Rečnik prijateljstva

30 Sep 2012
Autor Tea
476 pregleda

Beograd, beogradski mališani i njihove porodice danas raširenih ruku prihvataju svoje najmilije goste, decu iz 20 zemalja Evrope.

Sutra počinje 43. Susret "Radost Evrope"!

Pod okriljem manifestacije "Radost Evrope", narednih 5-6 dana družiće se oko 15.000 dece kroz razne muzičko – scenske, glumačke, igračke i likovne aktivnosti. “Radost Evrope” – sasvim adekvatan naziv za dane sa toliko dece.

Rečnik prijateljstva

Ova najstarija i najveća međunarodna manifestacija za decu u Srbiji je ustanovljena 1969. godine povodom “Svetskog dana deteta” 5. oktobra. Ideja koju nosi a koja je ujedno i razlikuje od sličnih manifestacija u svetu je da deca ne odsedaju po hotelima već u porodicama svojih beogradskih vršnjaka, te da se kroz celodnevno druženje u alhemiji dečijeg drugarstva razvijaju i cementiraju temelji budućeg, zdravijeg sveta.

Duško Radović, neuništivi duh Beograda je pre 43 godina napisao stihove: “ Sve što raste htelo bi da raste, neka raste i treba da raste", koji su od početka ujedno i himna i “Zdravica”. On je sastavio, ne tako obiman u smislu reči ali više nego sadržajan po svom značenju, “Rečnik prijateljstva”, u kome se nalazi samo 15 reči dovoljniih da kad se nađeš na bilo kom kontinentu koristeći njih možeš da pokažeš ko si i kakve su ti namere: Sunce, radost, sloboda, hleb, mama, tata, ljubav, igra, mir, dete, knjiga, ptica, pesma, Evropa, prijatelj. Svih ovih godina, baš ovaj rečnik je ideja vodilja ove divne manifestacije. Kako ove godine obeležavamo i 90 godina od rođenja našeg “čika Duška Radovića”, ovogodišnji slogan je njegov stih: "Spuštajmo potoke u reke široke, razvijajmo leve i desne pritoke“.

Otvaranje počinje sutra, 1.oktobravelikim karnevalom svih učesnika od Trga Republike do Kalemegdana, u kome će se predstaviti sva deca učesnici. Narednih dana održaće se koncerti i susreti prijateljstva, biće organizovana žurka za sve učesnike, a sve to u samo jednu svrhu, da bi se deca družila bez obzira na različitu kulturu, kao i da im jezik ne bude nešto što je prepreka u sklapanju prijateljstva. Susret se završava 5.oktobra velikim koncertom u Sava centru, gde će se svaka država predstaviti svojim nastupom.

Skoro da nema evropske zemlje čija deca, u ovih više od 40 godina trajanja manifestacije, nisu bila gosti „Radosti Evrope“. Tokom svih tih godina, kod nas je boravilo oko 16.000 dece koje je ugostilo 16.000 porodica. Napisano je oko million pisama sa nežnim rečima prijateljstva, na rastanku je proliveno približno 2 hektolitra suza i ništa nikada nije zaboravljeno. Kako i bi? Dani u kojima smo doživeli radost ne mogu se zaboraviti. Mnoga prijateljstva koja su sklopljena za vreme ove manifestacije pre 40-tak godina, traju i danas.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru