Noć muzeja našoj deci

15 May 2015
Autor Tea
244 pregleda

Nastala sa ciljem da se kroz kreativne inicijative afirmišu univerzalne kulturno - umetničke vrednosti, produkcijska grupa „Noć muzeja“ sutra će dvanaesti put organizovati najposećeniju manifestaciju u oblasti kulture kod nas, koja se na popularan način bavi muzejima i kulturnom baštinom.

Noć muzeja našoj deci

Pod sloganom „Otvori oči u noći”, sutra, 16. maja u 17h će početi velika noćna zabava koja će se odvijati na više od 70 lokacija u Beogradu, a trajaće do 1h iza ponoći. Osim zabave za odrasle koja će tematski biti vezana za obeležavanje važnih godišnjica, kako bi u svet umetničkog carstva mogli da zaplove i naši najmlađi, a sa ciljem edukovanja i negovanja muzejske publike, ove godine važan segment ove kulturne manifestacije će činiti „Dečija tura” koja će se odvijati na 12 lokacija u gradu, a čiji sadržaj je namenjen deci.

U znak obeležavanja 150 godina knjige Lusi Kerol „Alisa u zemlji čuda”, Paviljon Cvijeta Zuzorić na Kalemegdanu organizuje „čajanku“ sa Belim Zecom i Ludim šeširdžijom na kojoj će mališani imati priliku da postanu junaci ove popularne bajke. Tom prilikom će biti upoznati i sa starim običajem Bele nedelje, naučiće kako se prave Pokladne maske i moći da zaigraju kolo pored velike logorske vatre.

Pored toga, mališani koji sutra dođu na Kalemegdan, imaće priliku da učestvuju u pravljenju velikog Lego grada, da sa budućim kapetanima iz Škole za brodarstvo nauče kako se vezuju pravi mornarski čvorovi, kao i da se druže sa najmlađim stanovnicima beogradskog zoo vrta.

Zadužbina Ilije M. Kolarca sutra najmlađe vodi u svet muzike isprepletan preciznom naukom, u kome će drugari sa Elektrotehničkog fakulteta (Laboratorija za akustiku) posetiocima objasniti kakve se sve tajne šifre kriju u raznim melodijama.

Beogradska filharmonija je odavno svoja vrata otvorila najmlađoj publici. Specijalno za njih sutra će u ovoj dvorani među milijardu odsviranih nota publika i muzičari zameniti mesta. Svaki pokušaj sviranja mališana na pravim, velikim instrumentima, članovi ovog orkestra će nagraditi aplauzom.

Osim što će moći da uživaju u predstavi „Tri praseta”, deca će u Malom pozorištu Duško Radović” sutra imati priliku da otkriju svet koji se krije iza pozorišne kulise i da se upoznaju sa svim segmentima koji su važni za izvođenje svake pozorišne predstave, a koji su sakriveni od oka publike. Tom prilikom oni će moći da zavire u svaki ćošak ovog pozorišta i da između ostalog nauče kako se vrši promena scenografije, čemu služi cug, kao i kako se animira lutka.

Najmlađim posetiocima će svoja vrata sutra otvoriti i Pedagoški muzej u kome će kroz upoznavanje sa zbirkom nastavnih sredstava i udžbenika iz fizike oni saznati kakve su muke mučile njihove bake i deke sa raznim teoremama i zakonima, dok će sve predrasude o ovoj nauci pokušati da im na zanimljiv način sruše studenti Fizičkog fakulteta.

Okruženi savremenom tehnologijom u gradskom saobraćaju, klinci i klinceze često ne mogu ni da zamisle kako su nekada izgledale vozne karte i aparat za njihovo poništavanje. Sa ovim i drugim zastarelim tehnikama u saobraćaju sutra imaju mogućnost da se druže u okviru postavke Istorija GSP – Karta za budućnost, gde ih čeka čuveni turistički tramvaj „Čičica”, stara vatrogasna vozila i prvi zglobni trolejbus koji je vozio ulicama Beograda „Trozla 62052”.

Ulaznica za „Noć muzeja“ će sutra važiti kao putna isprava na svim linijama gradskog prevoza u periodu od 16-24h, a deca do 5 godina uz pratnju roditelja neće plaćati ulaznicu.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru