i nisam vaspitac vec univerzitetski profesor tako da mi sve i vase dete postane student, ja ga necu vaspitavati.

 
Nina, 12 Jul 2013

Vi i jeste majstori. A za ostalo se ne pitate. Pita se Profesorka sa Filoškog fakulteta u Beogradu, najviši autoritet za Srpski jezik i kulturu, viši od Predsednika države i ostalih... Umesto da se poklonite profesionalnosti, pameti i znanju vi bi da se opet vrate vremena kada je zamena slavine i/ili pločica za kočnice koštala 50 maraka keš bez PDVa i doprinosa, a profesorska plata bila 2 marke. I niste tada svoju decu držali kao šegrte, nego ste ih besplatno školovali da se zaposle preko veze kod državu za platu, da ne bi teško radili kao vi i bili samo majstori. Svaka čast majstorima, nije sramota biti majstor. To je čestito zanimanje. Biti profesor je časno zanimanje. A Bog ne brani da se radi, bude dobar i poštuju drugi.

Odgovori
 
Ognjan, 05 Jul 2013

Ako neko želi da vidi najbolje u nečemu - videće, ako je težnja obrnuta - I rezultat je takav. Neću ići ni u jednu pojedinačnu profesiju koja je pomenuta, čak ni u komparacije koje su korišćene, ali zar nije baš ovakav tekst ono što će od profesora napraviti profesora sa epitetitima I svojstvima ostalih (pogrdnije) pomenutih ovde. Profesor (u mojoj terminologiji edukator) ima primarnu dužnost da edukuje I da ne upliće svoje lične stavove I prethodna iskustva iz (ne) relevantnih aspekata života (koliko god velikog intenziteta I emotivnosti isti bili), već da prezentuje opcije I time omogući onom ko se edukuje da sazri kroz biranje svog puta. Iako tekst govori o tome - on je sam anti-primer toga. Kao što neke svetske sile govore o miru tako što vojno intervenišu tu I tamo. U postignuće verujem I isto poštujem, ali kao što je pomenuta segregacija da samo neke profesije vrede priznavanja, tako mogu I sam da ignorišem zvuk zarđalog metala I uletim u medveđu zamku prepucavanja koji papir I titular vrede u čijim očima. Ako ne vrednuješ mudrost I uloženi trud drugih, ni papir priznat na nivou galaksije ti neće pomoći da se osećaš cenjenije, jer - svakom je nešto teško kao što im je I nešto lako. Neko će sebe naći u akademskom, neko u praktičnom a neko u hedonističkom stilu života. Zar baš ne bismo trebali da vrednujemo taj diverzitet (pogotovo Vi kao edukator) logike, lekcija, iskstva a ne da kažemo - Ja hoću te I te vrednosti oko mene I kad ih ne dobijemo od svih 100 okoline - da drugima prenesemo našu percepciju stvari sa pozicije nekog ko može istu da zloupotrebi I kreira negativna očekivanja a ne pozitivna I konstruktivna (kod onih koji očekuju korisnu poruku od edukatora). Hvala na strpljenju da čitate dovde, Ognjan.

Odgovori
 
Tamara, 05 Jul 2013

Na zalost nisam mogla da ocutim svoj utisak. Ovu tzv. recitost odredjene profesije mogle bi lako da okarakterisu kao glas nemoci i frustracije. Niceg svetog ni uzvisenog nema u ovom tekstu. Slici na ostrascen govor podmlatka bilo koje politicke ili drustvene opcije upucenog masi sa velike govornice. Profesorski poziv ovom ukom moze samo da osteti sluh svojih naslednika. Nepotrebno! Svaki posvecen i dobar predavac zapamcen je i njegove stope su neizbrisive. Cemu gorcina? Cemu arogancija? Za mnoge, u neumesnom kontekstu navedene profesije neophodno je poznavanje i jednog ili dva svetska jezika, godine usavrsavanja i rada na profesionalnoj prepoznatljivosti. Za mnoge navedene savremene profesije, pored izuzetno visokog obrazovanja neophodan je i rad na spoljasnjem izgledu, vestini komunikacija, angazuje kreativnost i visprenost, obuhvata SVE! Sa druge strane, ne tako mali broj predstavnika profesije, (ovde ponosno ispisane velikim slovom) nisu, niti ce ostaviti traga u obrazovnom sistemu Srbije bas zbog ne angazovanja svih svojih kapaciteta. Iskreno, volela bih da profesori mudruju i tihuju, onako kako su to cinili stari, oni nikada ne zaboravljeni, oni bez kojih ne bismo ni postojali, oni koji laktovima nisu krcili put do postovanja, oni koji su bili veliki a da se nisu morali popeti na necija ledja. Ovim PROFESORIMA kojima se navedenim recima obratila Prof.dr Rajna zelim da budu ponosni na sebe, posveceni pozivu i studentima, i da, kada jednog dana neki od njih postanu pi-arovima ili menadžerima, novinarkama, umetnicama, art direktorima, biznis konsultantima, bek-ofis administratorima, velnes konsultantima, ivent koordinatorima, kopi-print operaterima, marketing konsultantima, ofis-asistentima, portfolio-menadžerima, produkt dizajnerima moderne Srbije, njihovo ime nikada ne zaborave. PROFESORI budite ponosni na to sto jeste, to je sasvim dovoljno!

Odgovori
 
Ognjen, 05 Jul 2013

Neka je profesorka bila ovako oštra! Ima tu i frustracije i arogancije, ali ona je na mjestu. Primitivni polusvijet će jedva dočekati da unizi profesore, da im smanji cijenu, da baci komentar džaba ti sve to što si pročitao, kad nemaš para, kvadrata itd A to je situacija u kojoj će se sigurno naći budući profesori. Pred argumentima novca, mnogim će stvarno izgledati kao da su oni gubitnici, nesposobni, neupotrebljivi filozofi... Zato je ovaj govor jako dobar. On je zapravo glas otpora progresivnom primitivizmu kapitalističkog tipa

Odgovori
 
Namaste, 06 Jul 2013

Vi ste profesori...Vi ste frizeri...Vi ste kuvari...Vi ste naucnici...Vi ste LJUDI!!! Cemu tolika iskljucivost? Postujmo sebe ali i druge.

Odgovori
 
Jasna, 09 Jul 2013

У праву сте. Говор је поучан и леп. У духу Доситеја; мада, чини ми се да би неки коментатори и њему нашли ману. „Мој синко, чини ми се да се нећемо више у животу видити; ја знам да ћеш ти куд либо за науком поћи. Жао ми је што ти више не могу дати; живећи у једном манастиру имућ[н]у, нисам желио да моји[х] особити[х] новаца имам. А сад жалим што нисам колико-толико заштедио, те би те сад боље могао оправити; но, с ово мало можеш до Кијева доћи. А онде, ако будеш трудољубив и у науци подвижан, небесни промисал неће те оставити без хлеба. Пустиње, пештере и светињичење извади из главе; томе се данас разумни људи ругају. У данашњи дан, ко се год за свеца издаје, или је каква лажа или фантазира. Учење жели и тражи, колико више можеш; нема горег живота од беспослична и унљива. Колико сам те ја познати могао, ако се ти ученију не предаш, ти ћеш жалити што си се покалуђерио; ти ниси ни за какав други посао него за књиге. Колико сам ја прост и неучен, мени је милије видити ученог младога Рајића, него четири в[а]сељенска патријарха који би били без науке као ја. Видио си га како је млад | и без браде, али кад стане беседити, ми сви с великим брадама гледамо га као да смо из дивијег вилајета дошли. Ја ти за мене кажем, стидим се и срамим моје седена образу браде. Наш сав живот пролази у старању и у говорењу за казане ракијске, за каце, бурад и обруче; наша је сва наука у томе да познамо колико је ком вину и шљивовици годинâ. Иди за науком; с њом ћеш свуд престати и твоје живљење поштено заслужити. Мој синко, прошла су она глупа и слепа времена кад се је међу нами говорило: „Боље је шест вранаца у каруца него шест школа у глави.” Сад се је време преокренуло. Учен човек, ако ће и пешице ићи, сваки га поштује, а неучена, видећи гди се вози на вранци, „Вранци вранца вуку” — говоре, и право имаду! Ти видиш како ме љуби господин барон Марко Пејачевић. Откако смо се год познали, љубимо се како да смо рођена браћа; наше се нарави тако слажу да се никад један другом омразити не можемо. Он ми непрестано фали науку и каже да у садашње време принципски синови, ако нису учени, мало поштења имаду. Он има обичај рећи да богат човек без науке (ваља овде разумети такога богаца који с богоданим својим богатством никаква добра општеству и роду својему не чини, дар божији закопан и сакривен држећи) подобан је волу с позлаћени рогови. Ка|зује ми да цесарски и краљевски синови и кћери сву своју младост уч[е]ћи се проводе и сав живот - у читању књига. Ја само чујем имена науке и философије, нити знам црне ли су или беле; али толико памети и расужденија дао ми је бог да могу расудити да те ствари морају бити врло потребне, полезне, велике и славне, кад цари и краљи без њи[х] не могу бити. Неки дан си ми казивао шта си читао у оној росијској историји, колико се је Петар Велики старао за увести у царство своје свакојаке науке, и чрез То велико је и бесмертно име, паче свију земљедржаца, који су пре њега на свету били, задобио; славу народа свога до сами[х] звезда узвисио и својим благополучним и високомогућим наследником, који буду по његовим богоуправљајемим стопам ходити, пут к бесмјертију показао и отворио. Свемогући, преблаги вишњи творче, смилуј се на створенија твоја и таке премудре и человекољубне цесаре и цесарице производи чешће на свет, који ће сву Европу, Сербију, Босну и Херцеговину, наши[х] стари[х] мило отечество, Болгарију, Грецију и остале божјем рају подобне земље од тиранства, глупости и варварства избавити и ослободити! Нек мумла ко је лишен разума на мудрост и науку као совуљага на сунце, говорећи да оне измишљавају нова | мудрованија; не слушај ти зато никога. Што паметни људи фале, с толиком жељом и трудом ишту и сврх свега на свету љубе и почитују, оно мора добро бити. А ко виче на науку? Они који находе све своје 6лагополучије у чанку и бокалу. Веруј ми, мој синко, кад год чујем младога Рајића да беседи, уздишем за мојом младошћу и да имам какву власт, све би[х] ове наше манастире у школе и у училишта преобратио. Зато послушај ти мој последњи совет: извади из главе то твоје светињичење; ја ти задајем моју српску веру да из тога неће ништа бити. Тражи науку и гладујући и жеднећи и наготујући. Ја ти више желим да у једном малом сеоцу будеш мале деце учитељ, него у [Х]опову игуман или архимандрит. И ако ме послушаш, како знам да ћеш, благосливљаћеш ме кад у гробу будем.” Ово је последњи разговор мојега милостивога оца и благодетеља. Он није нимало науке имао, но ништа мање био је јестественим здравим разумом и расужденијем одарен. Родом је био из Сербије, из белиградскога предела; всегда весео, чистосрдечан, поштен и, колико се више може, благи[х] и непорочни[х] нарава човек. И зато у целој Славонији, Срему и Бачкој, малим и великим, господарем и госпођам љубезан и благопријатан. Био би на кратко време, један минут или два, | љутит и напрасан (страст природна чистосрдечни[х], и без сваке претворности људи). Близу три године, колико сам при њему био, само би се тада на ме разљутио кад би ме видио да без сваке невоље гладујем. На три месеца по нашем растанку престави се у Шишатовцу, гди сам му био на погребенију, и оплакао сам га како год мајку моју. Благодарим преблагу небесну промисал што ме је сподобила ово благополучно живота мојега време дочекати, да покажем вечну моју благодарност памети његовој. Име и воспоминаније његово биће ми, док сам год жив, драго и љубезно. Називао се је Теодор Милутиновић.

Odgovori
 
Dubravka, 10 Jul 2013

Naš prosvetni problem je primarni društveni problem, zbog kojeg nam se država urušava. Zemlja u kojoj onaj koji pruža znanje nije nimalo poštovan, a (ne)vrednosti koje ozbiljne zemlje prikrivaju (a mi se ponosimo) jesu prvo i jedino što nam se dogadja, ne može napredovati. Nisu učenici krivi, kriv je društveni sistem koji im ne pruža priliku da dokažu svoje potencijale...Duga je to priča...Ponosna sam što sam profesor i što mogu, bar nekolicini, pomoći da u mutnom vremenu bar pokušaju pronaći svoj put. Jer to je profesor - putokaz! Ne sudija, ni dzelat, već prijatelj koji će svojim znanjem i iskustvom pomoći u odrastanju i formiranju ličnosti. To nije dužnost, već misija! Degradiranjem te misije društvo oslabljuje državu. Šteta... A gospodji svaka čast na humanoj odbrani prosvetnog dostojanstva!

Odgovori
 
Profesorka, 12 Jul 2013

I sve te koje ona nabraja su takodje njene kolege obucavale i drzale nastavu. Hoce li se sad nesto promeniti ako krene ovako na nove mlade kadrove? Da, kako da ne...

Odgovori
 
Tamara, 10 Jul 2013

Kakvo dodvoravanje prostacima.

Odgovori
 
miki, 10 Jul 2013

da li ima neko mail ove profesorke? molim da napise!!

Odgovori
 
miki, 10 Jul 2013

mislim da profesorka generalizuje i mesa pojmove. ako je vec nekog htela da okarakterise, trebala je da kaze njegovo ime. ja sam zavrsila ekonomski fakultet i ponosim se tim zvanjem i sto radim kao portfolio menadzer. i ucila sam 4 godine i zavrsila ekonomski fakultet u beogradu i radim u inostranstvu i govorim tri jezika tecno. i nisam ni u jednoj stranci, niti me zanima politika. i radim naporno, ali volim to sto radim i drago mi je kad moj fond osvoji prvo mesto na kraju godine. i mislim da treba da napise pismo izvinjenja za ovo sto je rekla. jer ovako izgleda ogorceno.

Odgovori
 
Maja, 11 Jul 2013

Vaš fakultet i rad jesu za poštovanje, kao i Vaši uspesi. Međutim, Vaša pismenost i način izražavanja je na katastrofalnom nivou, a to je stvar opšte kulture. Treba čovek da poradi više na sebi, manje na znanju koje će da proda.

Odgovori
 
miki, 12 Jul 2013

a vi nemate nista pametnije da radite, nego da ispravljate tudje greske na internetu.... hahaha! pogotovo onih koji kucaju poruke sa mobilnih telefona... hahaha...

Odgovori
 
Profesorka, 12 Jul 2013

Majo, koliko vidim miki kaze da radi u inostranstvu. Tamo pismenost znaci nesto drugo (drugi jezik je u pitanju). Pismenost i nacin izrazavanja je usko vezan za struku kojom se neko bavi. A ispravljanje necega sto su drugi napisali ako nisu djaci u necijoj klupi se svuda van Srbije smatra nekulturnim. A na kulturnom ponasanju treba poraditi. I to je rad na sebi. Tesko je u prvi mah, ali nauci se vremenom...

Odgovori
 
miki, 12 Jul 2013

haha, srecom imala sam priliku da putujem dosta, kao i da vidim i osetim razlicite kulture. i skolovala sam se i u srbiji i u austriji i u engleskoj. i prva stvar na koju obrate paznju kad se pojavite kao stranac jeste ponasanje. i tu sam dobila pozitivnu ocenu, jer ne bih sad bila gde sam niti radila to sto sad radim. a i dalje mislim da je profesorka generalizovala zvanja, i dalje mislim da je profesorka trebala da imenuje, a ne da govori uopsteno. jer mislim da postoji odredjena grupa koja zaista radi i voli to sto radi, i izdvaja se iz mora nepreglednosti i jednolicnosti, a te osobe su tako jednostavne i prijatne bez nedolicnosti. e sad vi mozete da nastavite da ispravljate moje gramaticke greske, jer me ne poznajete, verujem da bi imali potpuno drugacije misljenje kada bi me licno videli. ali i ja mnogo bolje racunam i pravim modele i predvidjanja rasta ili pada cene jedne akcije, nego sto se izrazavam. na kraju krajeva, secam se dobro kad nam je profesorka istorije u gimnaziji govorila o svom kolegi kako obara svoje ucenike na popravni ispit, pa ih preko leta priprema i naplacuje svoje usluge da bi dobili prolaznu ocenu..... tako da, toliko i o profesorima... ali, sta ja znam... nastavicemo da generalizujemo i glumimo pojedinacno kako smo kulturni samo mi i niko drugi osim nas samih, krivicemo strance i sve druge za nase neuspehe.. ucicemo vremenom...

Odgovori
 
Profesorka, 12 Jul 2013

miki, ja godinama radim kao profesorka u jednoj stranoj zemlji. I veoma mi prija, za promenu, da me niko nikad ne ispavlja dok pricam. A gresim sigurno non stop. Ovde to jednostavno spada u nekulturno ponasanje. I to sto kazes - tebi je bitno koliko dobro racunas i pravis modele, meni isto tako - koliko umem da prenesem svoje znanje studentima (koje nije vezano za gramatiku jednog jezika ni beletristiku) i koliko umem da postignem vrseci istrazivanja i radeci projekte. Nemam potrebu da mi neko ocenjuje postove ko domace radove. Stvarno smesno. Taj osecaj superiornosti koji jezicki policajac ispoljava u postu dok kritikuje neciju gramatiku i izrazavanje.

 
Melanija, 16 Jul 2013

A zasto konkretno ne ukazete na greske? Ove je vec koji put da neko nekog proglasava nepismenim, sto inace nije tema ovog foruma, a nikako da ukaze na konkretne pravopisne ili stilske greske. Pa kad vec karakterisete ljude po nivou pismenosti, zasto nas bar necemu ne naucite? Ovako to izgleda kao da u nedostatku argumenata one s kojima se ne slazete prozivate nepismenima. Takodje, ova poruka da treba covek da radi na sebi, a manje na znanju koje ce da proda, da li je to vasa poruka ili je to negde zapisano? Da to mozda nije u Ustavu? Ne razumem ko vam daje pravo da izjavljujete sta neko treba ili ne treba da radi.

Odgovori
 
milenko kikovic, 11 Jul 2013

nekoliko godina sam radio kao profesor(ne srpskog jezika) i u potpunosti podrzavam svaku rec profesorke.zbog mnogo cega sto je profesorka napisala ,u svom obracanju buducim profesorima,napustio sam prosvetu pre relativno mnogo godina.po mom misljenju tekst je sjajan i svi oni koji bi trebalo da vode racuna o ovoj zemlji,trebali bi detaljno da ga procitaju i analiziraju kako bi shvatili sustinu i preduzeli sve da se ova profesija shvati na pravi nacin.

Odgovori
 
Dragan V. Jagodić, 12 Jul 2013

Najiskrenije poštovanje i zahvalnost profesorki Dragičević za ove čiste i čovečne reči ! Bilo kakvi pokušaji izvrtanja i prljanja njene poruke jednostavno nisu ni moralno mi intelektualno dorasli Njenim rečima ! Srećom u ovoj zemlji ima dovoljno ljudi koji misle i govore kao profesorka Dragičević i koji su spremi da brane iste vrednosti ! A sa zlom koje je profesorka Dragičević časno apostrofirala nema i ne sme biti kompromisa !

Odgovori
 
Milena, 12 Jul 2013

Autorka teksta je izuzetno nepromišljeno kritikovala razne nove profesije, nazvala čitavu jednu populaciju neobrazovanom. Pa profesorka, samo da znate da mnogi vaši budući profesori plaćaju ispite a da ne spominjem doktore i sudije i aferu na fakultetu u Kragujevcu. Profesorka je očigledno isfrustrirana jer joj je mala plata a i profesija joj nije cenjena kao nekada kada je većina stanovništva bila nepismena, baš mi je žao što profesorka ne ume da zaradi novac i što samu sebe ne ceni i dozvoljava sebi da čitava javnost ima uvid u njeno nepoznavanje savremenog društva, savremene ekonomije i tehnologije. Ovo je još samo jedan u nizu patetičnih tekstova osoba koje imaju osećaj da nisu postigli ništa u svom životu, pa, umesto da rade na sebi i ostvaruju ciljeva, pljuju po ljudima koji su uspešni. Takođe, normalni profesori savetuju najbolje učenike da odu iz zemlje ne zato što ih ne vole, već zato što znaju šta ih ovde čeka : jedno veliko ništa!

Odgovori
 
Zoran, Pariz, 13 Jul 2013

Na primitivan balkanski nacin uzurpirali ste ulogu psihijatra, da bi se upustili u pljuvanje ove vrsne profesorke. Jasno je iz kog ste sveta i jedino sto Vam preostaje je da ostanete u njemu. Vi ste najbolja ilustracija brloga protiv koga je ustala uvazena profesorka Dragicevic.

Odgovori
 
melanija, 15 Jul 2013

Cudi me da toliko cesto upotrebljavate rec primitivan umesto epristojan s obzirom da zivite u Francuskoj gde pridev primif nema uopste negativno znacenje. Takodje, nije mi jasno zasto podrazumevate da za sve nas pridev alkanski ima negativno znacenje. Rajna Dragicevic jeste izuzetan strucnjak, ali je ovaj tekst pun predrasuda. Posle citanja ovog teksta, dobija se slika o njoj kao o krajnje prepotentnoj osobi koja voli da vredja druge bez razloga. A uz to je tekst pun stereotipa I ideja iz 19. veka. Ovoj zemlji su potrebni profesori koji zive u 21. veku. Ovakva zatucanost nas nece daleko odvesti. Da tekst procitaju njene kolege iz Francuske ili bilo koje druge razvijenije zemlje, ocenili bi ga kao porazavajuci. Prevedite ga i videcete reakcije.

Odgovori
 
Zoran, Pariz, 15 Jul 2013

Umesto da ste se postideli svog pljuvanja iz prethodnog komentara, Vi se uporno drzite uzurpacije psihijatra i nastavljate sa prostackim pljuvanjem prof.Dragicevic. Usudjujete se da mi dajete lekcije iz francuskog jezika i o razvijenim zemljama, neznajuci da zivim u Parizu(kulturnom centru sveta!) 40 god., Berlinu 4 god. da govorim 4 strana jezika, da imam 2 univerzitske diplome(nasu tehnickih nauka, francusku politickih nauka), te da shodno tome pripadam svetu prof.Dragicevic. Kao sto sam napomenuo u prethodnom komentaru, Vi pripadate drugom svetu, koji je isplivao zadnjih decenija i zahvaljujuci kome se nalazimo tu gde smo. Iz tog brloga, sa Vasom pricom, stremiti ka 21-om veku je naucna fantastika, ili crtani film. Prof. Dragicevic je naznacila sustinske odrednice puta za izlazak. Pa, ko razume, razumeo je. PS Sto se tice 21 veka, Vase prizivanje mi lici na populisticko- demagoske govore srpskih neukih politicara,koji pokusavaju da sva svoja nepocinstva sakriju,( na jeftin nacin), ispod tepiha 21 veka.

Odgovori
 
Melanija, 15 Jul 2013

Ja nisam Milena. A ne vidim zbog cega ona treba da se stidi svog komentara. To sto nazivate Pariz kulturnom centrom sveta pokazuje da zivite u 19. veku. Danasnji svet je policentrican i imperijalisticke ideje poput Vasih se odavno ne prihvataju u modernim akademskim krugovima. Koliko fakulteta ste zavrsili je Vas problem, a to sto svoje obrazovanje koristite da biste nametnuli strahopostovanje dovoljno govori o Vama. Na svu srecu, u akademskom svetu je sve manje takvih kao sto ste Vi i Rajna, a sve vise ljudi koji su otvoreni prema novim idejama.

 
Melanija, 15 Jul 2013

Why don't you write a message in one of those languages you speak? Why don't you write a message in French? You mentioned your degrees as if you were the only educated person here. How do you know what is Milena's academic background? How do you know the academic background of other people who criticized Rajna Dragicevic? Just because we do not agree with her does not mean that we are not educated. You accused Milena because she insulted dr Dragicevic, but you didn't see that dr Dragicevic insulted many professionals just because she is not familiar with their jobs. You also insulted several people without any valid reasons. Instead of basing your discussion on arguments, you insult people who do not agree with you. You blame us for the situation in Serbia, while I think that precisely people like dr Dragicevic, who accuse and insult others are responsible for this war-like mentality in our society. Respect for others is one of the most important requirements for a peaceful society, and despite her remarkable academic background, dr Dragicevic lacks respect for others. You can answer in French.

 
Melanija, 15 Jul 2013

Pokusavajuci da budem samokriticna procitala sam jos jednom moj prethodni komentar. Da li biste bili ljubazna da mi ukazete konkretno gde ja to prostacki pljujem po dr Dragicevic? Meni vise Vas komentar lici na tako nesto, samo ste ne koristim takve reci u diskusijama jer kada pocne vredjanje, argumentovana diskusija gubi smisao i sve se svodi na takmicenje u vredjanju. Ovde ima nekoliko komentatora koji razgovaraju argumentovano, bez obzira na to da li podrzavaju ili kritikuju dr Dragicevic, ali nazalost, ima ih mnostvo koji samo vredjaju neistomisljenike.

 
Zoran, Pariz, 18 Jul 2013

Zoran, Pariz Melanija, nisam mislio da Vam odgovaram, cak i posle Vase uvodne recenice : « pokusavajuci da budem samokriticna », jer u prvi mah mi je zvucalo kao hipokrizija. Medjutim, saznanje da ste ponovo procitali svoj komentar (znaci ulozili ste trud i vreme) prevagnulo je (sto znaci da postujem druge !) i evo ja se odazivam Vasem pozivu da Vam ukazem na neke Vase greske, koje i posle druge lektire niste identifikovali. Ali pre toga ukazao bih na cinjenicu, koja je izmakla vasem oku.Naime svi autori pozitivnih komentara odusevljeni su TEKSTOM profesorke Rajne, dok su autori negativnih, opsednuti LICNOSCU profesorke(arogantna, ohola, iskompleksirana, neostvarena u zivotu, nesposobna da zaradi pare, ne pravi razliku izmedju profesora i nastavnika, zatucana, policajka, ne razume nove profesije, voli da vredja druge(sto srpski receno znaci da je patoloska osoba !) itd.itd… Znaci da 80 komentatora nije shvatilo da je tema tekst, a ne psiholoski portret profesorke ! « Dizajneri » njenog portreta utrkivali su se u pridevima koji su u domenu vulgarnog. pljuvanja. Ono sto je porazavajuce, je cinjenica da komentatori verovatno imaju bar srednju skolu(sem, mozda, gospodje poslanika N.Adzemovic). Ako je to kulturolosko-znanstveni presek sadasnje generacije Srba, onda su jasne i sve druge izopacenosti prisutne u zemlji, olicene u generalizovanoj korupciji, kriminalu, Farmama, estradi turbo-folka do politicke estrade sa koje neuki politicari dobrovoljno izrucuju Kosmet, sa ljudima, manastirima ,rudom. Da se vratim Vasim zahtevima. Vi me pozivate da komentare pisem na engleskom, ili francuskom. Sa Srbima sam uvek govorio iskljucivo srpski, kao sto to radim i na ovom srpskom portalu. Pre dosta godina, majka moje dece,pocela je da se obraca i meni i deci na francuskom, kojim nije dobro ni vladala ! Inace ona je rodjena u Paracinu, gde je i odrasla. Njena majka, poreklom iz susednog sela u svakodnevnom zivotu pise latinicom ! i prihvatila je « kuminu sugestiju » da joj se cerka zove po jednoj u to vreme poznatoj holivudskoj divi ! Posto smo kod jezika, Vas komentar na engleskom je pristojniji, od onog na srpskom,( sto se sadrzine tice) i napisan je na korektnom engleskom jeziku. Ali na srpskom portalu treba pisati srpski, da Vas ceo svet razume ! Nadam se da ce Vam strani jezk(ci) biti sredstvo za pristup drugim kulturama iz kojih cete uzimati samo ono najbolje i odbacivati razne surogate koji se cesto u perfidnoj formi podmecu dobronamernima. Medjutim odmah da Vam ukazem na jednu gresku, koju ne bi trebalo ponavljati. To sto ste naucili neki jezik ne treba da vas odvede u pretencioznost( ili arogantnu iluziju) da bolje poznajete zemlju ciji ste jezik naucili, od ljudi koji tamo zive.Ovog leta u Grckoj sam se druzio sa dugogodisnjim poznanikom, inzenjerom po struci, koji je pretendovao da bolje zna od mene odredjene stvari koje se praktikuju u Francuskoj, pri cemu je u njoj boravio dva tri puta, po dva tri dana., a ne govori ni jedan strani jezik! Cak i argument da sam ja licno imao iskustva sa tim stvarima, nije ga pokolebao. Nesto slicno ste pokusali i Vi. To sam mu rekao upitavsi ga da li je to neki srpski sindrom.. Posto ste se prihvatili uloge PI-AR-a Milene i identifikovali sa njom, upucujem Vas da izbrojite sve uvrede, zatim ocenite stepen vulgarnosti tih uvreda, pa razmislite o Vasem stavu da ne vidite cega treba da se stidi. Radi se o njenom komentaru od 12 jula a ne o komentarima 27,28,29 juna, koje je izgleda pisala neka druga Milena .Obracajuci se meni Vi kazete da je sreca sto ovakvih kao ja i profesorka Rajna sve manje ima. Da li ste Vi svesni Vasih reci ? Srbiji su, dakle, smetnja visoko obrazovani profesionalci sa znanjem stranih jezika pride !!! Kada profesorku Rajnu i mene trpate u 19 vek , cini mi se da zaboravljate, ili uopste ne znate sta su 20 i 21 vek, narocito na moralnom planu. Kada pripisujete Prof. Rajni zatucanost povodom tako svetlog teksta, ja ne mogu a da ne okvalifikujem to kao jeftino pljuvanje. To je ono sto ste kroz drugu lektiru trebali da uocite i da se razmislite.Sto se tice imperijalnog Pariza, prsnuo sam u smeh, koliko je to mladalacki, naivno i nevino. Taj smeh nije bio ironican, sarkastican, kao smeh na neku glupost, vec zdrav, prirodan smeh sa puno simpatija za tu naivu i nevinost, iza koje stoji neka anonimna Srpkinjica. .

Odgovori
 
Maja, 19 Jul 2013

Profesorka je jasno ukazala na situaciju u kojoj se naša zemlja nalazi. Jasno je naglasila koji kvaliteti treba da isplivaju u budućnosti. To je sigurno svima jasno! Način na koji je to iskazala , nije primeren trenutnoj situaciji u zemlji. Navel je sudstvo I medicinu kao uzvišene profesije, koje bi to I trebale biti. Kako su u našoj zemlji ove dve ozbiljne profesije u etičko moralnoj krizi ( izkorumpirane od gore navedenog mulja) , taj isti mulj je trenutno u zamahu demonstracije sile zajedno sa ove dve profesije. Taj mulj je u manjini ali narod nije našao još uvek rešenje kako da se izbavi iz istog. Profesorka je dala jedan od mogućih načina kako se izboriti sa trenutnom situacijom. Verovatno u ostrašćenosti nije pazila na način iznošenja situacije. To je VTOL škakljiva tema u ovom trenutku. Ona je takodje samo čovek I nije potrebno praviti toliku halabuku oko njenog previda. Sama je sigurno svesna ove greške. Naglašavam, da je suštini pogo dila ali u pogrešan ga je kontekst stavila.

Odgovori
 
melanija, 19 Jul 2013

Slazem se da su komentatori koji podrzavaju dr Dragicevic odusevljeni tekstom, medjutim isto tako, opsednuti su psiholoskim profilisanjem neistomisljenika. Upravo druga Milena, od 28, 29.06, je primer takvih komentatora koji psiholoski profilisu i vredjaju neistomisljenike. Drago mi je sto ste mi skrenuli paznju na njene komentare jer ilustruju ono o cemu sam pisala. S druge strane, tacno je da su neki od onih koji kritikuju dr Dragicevic opsednuti njenom licnoscu, ali isto tako ima i kvalitetnih kritika koje su fokusiraju na tekst. Cini mi se da je deo problema u tome sto je zapravo dr Dragicevic zapocela sa tom vrstom argumentacije nazvavsi osobe koje se bave odredjenim zanimanjima polupismenima i nepismenima, folirantima, itd. Po mom misljenju, ne treba joj uzvratiti istom merom, ali neki komentatori su ocigledno smatrali da je to pravi nacin. Sto se tice jezika komentara, pozvala sam Vas da napisete komentar na francuskom jer ste poceli da se hvalite svojim obrazovanjem i jezicima koje govorite, a posto sam susrela mnogo hvalisavih ljudi, narocito kada je poznavanje stranih jezika u pitanju, koji nisu znali da napisu nekoliko recenica na jeziku koji navodno govore, ucinila sam to iz tog razloga. Ne zivim na engleskom govornom podrucju, ali s obzirom da je to danas najcesci strani jezik, pretpostavila sam da ga razumete. Priznajem, to nije bilo lepo. Inace, i ja sa Srbima govorim srpski, narocito zato sto nemam priliku da ga govorim svakodnevno, a cilj mi je da ga odrzim na nekom pristojnom nivou. Hvala Vam na savetima o stranim jezicima, ali skolovala sam se u nekoliko zemalja, na raznim jezicima, a medju najblizim prijateljima imam ljude sa svih kontinenata, tako da, iako sam mladja od Vas, imam dosta iskustva s razlicitim jezicima i kulturama. Uz to, kultura spada u domen mog sireg istrazivackog interesa, mada mi nije jasna Vasa prica o surogatima koji se podmecu. To koliko neko poznaje neku zemlju i kulturu je relativno. Naravno da je najbolje poznaju ljudi koji u njoj zive, ali isto tako razliciti ljudi su podlozni raznim ideologijama te imaju drugacija misljenja o istim fenomenima. Recimo, stav da je imperijalisticki i zastarelo smatrati Pariz kulturnim centrom sveta sam prvi put cula od mog mentora, Parizanina, divnog coveka i velikog strucnjaka, a posle toga sam ga jos nekoliko puta cula, i to opet najvise od kolega iz Francuske, i mladje i starije generacije, doduse uglavnom politicki levo orijentisanih. S druge strane, Vi taj stav ne samo da promovisete, nego ga s ponosom isticete. Ne smatram da su oni ili Vi vise u pravu, jednostavno imate razlicite poglede na svet. Inace, nisam se uopste identifikovala s Milenom od 12.07, samo sam smatrala da nema cega da se stidi. Ovaj srpski sindrom koji spominjete zaista ne znam kako da prokomentarisem. Veliki sam protivnik stereotipa i takvih vrsta predrasuda i protiv njih se svakodnevno borim. Oduvek sam se protivila predrasudama, narocito rodnim i etnickim, a s obzirom da zivim i radim u multikulturnom okruzenju ta moja odbojnost prema predrasudama se samo pojacala. Zapravo, u Vasim komentarima najvise mi i smetaju te predrasude o Srbima, Balkanu, razvijenom svetu, Parizu, itd. Kod dr Dragicevic mi smetaju profesionalne predrasude. I kod Vas su donekle prisutne i profesionalne, s obzirom ste odmah istakli svoj stepen obrazovanja, a i naveli ste profesiju Vaseg prijatelja, sto je u potpunosti irelevantno za anegdotu koju ste prepricali. No, ipak to su zaista minorni detalji u poredjenju sa predrasudama koje je iznela dr Dragicevic. Kada sam izjavila da je sreca sto ima manje ljudi poput vas i nje nisam mislila na obrazovane ljude, vec na one koji smatraju da im to sto su obrazovani daje pravo da budu arogantni i da potcenjuju druge, i to se prvenstveno odnosi na dr Dragicevic. Pri tome, pod arogancijom mislim na ton i sadrzaj teksta. Imala sam srecu da upoznam mnogo obrazovanih ljudi, veoma uspesnih, bez obzira na to da li su radili u akademskim institucijama ili privredi, koji nisu imali potrebu da isticu svoje obrazovanje na svakom koraku, koji su bili veoma skromni i nije im padalo na pamet da koriste svoje obrazovanje kako bi vredjali druge ljude koji nisu imali srece, zelje, mogucnosti ili novca da se formalno obrazuju. Po mom misljenju, diplome ne cine ljude boljima niti sluze da bi nas drugi postovali. Ljudi treba da me postuju ako sam dobar covek, a diploma mi sluzi da bi mogla da radim svoj posao. Inace, u pravu ste da rec zatucanost nije pristojna. Zastarelost je mozda bolja. Pored toga sto vredja ljude bez razloga, tekst dr Dragicevic je pun zastarelih klisea o vaznim i nevaznim zanimanjima. Ne bih se slozila da je svetao, naprotiv, po mom misljenju je dosta mracan i negativan, mada je marketinski dobar. Zbog toga je i doziveo ovacije na sve strane, samo se kriticka manjina osvrnula na problematicne stavove iz teksta, prvenstveno na aroganciju i zastarelost, a zatim i cinjenicnu netacnost u nekoliko slucajeva. Ne bih da ponavljam kritiku koju su ovde vec napisali neki komentatori, prvenstveno mima, marketing menadzer, profesorka profesoric, bolje nego i tamara. Takodje, pre nekoliko dana izasao je odlicaj odgovor Alekseja Kisjahusa u listu Danas, a prenele su ga e-novine: http://www.e-novine.com/stav/87827-uplje-prie-Rajne-Dragievi.html P.S. Na Vas smeh, uputstva o lektiri, potcenjivanje mojih stavova jer dolaze od anonimne Srpkinjice i slicno ne zelim da odgovorim jer kao sto sam rekla diskvalifikacija sagovornika nije moj stil razgovora.

Odgovori
 
Драгослав, 19 Jul 2013

Ово се све догађа у Београду, у Србији а, већина коментара је написана латиницом, па чак и говор Професорке Драгићевић. Ако то није уништавање српске културе, историје и свега оног што је вековима стварано, онда треба престати све критике о намерно наметнутом уништавању Светосавског писма и онога што су нам оставили наши велики писци и песници. Ви се господо препуцавате вашим величинама а, не вашим знањем. Ако сте збиља толико паметни колико трвдите, онда, од сада, када пишете у српским новинама или били где друго, употребљавајте само ћирилично писмо. То је оно што српској деци недостаје да би знали ко су и од куд су.

Odgovori
 
Zoran, Pariz, 21 Jul 2013

Postovani Dragoslave, sto se tice cirilice, Vas gnev je opravdan, ali je pogresno usmeren. Mi sto zivimo u inostranstvu imamo latinicne masine, kao sto vidite nema ni akcenta na slovima. Kad god sam u Srbiji pokusavam da nagovorim prijatelje da odemo kod gradonacelnika i da trazimo da naredi svim radnjama da istaknu imena firmi na cirilici. Medjutim nisam uspeo da ih nateram. Nije mi jasno da li se plase ili su lenji. Argument toliko uocljiv da je Srbija prekrivena latinicom ih nije pokrenuo. Sto se mene licno tice, celog zivota pisem cirilicom, cak sam i francuski pasos potpisao cirilicom. Zadatak drzave je da zakonom nametne cirilicu, ali kad je narod mrtvo more, onda je ovako kako jeste.

Odgovori
 
Profesorka, 21 Jul 2013

Чини ми се да и ниште несто посебно компјутерски писмени. Немају сви у иностранству ткз. латиничне машине. Оперативни системи одавно имају подршку за јако пуно светских језика, међу којима је наравно и овај наш.

Odgovori
 
Zoran, Pariz, 20 Jul 2013

Zoran, Pariz E moja profesorka, moja profesorka, tugo moja pregolema ! Posto mi niste eksplicitno rekli da li je « Profesorka » pseudonim ili Vasa profesija, morao sam da iscitam sve komentare. Trud se isplatio. Uspeo sam da Vas demaskiram, sto znaci da sam dobar policajac ! Ali, ne plasite se, necu Vam udarati packe. Vec su Vam to drugi radili. Elem saznao sam da ste profesor, da predajete na nekom univerzitetu (pretpostavljam) na Zapadu i da nikako ne prihvatate ulogu vaspitaca, posto bi doslo do sukoba interesa sa profesorom. Uzgred da napomenem, nije mi promaklo da ste u dobrom drustvu sa Vevericom i Dr.mr Dza Bu. Najvaznije saznanje za mene je da ste gastarbajter kao i ja. Znaci da cemo se lako razumeti, mi gastarbajteri, izmedju nas !. Prvo bih hteo da Vas razuverim da ne branim Isusa, jer je on dovoljno veliki da se sam brani, sto je i dokazao , odolevajuci 2000 godina. Moje ambicije su mnogo manje. Zasad su ogranicene samo na jednu malu sektu iz koje se razvio pokret Rajninizam. Drago mi je sto ste uprkos gresci lektora ovog portala, koji je izbacio slovo « r » i na Rajninizmu i na « rein », shvatili sta je pisac hteo da kaze. Ja se potpuno slazem sa Vama da ne treba mahati stranim jezicima. Nezgoda je sto niste bas sasvim dosledni u tome, te ste primorali gospodju Danicu Petrovic da Vam otkrije Veliku Tajnu, da je Gete bio Nemac i da je pisao na nemackom !. Ili spadate u rasejane profesore, pa ste to vec zaboravili , ili ste pak okostali u statusu profesora, te vam je nemoguce da namah budete i student. Vratimo se sada na sustinu stvari. Posto ste autor naziva pokreta (Rajninizam), ja bih Vas zamolio da mi dozvolite da taj naziv lezerno modifikujemo u Rajnizam, sto je krace, blize duhu nemackog, a i koren « rein » je dominantniji. I nemojte sa nipodastavanjem o sektama. Setite se masona , komunista, Opus Dei, Mun, Lobanja i Kosti ,sadasnje EU… Koja je to moc ! Posto ste gastarbajter, ja mogu da Vam oprostim mnoge stvari (kao recimo Vasu ljubomoru u odnosu na prof.Rajnu), jer emigracija nije laka ! Ali ne mogu da prihvatim nerazumevanje njenog teksta, od strane mojih skolovanih Srba. Evo zasto : TEKST prof. Rajne moze da se analizira na dva nivoa i shodno tome prihvati ili odbaci. Prvi , siroj publici dostupniji nivo,je kao prirucnik za direktnu upotrebu, gde nijedan savet nije pogresan: rad, napor, dostojansvo, ponasanje, odnos prema ucenicima, odnos prema folirantima( sto je izgleda mnoge zabolelo!). Vi, profesorka, ukoliko ne zivite ispod staklenog zvona Vaseg profesorskog statusa, trebalo bi da znate da smo mi u privatnom sektoru sadasnjeg spekulantskog kapitalizma, cesto na udaru foliranata. Moj licni primer: Pri trazenju posla pitaju da li vladam informatikom( WORD, EXCEL, AUTOCAD…) Moj odgovor je bio: WORD je za sekretarice, EXCEL za racunovodje, AUTOCAD za crtace. Ja sam INGENJER!!! U to doba nisam znao da postoji prof.Rajna I njeno “ vi ste PROFESORI!!!, ali eto posto sam izasao iz srpske domacinske kuce, nisam dozvolio folirantima da od mene prave sekretaricu, racunovodju i crtaca u isto vreme , a sve to za jednu platu! Naravno, da postujem gore navedene profesije kao takve. Drugi nivo analize je malo komplikovaniji, ali sire upotrebljiv. « Vi ste PROFESORI !!! » moze da se shvati kao metafora, upotrebljiva daleko od profesorske ucionice. Moj licni primer: Tog jutra, kada su “Milosrdni Andjeli” bombardovali moj rodni grad, otisao sam sa jos dva Srbina-Parizanina u francusko ministarstvo spoljnih poslova. Primio nas je pomocnik ministra spoljnih poslova, mali lukavi cinovnik. Prvo sam ga obavestio o vojnim ciljevima bombardovanim u mom gradu : gradskoj bolnici, gradskoj pijaci, stanbenom naselju, fabrici duvana…Na brzinu je skovao laz da je u fabrici duvana bilo rezervi nafte. Grubo sam ga prekinuo i rekao da mi je sestra od tetke radila u fabrici i da je povredjena, te da takve gluposti prosledi « Le Monde » a onda ce svi ostali da se ukljuce u pravljenju alibija za pocinjeni zlocin. Ne dajuci mu vremena, pruzio sam mu isecak iz novina « Figaro, » gde je njegov sef (H. Vedrin) pod krupnim naslovom « Treba evropeizovati Srbe », na pola strane ispricao ono sto mu je naredjeno .Zatim sam mu na fin francuski nacin doslovno rekao: “Gospodine R…da li biste mogli da mi uprilicite susret sa Vasim “patronom”( namerno nisam upotrebio rec ministar ili pretpostavljen) od svega 10 minuta, da bih shvatio kako njegov mozak BIOLOSKI funkcionise ! » Mali cinovnik izdresiran da ne pokazuje emocije na licu, malo se strecnuo, ali je zaintrigiran nastavio da slusa sledece moje recenice : » Hteo bih da mi objasni kako on, koji nije stariji od mene, koji nema vise diploma nego ja, koji ne govori vise stranih jezika od mene i koji nije proputovao vise od mene, moze da me evropeizuje !!! Mali cinovnik je zacutao i naravno da mi nije uprilicio sastanak. Ali nije bitno, shvatio je da medju Srbima ima i PROFESORA !!! ,( pored foliranata , cesto ogrnutih plastom « ambasadora » koje po sluzbenoj duznosti srece.) Eto, moja profesorka, zasto bi trebalo prici pokretu Rajnizam. Zamislite da su ovi iz naseg trojca( Nikolic, Vucic, Dacic) PROFESORI!!!; da li bi uopste seli za sto sa ubicama ,narkodilerima i trgovcima organa!? Ne pada mi napamet da Vam ogranicavam slobodu pisanja, naprotiv, pozivam Vas da sto slobodnije pisete, jer moram da Vam priznam, Vi ste me zauvek zaveli, Rajnizmom i zvezdom vodiljom. Samo, drugarski, iz solidarnosti, da Vas upozorim, ne zaboravite da se gastarbajterima ne daju neogranicene slobode, narocito na univerzitetima, sto su ocigledno shavatile i Veverica i DR. mr DZA BU uz pomoc Snoudena, ili bez, svejedno. . Zoran, Pariz E moja profesorka, moja profesorka, tugo moja pregolema ! Posto mi niste eksplicitno rekli da li je « Profesorka » pseudonim ili Vasa profesija, morao sam da iscitam sve komentare. Trud se isplatio. Uspeo sam da Vas demaskiram, sto znaci da sam dobar policajac ! Ali, ne plasite se, necu Vam udarati packe. Vec su Vam to drugi radili. Elem saznao sam da ste profesor, da predajete na nekom univerzitetu (pretpostavljam) na Zapadu i da nikako ne prihvatate ulogu vaspitaca, posto bi doslo do sukoba interesa sa profesorom. Uzgred da napomenem, nije mi promaklo da ste u dobrom drustvu sa Vevericom i Dr.mr Dza Bu. Najvaznije saznanje za mene je da ste gastarbajter kao i ja. Znaci da cemo se lako razumeti, mi gastarbajteri, izmedju nas !. Prvo bih hteo da Vas razuverim da ne branim Isusa, jer je on dovoljno veliki da se sam brani, sto je i dokazao , odolevajuci 2000 godina. Moje ambicije su mnogo manje. Zasad su ogranicene samo na jednu malu sektu iz koje se razvio pokret Rajninizam. Drago mi je sto ste uprkos gresci lektora ovog portala, koji je izbacio slovo « r » i na Rajninizmu i na « rein », shvatili sta je pisac hteo da kaze. Ja se potpuno slazem sa Vama da ne treba mahati stranim jezicima. Nezgoda je sto niste bas sasvim dosledni u tome, te ste primorali gospodju Danicu Petrovic da Vam otkrije Veliku Tajnu, da je Gete bio Nemac i da je pisao na nemackom !. Ili spadate u rasejane profesore, pa ste to vec zaboravili , ili ste pak okostali u statusu profesora, te vam je nemoguce da namah budete i student. Vratimo se sada na sustinu stvari. Posto ste autor naziva pokreta (Rajninizam), ja bih Vas zamolio da mi dozvolite da taj naziv lezerno modifikujemo u Rajnizam, sto je krace, blize duhu nemackog, a i koren « rein » je dominantniji. I nemojte sa nipodastavanjem o sektama. Setite se masona , komunista, Opus Dei, Mun, Lobanja i Kosti ,sadasnje EU… Koja je to moc ! Posto ste gastarbajter, ja mogu da Vam oprostim mnoge stvari (kao recimo Vasu ljubomoru u odnosu na prof.Rajnu), jer emigracija nije laka ! Ali ne mogu da prihvatim nerazumevanje njenog teksta, od strane mojih skolovanih Srba. Evo zasto : TEKST prof. Rajne moze da se analizira na dva nivoa i shodno tome prihvati ili odbaci. Prvi , siroj publici dostupniji nivo,je kao prirucnik za direktnu upotrebu, gde nijedan savet nije pogresan: rad, napor, dostojansvo, ponasanje, odnos prema ucenicima, odnos prema folirantima( sto je izgleda mnoge zabolelo!). Vi, profesorka, ukoliko ne zivite ispod staklenog zvona Vaseg profesorskog statusa, trebalo bi da znate da smo mi u privatnom sektoru sadasnjeg spekulantskog kapitalizma, cesto na udaru foliranata. Moj licni primer: Pri trazenju posla pitaju da li vladam informatikom( WORD, EXCEL, AUTOCAD…) Moj odgovor je bio: WORD je za sekretarice, EXCEL za racunovodje, AUTOCAD za crtace. Ja sam INGENJER!!! U to doba nisam znao da postoji prof.Rajna I njeno “ vi ste PROFESORI!!!, ali eto posto sam izasao iz srpske domacinske kuce, nisam dozvolio folirantima da od mene prave sekretaricu, racunovodju i crtaca u isto vreme , a sve to za jednu platu! Naravno, da postujem gore navedene profesije kao takve. Drugi nivo analize je malo komplikovaniji, ali sire upotrebljiv. « Vi ste PROFESORI !!! » moze da se shvati kao metafora, upotrebljiva daleko od profesorske ucionice. Moj licni primer: Tog jutra, kada su “Milosrdni Andjeli” bombardovali moj rodni grad, otisao sam sa jos dva Srbina-Parizanina u francusko ministarstvo spoljnih poslova. Primio nas je pomocnik ministra spoljnih poslova, mali lukavi cinovnik. Prvo sam ga obavestio o vojnim ciljevima bombardovanim u mom gradu : gradskoj bolnici, gradskoj pijaci, stanbenom naselju, fabrici duvana…Na brzinu je skovao laz da je u fabrici duvana bilo rezervi nafte. Grubo sam ga prekinuo i rekao da mi je sestra od tetke radila u fabrici i da je povredjena, te da takve gluposti prosledi « Le Monde » a onda ce svi ostali da se ukljuce u pravljenju alibija za pocinjeni zlocin. Ne dajuci mu vremena, pruzio sam mu isecak iz novina « Figaro, » gde je njegov sef (H. Vedrin) pod krupnim naslovom « Treba evropeizovati Srbe », na pola strane ispricao ono sto mu je naredjeno .Zatim sam mu na fin francuski nacin doslovno rekao: “Gospodine R…da li biste mogli da mi uprilicite susret sa Vasim “patronom”( namerno nisam upotrebio rec ministar ili pretpostavljen) od svega 10 minuta, da bih shvatio kako njegov mozak BIOLOSKI funkcionise ! » Mali cinovnik izdresiran da ne pokazuje emocije na licu, malo se strecnuo, ali je zaintrigiran nastavio da slusa sledece moje recenice : » Hteo bih da mi objasni kako on, koji nije stariji od mene, koji nema vise diploma nego ja, koji ne govori vise stranih jezika od mene i koji nije proputovao vise od mene, moze da me evropeizuje !!! Mali cinovnik je zacutao i naravno da mi nije uprilicio sastanak. Ali nije bitno, shvatio je da medju Srbima ima i PROFESORA !!! ,( pored foliranata , cesto ogrnutih plastom « ambasadora » koje po sluzbenoj duznosti srece.) Eto, moja profesorka, zasto bi trebalo prici pokretu Rajnizam. Zamislite da su ovi iz naseg trojca( Nikolic, Vucic, Dacic) PROFESORI!!!; da li bi uopste seli za sto sa ubicama ,narkodilerima i trgovcima organa!? Ne pada mi napamet da Vam ogranicavam slobodu pisanja, naprotiv, pozivam Vas da sto slobodnije pisete, jer moram da Vam priznam, Vi ste me zauvek zaveli, Rajnizmom i zvezdom vodiljom. Samo, drugarski, iz solidarnosti, da Vas upozorim, ne zaboravite da se gastarbajterima ne daju neogranicene slobode, narocito na univerzitetima, sto su ocigledno shavatile i Veverica i DR. mr DZA BU uz pomoc Snoudena, ili bez, svejedno. .

Odgovori
 
Profesorka, 20 Jul 2013

Ne dolazi u obzir. Rajninizam od Rajnini sledbenici. Njeni. Nije ona pokrenula pokret vec Rajnini obozavaoci. Nema veze sa nemackim jezikom vec sa profesorkom o cijim se obozavaocima radi. Ne kapiram samo otkud tebi tolika volja da meni drzis ovde slovo. Nit sam tvoja, nit sam tvoja tuga. Nit sam ja nesto primorala ni tebe ni Danicu da mi drzite ovde predavanja. Valjda imas precih stvari u zivotu... I ja nisam gastajbajter, mozda gastajbajterka ali sve zavisi od definicije... A inzenjere koje ja obrazujem, ne vaspitavam, vaspitani dodju na univerzitet. I Word, Excel a boga mi i AutoCAD moraju da koriste umesto olovke. Da ne nabrajam ostale alate koji se koriste danas na inzenjerskom radnom mestu.

Odgovori
 
Profesorka, 20 Jul 2013

Doduse stvarno mi je tesko razumeti tu njenu ogorcenost jer svi moji studenti jako lako nadju posao, cak i do godinu dana pre nego sto zavrse fakultet. Mozda i zbog toga imamo takav jaz u razumevanju i retorici. Ja studente ucim da se snadju dobro na poslu, a ona izgleda se trudi da ih uci kako da se snadju u zivotu i ako budu radili neki levi posao (da ponavljaju sami sebi ko kod Kuste u filmu) svako jutro pred ogledalom da su PROFESORI pa mozda profesori i postanu...

Odgovori
 
Zoran, Pariz, 21 Jul 2013

Ta tvoja ogranicenost, da ne mozes da shvatis da apsolventi po diplomiranju postaju profesori srpskog jezika, je neshvatljiva. A tvoja primitivna zloba se vidi i bez ogledala.

Odgovori
 
Profesorka, 21 Jul 2013

A svoju zlobu ne primecujes? Nisu oni jos ni profesori vec samo apsolventi. Ne znaci da ce svaki od njih ni zavrsiti fakultet.

Odgovori
 
Zoran, Pariz, 21 Jul 2013

Napisao sam komentar, koji je kompjuter odbio da prosledi, uz poruku: Error.... Profesorka, da nisi potplatila portal, ili je moja kompjuterska neukost u pitanju, ili je pak Snouden dzaba krecio? Ali ne brini, posto nemam vaznija posla u zivotu, neces ostati uskracena.

 
Zoran, Pariz, 22 Jul 2013

Zoran, Pariz Profesorka, ne brini za apsolvente, svi ce oni diplomirati i biti profesori srpskog jezika. Zahvaljujuci portalu naucila si da je Gete bio Nemac i da je pisao na nemackom,a sada i ko su profesori, i verovatno ces jos sto sta nauciti. Znaci trezor se uvecava, jest mukotrpno, ali se uvecava. Kada shvatis da su studije jezika i tehnike podjednako teske(ukoliko su ozbiljne), dacemo ti zeleno svetlo za kandidaturu u nas pokret Rajnizam. Posto si gastarbeiterka u Americi podsecam te da je Noam Comski napisao 17 knjiga o engleskom jeziku i da je najcitiraniji covek posle Abrahama Linkolna. Pa ti sad vidi gde si, u odnosu na gore navedeno. Inace intresuje me koji je taj univerzitet, gde studente vuku za rukav da ih zaposle .Evropa je katastrofa sa 20miliona nezaposlenih. U Spaniji i Italiji 30 procenta mladih je bez posla .Daj posalji adresu da posaljemo buljuk Srba, cime ces zaduziti Srbiju zauvek, a na neki nacin i da joj vratis dug, jer te je besplatno odskolovala, da bi se Amerikanci sada grebali preko tebe od male Srbije i tu ustedu pretvarali u bombe koje seju diljem planete.

 
Profesorka, 22 Jul 2013

Zorane, otkricu ti tajnu. Svaki inzenjerski. Tako da im bolje posalji poruku da uce nesto sto ce u buducnosti da im se isplati pa ce i taj buljuk da se smanji. I koliko znam, i u Evropi na zapadu imaju potrebu za pametnim mladim inzenjerima. Evo, ako te licno zanima nesto tu kod tebe, preporuci im Airbus, i njihovu maticnu kompaniju EADS.

 
Profesorka, 21 Jul 2013

A tvoja nadmenost da dajes takve odokativne analize ljudi koje nikad u zivotu nisu upoznao su potpuno smesne. Ogranicenost, zloba... A koje bi etikete sebi nalepio?

Odgovori
 
Tati, 03 Aug 2013

Zorane, daj odluci se, da li su Srbi primitivan narod sa Balkana ili ima i onih visoko obrazovanih koji su svoja osnovna znaja stekli u Srbiji, pa nastavili dalje sirom sveta? Mislim da i ti dugujes nesto ovoj bednoj zemlji zvana Srbija .Vrati se , prosveti nas.

 
veverica, 21 Jul 2013

Zorane Pariski, vec duze nisam nista napisala mada sam citala ovaj forum. Ali posto me spominjes, evo i ja da se javim. Privuklo me je to sto si toliko pun sebe i otkinula sam se na onaj stav, ej bre, znas ti ko sam ja! Zoran iz Pariza! Dva fakulteta, cetiri jezika! Sta vi meni drzite lekcije? Znate li vi ko sam ja! Mislila sam da je to bio vrhunac. Medjutim ovom izjavom da je WORD za sekretarice, a EXCEL za racunovodje si premasio samog sebe. Ne vrede tebi ni dva fakulteta ni tri jezika ni cetiri Pariza kad si malogradjanin u dusi. Kome TI pricas o ogranicenosti?!!!

Odgovori
 
Profesorka, 22 Jul 2013

Mozda je samo malo zastareo...

Odgovori
 
Zoran, Pariz, 22 Jul 2013

Zoran, Pariz Veverice, ne pada sneg da pokrije breg, vec da zivotinje (veverice !) ostave trag. Vidim da te je moj komentar veoma potresao. Srecom nisam naveo sve moje diplôme i ostvarenja, pa da te strefi infarkt !! I vrapci znaju da prostakuse « otkinu » kad se nadju u drustvu skolovanih. Zato osnuj klub sa poslanicom N.Adzemovic, bice ti lakse.Jos jedan praktican savet : Veverice, pre no sto se uputis na visoke grane, proveri da li ti je mozak za te visine! Ne umisljaj da za tebe treba 4 Pariza, dovoljna je i jedna Prcilovica. A sada evo ti nekoliko Upozorenja, koja ce te sacuvati da ubuduce ne skliznes u besprizornost , kao ovog puta : 1) Malogradjani tesko prihvataju da im se neko nepoznat obraca sa « ti », a Francuzi ga sutnu istog momenta. Jeste da si bila u afektu, vrlo potresena, ali ipak… Ja kao Srbin, sisao sam na tvoje grane i prilagodio se iz patriotskih razloga! 2) Tebe sam samo jednom periferno pomenuo zbog pseudonima, a tvoje bisere nisam nikad komentarisao. 3) Nijednom reci nisi pomenula tekst prof.Rajne, sto je tema ovog foruma. 4) Ljude koji te ne vredjaju, ne treba vredjati (opet moja malogradjanstina !) 5) Pre polemike, procitaj sve komentare tvog buduceg polemicara, da ne ispadas smesna 6) Ne treba drzati lekcije o Parizu I Francuskoj nekome, ko je dugogodisnji zitelj istih. Inace, da te informisem, diplome vadim samo u situaciji kada se suocim sa nadobudnim osobama, bez obzira da li su cistaci ili ministri. To se desilo i na ovom portalu, kada je neko bahato pretendovao da poznaje Francusku bolje od mene, ili u slucaju bahatosti francuskog ministra u odnosu na srpski narod. Moji poznanici sa kojima godinama svakodnevno pijem kafu u jednom bistrou u Parizu, znaju samo da sam inzenjer i nista vise ! Ako nekome vise puta objasnis jednu prostu stvar,( kao sto ja zvanje profesor) a on nastavlja po svome, a ne pati od Alzheimera, onda je ogranicen. Sto se tice informatike, (gde sam prevazisao sebe !), to je obican alat koji u odredjenim stvarima moze da vam ustedi vreme i to je sve. Medjutim iz komercijalnih razloga, ta oblast je naduvana kroz nevidjeni marketing, pri cemu se brizljivo kriju njene lose strane. O mistifikaciji u vezi sa tim mogu da se napisu citave knjige. U mom prakticnom radu najopasniji su bili mladji inzenjeri koji su poznavali informatiku, ali ne i oblast(konstrukcije) u kojoj su je primenjivali, tako da sam, srecom, vise puta sprecio katastrofu. Zao mi je sto ces posle ovih reci o informatici, smatrati sebe manje vrednom. Da jos dopunim tvoje neznanje. Naime u Francuskoj su lagano i tiho instalirali sistem « devojka za sve ». Najvece zrtve su arhitekti, koji moraju da projektuju, crtajui i kucaju pisma. Inzenjeri u nesto manjoj meri. Kada sam dosao u Francusku, arhitekti su projektovali, a inzenjeri racunali, crtaci crtali, a sekretarice kucale. Svako je bio placen za svoj posao. Arhitektima i inzenjerima nisu danas utrostrucene plate. I na kraju da odgovorim na tvoje pitanje sa cetiri znaka uzvika, kome pricam o ogranicenosti: pricam nadobudnom, arogantnom(bez pokrica) tandemu Profesorka-Veverica.

Odgovori
 
Profesorka, 22 Jul 2013

Bas si dokon, stvarno...Ja uopste ne kapiram o cemu ti pricas. Sto si se tako licno zauzeo ovde da branis ovaj govor? Sta je to sto tebe za njega toliko vezuje da dajes sebi pravo da si sad ti taj neki drveni advokat koji ima autorsko pravo na njega da pricas u ime autorke? Fenomen koji mi nije uopste jasan.

Odgovori
 
Zoran, Pariz, 23 Jul 2013

Profesorka, ja ne pricam u ime autorke, jer je uopste ne poznajem. Zasto sam se licno zauzeo i I sta me vezuje za ovaj govor. Odgovoricu ti kratko, jer je kasno, a sutra idem na more. Zauzeo sam se, jer sam bio zapanjen I brojem I sadrzinom I formom negativnih reakcija. Mislim da ni tekst ni profesorka nisu to zasluzili. Za tekst me vezuje i to sto je tekst pun ljubavi prema studentima. Plus neka secanja na moje profesore.Izdvojicu dva. 1)na zadnjem casu iz celicnih konstrukcija, prof. nam je rekao sledece:”Drage kolege sutra cete se naci po raznim biroima I gradilistima suoceni sa razlicitim ljudima. Posto cete komandovati njima treba upoznati karakter i psihologiju tih ljudi, jer zna se da ce vas Crnogorac gledati u oci i pucati vam u grudi, dok ce vas Siptar gledati u ledja i pucati u ledja. » Mnogi od studenata su zaboravili celik, ali ne i besedu profesora. 2) Imali smo jednog profesora starog kova, ozbiljnog , uvek sa kravatom i pomalo strogog. Cim sam diplomirao, otisao sam u inostranstvo, a posto nisam sluzio vojsku, nisam isao u tadasnju jugoslaviju I nikad vise nisam sreo nekog od profesora. Medjutim 20 god. Kasnije, na srpskom vojnom groblju pored Pariza; prepoznao sam mog profesora medju ostarelim soluncima. Imao je orden na grudima, koji nikad nije stavio za vreme svog profesorovanja, jer su ih komunisti pogrdno nazivali “Solunasi”. Prisao sam mu posle pomena I rekao da sam njegov djak I da zivim i radim u Parizu. Njemu su granule suze u 85-oj godini zivota, uz komentar: “ E sad vidim da moji napori nisu bili uzaludni ! Ako ste sa znanjem koje ste stekli tamo, uspeli da nadjete svoje mesto u Parizu, onda nisam uludo utrosio vreme ! »Hteo je da napusti delegaciju i da ostane sa mnom, ali mu nisu dali. Prvi put je stavio orden, prvi put je rekao da je bio na solunskom frontu , prvi put je rekao da je bio u Parizu na skolovanju, prvi put je rekao, tu na groblju ; da je osvojio vise nagrada na konkursima u toku profesorske karijere. Eto sad ti je fenomen jasan( nadam se !)

 
Profesorka, 23 Jul 2013

Nije mi ni dalje jasan. Taj tvoj profesor koliko vidim nije pljuvao po drugim profesijama i tvrdio da su gradjevinci visa kasta.

 
Profesorka, 23 Jul 2013

Nije mi i dalje jasan. Tvoj profesor nije poljuvao po drugim profesijama i tvrdio kako su gradjevinci visa kasta. Mada je opste poznato da taj nesto tezi fakultet ne zavrsavaju svi koji upisu, da apsolvente odvlace da rade jos pre nego sto diplomiraju jer su veoma trazeno i cenjeno zanimanje. Pa zaboga, svi zivimo negde i svakodnevno koristimo stvari koje su oni projektovali. Nije li imao profesor isto tako razloga da uzdize svoje zanimanje? Ali on to nije radio. Vec je dao konkretne savete.

Odgovori
 
Zoran , Pariz, 25 Jul 2013

Profesorka, verovatno zbog rasejanosti zaboravljas prethodne komentare gde sam ja taj koji je rekao da je filoloski podjednako tezak, kao tehnicki. Ni ja, ni prof.Dragicevic nismo pljuvali na druge profesije. Sto su se neki nasli prozvani, to je njihov problem.Za tvoju informaciju, na forumu Politika, neka striptizeta je rekla da prof.Rajna ima seksualnih problema, pa je napisala tekst!!!Posto ti ni dalje nije jasan moj stav ja cu da ga dopunim ovim:za mene je porazavajuce da na ovakav tekst ima 80 negativnih, nekulturnih,praznoglavih komentara. I to se dogadja sada kada nam otimaju Kosovo!Da je tekst napisaoneki Hrvat, Siptar, ili musliman svi bi mu aplaudirali.Archibald Reiss je upozorio Srbe da se cuvaju sami sebe jos 1922 godine.

 
Zoran , Pariz, 25 Jul 2013

Profesorka, verovatno zbog rasejanosti zaboravljas prethodne komentare gde sam ja taj koji je rekao da je filoloski podjednako tezak, kao tehnicki. Ni ja, ni prof.Dragicevic nismo pljuvali na druge profesije. Sto su se neki nasli prozvani, to je njihov problem.Za tvoju informaciju, na forumu Politika, neka striptizeta je rekla da prof.Rajna ima seksualnih problema, pa je napisala tekst!!!Posto ti ni dalje nije jasan moj stav ja cu da ga dopunim ovim:za mene je porazavajuce da na ovakav tekst ima 80 negativnih, nekulturnih,praznoglavih komentara. I to se dogadja sada kada nam otimaju Kosovo!Da je tekst napisaoneki Hrvat, Siptar, ili musliman svi bi mu aplaudirali.Archibald Reiss je upozorio Srbe da se cuvaju sami sebe jos 1922 godine.

 
Profesorka, 26 Jul 2013

Rajna je rekla: Raznorazni nepismeni i polupismeni ljudi danas sebe olako mogu nazvati nekakvim pi-arovima ili menadžerima, neobrazovane voditeljke sebe zovu novinarkama, a folk-pevačice umetnicama, da i ne govorim o art direktorima, biznis konsultantima, bek-ofis administratorima, velnes konsultantima, ivent koordinatorima, kopi-print operaterima, marketing konsultantima, ofis-asistentima, portfolio-menadžerima, produkt dizajnerima. Iza zvučnih naziva zanimanja najčešće se kriju foliranti koji misle da se ugled može steći preko noći, kriju se oni koji nisu imali izdržaj da završe fakultet koji su započeli, oni koji menjaju zanimanja i profesije kao prljave čarape. Nabrojala je razne profesije. Meni ovo njeno veoma lici na pljuvanje drugih profesija.

 
Zoran Radovanovic, 28 Jul 2013

Profesorka, tvoj problem je sto zivis na engleskom govornom podrucju, te nisi svesna nakaznosti nabrojanih naziva navodnih profesija. Iza imena stvarnih profesija vidi se koja diploma stoji iza nje. Sretao sam na stotine foliranata, koji su bili sposobni da odstampaju vizit karte, a iza toga sama magla. Profesorka je cak uvidjavna jer ih zove foliranti, a u sustini su muljatori koji operisu u mulju , u svom prirodnom elementu.

Odgovori
 
SamoPokušaj, 03 Oct 2013

Prosto ne verujem da nema više komentara, pa da pokušam da pošaljem svoj da proverim da nije slučajno zatvoreno dalje komentarisanje.

Odgovori
 
zoran radovanovic, 07 Oct 2013

Verovatno nema vise interesovanja,pa nema komentara. Inace Vas je primljen, sto znaci da je i dalje otvoren

Odgovori
 
славица, 12 Oct 2013

Професор није професор са каталогом само... Она је одржала час! Браво,професорка! И само напред да вратите углед професији. Осудиће Вас полуписмена Србија јер је већинска и јер се препознала у ономе што сте написали. Али, Ви враћате наду и поверење да овој земљи, једног дана, може да буде боље. Надам се да су Вас студенти довољно разумели и да ће, кад уђу у учионице, да се сете поуке са којом сте их испратили у живот.

Odgovori
 
Jasmina, 09 Dec 2013

Dirljivo i divno! Probudili ste me. Daj Bože da se ostvari ono što ste poželeli i da postanu PROFESORI!

Odgovori
 
Natasa, 03 Oct 2017

Mene, profesoricu srpske knjizevnosti i jezika, koja sam primorana da radim za dripce privatnike sa cetiri razreda osnovne i knjigama za peti, i da se kulturno uzdizem sa one strane sanka, je ovaj govor ganuo do suza. Mrska mi je ta pomisao odlaska preko bare na arbajt, ali...moja diploma i moj visegodisnji trud nisu prepoznati u lepoj mojoj. Ovaj govor je emotivan, surovo realan, divan, tacan, ali i previse entuzijastican.

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru