Suđenje u Merlinovom zamku

24 Jan 2014
524 pregleda

Nakon 11 godina, ponovo se na sceni Malog pozorišta „Duško Radović“ sudi veštici za sva nedela koja je počinila u bajkama! O tome da li je veštica kriva ili ne, i ovog puta će odlučiti najstrožija porota čiji sastav čine deca u publici.

Suđenje u Merlinovom zamku

Bajke nisu samo zabava mališana, već imaju ozbiljnu, ali u isto vreme i opasnu vrednost koja ih na njima blizak način, uvodi u svet gde moraju da nauče razliku između dobra i zla, po principu „kada si dobar i dobićeš ono što želiš, ali ako grešiš zaslužićeš kaznu“.

Da izmišljeni svet prinčeva i princeza, vila i čarobnjaka u kome je uvek veštica ta koja je kriva za sva nedela ovog sveta, ne treba negovati kao dogmu u vaspitanju deteta, na duhovit i prilično tačan način objašnjava suđenje koje Merlin pokušava da sprovede u svom zamku.

Ova predstava navodi mališane koji dobro poznaju bajkovit svet, da moralne pouke urezane u njihovu svest preispitaju i dopušta im da samostalno procene o tome koji heroji su činili dela koja su za pohvalu, kao i da li su apriori pozitivni junaci u bajkama ipak tražili nevolju u koju su potom zapali.

Malo pozorište „Duško Radović“ je sa velikim zadovoljstvom vratilo na svoj repertoar nekadašnju hit predstavu „Noć u Merlinovom zamku“, autorke Sandre Rodić Janković, o čijoj popularnosti svedoči impozantan broj od 150 izvođenja.

Kao najmoćniji čarobnjak među vilama i čarobnjacima, Merlin je odlučio da u svoj zamak pozove sve junake iz bajki i utvrdi jednom zauvek da li je veštica kriva ili ne za sva nedela koja je počinila, a i dalje čini u bajkama. Kao pravi sudija, među junacima iz bajki bira tužioca i branioca, a da bi suđenje bilo pošteno, za porotu na suđenju kojim predsedava on bira publiku, tj decu.

Merlinov zamak je okružen magijom, pa se u njega samo na takav način i može doći. Uz sjajne mađioničarske trikove Tomislava Magija, na ovom suđenju se praćeni odličnom muzikom Aleka Rodića i koreografijom Vesne Dubak Lukić, pojavljuju junaci iz poznatih filmova Volta Diznija: Mala sirena, Dobra vila, Ivica i Marica, Zver, Uspavana lepotica, Duh iz Aladinove čarobne lampe, i kao jedini svedok odbrane veštice Kruela de Vil.

Čaroliji ove predstave veliki doprinos svakako daje scenografija Marije Kalabić, kostimi Milice Grbić i odlična glumačka postava: Bojan Lazarov, Vladislava Djordjević, Aleksandra Anđelković, Alek Rodić, Ljilja Peroš, Nenad Radović, Jovana Cvetković i Sandra Rodić Janković.

Prestava koja u sebi na jedan nov način nosi moralnu poruku, poštujući priče koje su deci dobro poznate, ne samo da mališanima razbija svaki strah od imaginarnih zlih bića, već im i pomaže da iz više uglova uvide razliku između dobra i zla, a nakon izlaska iz sale, umesto straha u očima da sa osmehom na licu uzviknu: „Pa ta veštica i nije tako strašna“!

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru