Vilinsko kamenje iz reke Harikana

25 Sep 2015
921 pregleda

Dolina reke Harikana u kanadskom regionu Kvebek poznata je i po neobičnom kamenju za koje se veruje da ima magična svojstva. Drevni starosedeoci severne Amerike su ga nazvali vilinsko kamenje.

Vilinsko kamenje iz reke Harikana

Sa jedne strane ovi kamenčići imaju oblik ravnog diska, dok je druga strana ukrašena zanimljivim prirodnim reljefima nastalim hiljadugodišnjim taloženjem kalcijum karbonata na površinama malih oblutaka od šljunka ili fosilnim ostacima.

Pre više stotina godina, američki urođenici su imali običaj da vilinsko kamenje nose kao amajliju tokom lova i ribolova, uvereni da će ih zaštititi od zlih duhova, sačuvati im dobro zdravlje i doneti napredak.

Geolozi veruju da su se kamenčići iz reke Harikana formirali ispod glečera koji su se povukli pre nekoliko hiljada godina. Voda ih je nosila i razbacivala duž obala jezera i reka, a najviše oko korita reke Harikana, druge najduže reke u Kanadi, gde su i danas najbrojniji. Veruje se da je reka dobila naziv po reči Nanikana što na algonkvinskom jeziku znači „reka kolačića”. Manje poetična verzija prevoda ove reči tvrdi da joj je značenje „glavni put”.

Potraga za vilinskim kamenjem predstavlja svojevrsnu igru. Smešteni su u plitkim i mekim naslagama gline. Zaobljeni, reljefni deo je okrenut licem prema zemlji, dok je glatka površina koja je uglačana tokom povlačenja glečera okrenuta na gore. Dok leže u blatu, kamenčići izgledaju kao obično ravno kamenje, ali kada ih okrenete otkrivaju se unikatne forme i oblici. Svaki kamen je jedinstven.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 27 Sep 2015

Zaista, ovaj primer je jedan od nebrojenih dokaza koliko je Majka Priroda savršeno lepa a u isto vreme, još uvek nama dovoljno nepoznata i nedokučiva u svom čarobnom skladu svemirskog nedostiža...

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru