Peščane mandale, tibetanske slike od peska

30 Aug 2015
Autor Mirjana
2285 pregleda

Mandale su spiritualni i rutualni simboli hindu i budističke religije. Na Sanskritu, jeziku klasične indijske književnosti, ta reč znači krug, a peščane mandale simbolizuju prolaznost života. Ove slike sa porukom govore da u lepoti svega oko nas treba uživati dok traje i da osećanja sreće i ushićenja ne treba da obezvredi spoznaja o njenoj prolaznosti.

Peščane mandale, tibetanske slike od peska

U kulturi tibetanskog budizma, mandale uz mnogo pažnje i predanog višenedeljnog rada stvaraju grupe monaha, a sama veština je poznata kao dul-tson-kyil-khor. U davna vremena, slike su pravljene od sitno mlevenog kamena kombinovanog sa poludragim kamenjem.

Stvaranje peščane mandale počinje ceremonijom otvaranja koju prati muzika flaute, bubnjeva i cimbala. Na ravnoj podlozi se uz pomoć lenjira i kompasa kredom iscrtava osnova, a zatim počinje mukotrpan i fascinantan ples miliona zrnaca obojenog peska.

Granule peska se postavljaju na mandala platformu pomoću metalnog levka, poznatog kao čakpur, koji se promenljivim intenzitetom struže malom metalnom šipkom, kao žice na gudalu. Vibracije koje šipka stvara omogućavaju precizno doziranje peska koji izlazi iz levka.

Tradicionalno, mandalu slikaju četiri monaha, gde je svaki zadužen za svoju četvrtinu. Sa neverovatnim strpljenjem, oni polažu pesak od centra ka periferiji mandale. Pesak se ničim ne fiksira za podlogu što dodatno otežava ovu zahtevnu veštinu.

Uprkos dugotrajnoj izradi, život peščane mandale je kratak. Ubrzo nakon što je završe, monasi je namerno uništavaju i tako šalju poruku da ništa na svetu ne traje zauvek. Brišući sve tragove umetničkog dela koje su stvarali, poručuju da njihov rad nije bio uzaludan iako je prolazan, i da se u samom trudu uživa koliko i u rezultatima rada. Pesak se stavlja u teglu, pakuje u svilu i transportuje do prve reke gde ga vraćaju u prirodu.

Interesovanje za ovu drevnu umetnost naglo je poraslo nakon što je proces stvaranja peščane mandale prikazan u veoma popularnoj seriji Kuća od karata (House of Cards), kao simbol nagoveštaja sreće koja neće trajati u braku Frenka i Kler, beskrupuloznih pretendenata na predsedničko mesto u Beloj kući.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 31 Aug 2015

Fascinantno strpljenje koje simbolično dokazuje prolaznost života! Na početku ovog teksta, autor divno navodi neumitnu činjenicu: ...Ove slike sa porukom govore da u lepoti svega oko nas treba uživati dok traje i da osećanja sreće i ushićenja ne treba da obezvredi spoznaja o njenoj prolaznosti!...

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru