Poljubac majke prirode

23 Aug 2013
Autor Mirjana
1519 pregleda

Neko krajnje nemaštovit je divan list biljke Psychotria elata, koji podseća na par punih crvenih usana, nazvao „Usne prostitutke“ i „Vrele usne“. Neslavna imena koja ga prate ne mogu da naruše njegovu lepotu.

Poljubac majke prirode

Ovo tropsko drvo koje lista na neobičan način nalazi se u prašumama Kostarike, Paname i Ekvadora. Njegov izgled je rezultat evolucije, i ima svrhu da privuče oprašivače - kolibrije i leptire. Latice veoma kratko zadržavaju oblik usana, jer se ubrzo u njihovom središtu pojavljuje cvet biljke.

Zbog nekontrolisane seče tropskih kišnih šuma, ovoj zanimljivoj biljci preti istrebljenje, i na listi je ugroženih vrsta.

izvor: AvaxNews

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Lea, 14 May 2019

Gde moze da se kupi ovaj cvet?

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru