Nišville jazz festival

05 Aug 2013
Autor D.L.
317 pregleda

Nišvil, međunarodni džez festival koji se od 1995. godine održava u Nišu, i ove godine će obradovati ljubitelje džeza uprkos tome što po mišljenju Ministarstva za kulturu nije vredan da se na njega ulože sredstva iz državne kase.

Nišville jazz festival

Internacionalni Nišville jazz festival već godinama traje na ovim prostorima i najposećeniji je džez festival u jugoistočnoj Evropi. On je Javna Gradska Masnifestacija Niša, a od pre dve godine odlukom Ministarstva kulture RS i Manifestacija Nacionalnog značaja. Te iste godine, 2011., Nišville je jedini dobitnik statue ''Najbolje iz Srbije'' po mišljenju Ministarstva Trgovine i usluga i Privredne komore Srbije. Domaće i strane turističke organizacije i agencije ga uvrštavaju u svoje zvanične ponude širom Evrope i pozivaju zaljubljenike u džez da svake godine posete Srbiju i Niš sredinom avgusta kada se on održava. Jednu od najvećih pohvala Nišville je dobio opet te iste 2011. godine od strane evropskog časopisa New Europe, koji izlazi u Briselu i nezvanično je glasilo Evropske Unije. Na stranicama određenim za kulturu i umetnost Nišville je dobio pola strane, i veliku fotografiju na naslovnici.

Karakteristično za Nišville je to što uporedo sa praćenjem tradicionalne forme džeza, razvija i etno tradiciju ovih prostora i spoj ova dva pravca. Najpoznatiji džez magazin na svetu, američki ''Downbeat'' je ocenio Nišville kao najzaslužniji za promovisanje džeza na ovim prostorima u vreme kada drugi muzički pravci dominiraju svetom, i istovremeno je umnogome doprineo predstavljanju balkanske muzike kao novog svetskog trenda. Spisak stranih izvođača koji su nastupali na Nišville je toliko dugačak da bi zauzeo više od polovine ovog članka, ali možemo reći da festival traje 5 dana, da će biti 80 koncerata na 10 stejdžova, sa preko 500 izvođača . Osim u samom Nišu, festival će se na jedno veče seliti u još 5 gradova Srbije: Pirot, Vranje, Zaječar, Aranđelovac i Kruševac.

Šta se to promenilo u poslednje dve godine, da jedan od najvećih muzičkih događaja u Srbiji (ostali su novosadski Exit, zaječarska Gitarijada i beogradski Bemus) padne u nemilost iste one države koja ga je proglasila za svojevrsni brend, nije poznato. Zna se da grad Niš ne da Nišville koji će i ove godine biti na istom mestu i u isto vreme, pa ako ste ljubitelj džez muzike odvojite par dana svog vremena i posetite Niš od 15. do 18. avgusta.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru