Jareta, živi tepih star 3000 godina

09 Oct 2015
585 pregleda

Iako na prvi pogled deluju kao da su pokrivene mahovinom, visoravni Anda je osvojio jedan od najdugovečnijih organizama na svetu - jareta, biljka cvetnica koja može da preživi preko 3000 godina.

Jareta, živi tepih star 3000 godina

Jareta, ili na španskom Lareta (Azorella compacta), pripada porodici Apiaceae. Prirodno stanište su joj hladni travnjaci Anda u Peruu, Čileu, Boliviji i hladniji predeli Argentine. Raste na visinama između 3200 i 4500 metara. Izuzetno je otporna, pa ne propada ni u oblastima gde od hladnoće puca i granit. Širi se sasvim blizu tla, tako zadržava toplotu i odoleva vetru, a njene stabljike su toliko guste da ne popuštaju pod teretom ni kada se na njima leži ili hoda čovek.

Stručnjaci smatraju da joj dugovečnost obezbeđuje izuzetno spor rast od samo 15 milimetara godišnje. U divljini nisu retki primerci stariji od 3000 godina.

Iako otporna i naizgled neuništiva, jareta ipak ima prirodnog neprijatelja. To je, nažalost, čovek. Kako je biljka izuzetno gusta i suva, ona predstavlja veoma dobro gorivo nalik peletu, pa je već duže vreme neumereno eksploatišu. Stepen uništenja je već zabrinjavajući i preti da ugrozi njen opstanak na planeti. Danas je jareta zaštićena i nalazi se na listi ugroženih vrsta.

izvor: Colca Canyon - Biodiversity

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru