Hej na Veju, grad knjiga

04 Oct 2015
Autor Mirjana
2886 pregleda

Gradić na obali reke Vej u Velsu, na samoj granici sa Engleskom, ponosno nosi titulu svetilišta za sve ljubitelje knjiga već 50 godina. On je dom 40 knjižara i bezbroj štandova, ali i sedište Hej festivala književnostii umetnosti koji u maju svake godine okupi preko 80000 pisaca, umetnika, izdavača i čitalaca.

Hej na Veju, grad knjiga

Sve je počelo 1961. godine, kada je Ričard But otvorio prvu prodavnicu korišćenih knjiga u staroj vatrogasnoj stanici. Knjige je nabavio u Americi, gde su biblioteke masovno zatvarane, i u kontejnerima ih dopremio u Hej. Ubrzo se posao proširio na ceo gradić Hej na Veju, danas svetski poznat kao najveća pijaca korišćenih knjiga koje se prodaju po veoma pristupačnim cenama i pod sloganom „kada se objavi nova knjiga, pročitajte staru”. Hej godišnje poseti preko pola miliona turista.

Među brojnim knjižarama izdvajaju se one koje neguju divnu i neobičnu praksu „časnog plaćanja”. Ove knjižare, koje često čini samo velika polica na ogradama kuća, nemaju prodavce ni čuvare. Cena, koja obično iznosi 1£ za tvrdi povez i duplo manje za meki bez obzira na naslov i autora, istaknuta je na vidnom mestu, a od kupaca se očekuje da pošteno ubace novac za kupljene knjige u poštansko sanduče na kapiji. Iako možda zvuči kao utopija, dokaz da su ljubitelji knjiga poštene mušterije predstavlja činjenica da praksa „časnog plaćanja” opstaje preko pola veka. Jedna od najvećih knjižara ovog tipa je smeštena oko Hej zamka, tvrđave iz XII veka smeštene u centru gradića.

Od 1988. godine, kada je u Heju održan prvi Festival književnosti i umetnosti, ovde su gostovali mnogi poznati pisci poput Dejvida Sajmona, Stivena Fraja, Salmana Ruždija i Sajmona Singa. Danas je festival proširio spektar dešavanja i uključuje nastupe muzičara i projekcije filmova. Početkom ovog veka dobio je nadimak - „Vudstok uma”.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru