Drvo uhapšeno pre više od jednog veka još uvek je u lancima

10 Sep 2016
Autor Mirjana
1617 pregleda

U okolini gradića Landi Kotal, na teritoriji današnjeg Pakistana u blizini glanice sa Avganistanom, duže od jednog veka raste drvo banjana lancima prikovano za zemlju nakon optužbe da je pokušalo da pobegne.

Drvo uhapšeno pre više od jednog veka još uvek je u lancima

Priča o uhapšenom drvetu datira iz 1898. godine, kada je britanski oficir Džejms Skvid pod uticajem alkohola bio ubeđen da je drvo pojurilo prema njemu. Videvši ga kao pretnju britanskim kolonijalnim snagama, naredio je da drvo bude uhapšeno. I nakon više od jednog veka, drvo je i dalje u lancima, kao sećanje na metaforu tog doba koju nosi - ovako će proći sva plemenska društva koja se usude da deluju protiv Britanskog Radžastana.

Lokalno stanovništvo svedoči da je „uhapšeno drvo” sačuvano kao sećanje na drakonski Prekogranični krivični zakon (Frontier Crimes Regulation), uveden od strane Britanaca tokom kolonijalne ere u cilju suzbijanja opozicije koju je uglavnom činila paštunska etnička grupa. Zakon je dozvoljavao vladi da kolektivno kazni plemena ili porodice za nerede koje bi izazvali pojedinci unutar njihove grupe.

Zanimljivo je da je zloglasni FCR zakon još uvek u velikoj meri na snazi u plemenskim oblastima pod federalnim upravom (FATA) na severozapadu Pakistana. On ograničava pravo na pravedno suđenje, pravnog zastupnika i pravo na iznošenje dokaza odbrane. U zakonu stoji da lice može biti uhapšeno bez navođenja krivičnog dela za koje je optuženo i da vlada u tom slučaju ima pravo da mu bez obrazloženja oduzme ličnu imovinu.

Premijer Pakistana je 2008. godine izrazio želju svoje vlade da sporni zakon bude ukinut, ali od tada nije učinjen napredak u obaranju zakona. Ipak, 2011. godine FCR je pretrpeo nekoliko izmena, kada je uvedeno pravo na kauciju, nadoknada za pogrešno procesuirana lica kao i izvestan imunitet za žene, decu i starije.

U drvetu banajna u lancima, simbolu kolonijalnih bahanalija i spomeniku jednog nesrećnog mamurluka koji je postao turistička atrakcija, mnogi građani Pakistana ni danas ne vide ništa zabavno i duhovito. To posetiocima jasno kažu, preko natpisa na tabli u krošnji drveta:

„Ja sam uhapšen. Jedne večeri, teško pijan britanski oficir je pomislio da se pomeram sa svog mesta i naredio podnaredniku da me uhapsi. Od tada sam lišen slobode.”

izvori: DailyMail UK, The Huffington Post, India Today

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru