Plimut plantaža, živi muzej iz XVII veka

08 Oct 2014
Autor Mirjana
382 pregleda

U ranom XVII veku, grupa separatista koji su postali poznati kao Očevi hodočasnici (Pilgrim Fathers) napustila je Englesku i odvojivši se verski od Engleske crkve potražila novu domovinu u Severnoj Americi.

Plimut plantaža, živi muzej iz XVII veka

Jedna od najranijih uspešnih kolonija koju su pridošli Englezi osnovali, nastala je 1620. godine u danas modernom gradu Plimutu u Masačusetsu. Plimut ima posebno važnu ulogu u američkoj istoriji. U njemu su nastali neki od najrasprostranjenijih folklornih običaja, poput tradicionalnog Dana zahvalnosti (Thanksgiving).

Današna Plimut plantaža je selo u kome glumci oživljavaju događaje i svakodnevni život engleskih doseljenika iz XVII veka. Smešteno je oko 5 km od originalnog sela i u njemu vlada duh davnih vremena. Tu se nalaze skromne kuće optočene drvetom, identične onim koje su gradili hodočasnici, bašte sa aromatičnim biljem, obori sa životinjama, magacini, polja i utvrđenja. Stanovnici sela su glumci, obučeni u kostime i posebno edukovani da na sva pitanja posetilaca odgovore istorijski tačno i u jezičkom maniru prikladnom za doba koje predstavljaju. Oni za vreme dok borave na Pilmut plantaži potpuno prisvajaju imena, poglede na život i životne priče davnih stanovnika kolonije iz 1627. godine.

Turisti im postavljaju najrazličitija pitanja, od onih vezanih za istorijske podatke, do zanimljivih životnih pitanja poput vaspitanja dece, baštovanstva, kulinarstva i sl. Poseta Pilmut plantaži je pravo putovanje u prošlost. Ovo muzej-selo je otvoreno od maja do novembra i pored standardnog seoskog života iz XVII veka posetioci mogu videti razne proslave, venčanja, pa i sahrane iz vremena Očeva hodočasnika.

Poseban kuriozitet predstavlja brod vezan za dokove Pilmut Roka, koji je verna replika broda Mayflower na kome su došli rani kolonisti. Brod napravljen od čvrstog hrastovog drveta ukrašen je brojnim detaljima poput vezova od konoplje, svetiljki na rogovima i ručno oslikanih mapa. On izgleda kao da je upravo doplovio iz ranog XVII veka i daje ovom selu posebnu notu autentičnosti. Posetioci se mogu popeti na brod i pogledati skučene i neudobne kabine za putnike, skladišta za hranu u potpalublju, alat, odeću, nameštaj i druge predmete koje su hodočasnici poneli u novu koloniju. Mornari na brodu rado pričaju sa posetiocima i upoznaju ih sa opasnostima pomorskog putovanja u to doba.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru