Nušić - Gradonačelnik sa najkraćim mandatom

08 Sep 2012
Autor Tea
457 pregleda

Nušićijada,praznik humora i veselja, čuven po dobroj atmosferi, šali i starogradskim duhom, posle 40 godina pauze, ponovo zaštitni znak Ivanjice. Branislav Nušić se vratio u ovu varoš i na par dana za sve gospodje ministarke, narodne poslanike i ostala sumnjiva lica, promenio pravila življenja u njoj.

Upravo su završena tri dana smeha, muzike i glume!

Nušić - Gradonačelnik sa najkraćim mandatom

Ovaj festival je tradicionalno počeo defileom kroz varošicu, na čijem čelu su u kočijama sedeli Nušić (glumac Milan Milosavljević) i aktuelni predsednik opštine (Radomir Ristić). Povorci se priključilo više stotina građana obučenih u kostime iz 19 veka. U nesvakidašnjem vremeplovu, na ulicama su bili policajci u uniformama iz doba Obrenovića, u restoranima je služila posluga u kostimima iz Nušićevog perioda a za kočijom su šetale dame u dugim haljinama sa suncobranima i lepezama kao i gospoda u frakovima i sa cilindrima.

Nušićijada je festival koji se održavao u Ivanjici od 1968. do 1972. godine u organizaciji ivanjičkog Doma kulture. Bio je to festival filmske komedije, trajao je 6 dana, održavao se u prvoj nedelji septembra i privlačio kulturni svet tadašnje Jugoslavije.

Njegova specificnost je bila u tome, da Nušić – kao osoba koja predstavlja simbol smeha, satire i zabave uperene na naše prilike, neko ko je na najduhovitiji način znao da ismeje situaciju kod nas, dođe na čelo jedne opštine i preuzme vlast na nekoliko dana! Naš velikan je očigledno od te 1972 godine, i sam postao “sumnjivo lice”, te se ovaj festival ugasio.

Rečima: “Ja mislio da su Ivanjičani ljuti na mene zbog one čuvene rečenice, viđen si za Ivanjicu iz Gospođe ministarke, pa me zato ne zovu četiri decenije u goste”, ovogodišnji Nušić je zatražio ključeve grada od predsednika opštine, što mu je ovaj, bez borbe, čak sa osmehom na licu i predao, počela je nova Nušićijada. “Preuzimam najkraći mandat u karijeri i razmisliću da li da vratim ključeve u nedelju”- rekao je Nušić (naš duhovit glumac) i dodao: ”Daću injekciju dobre zabave pod velom humora i smeha. Neka ovaj grad živi u pozitivnom duhu.”

Tako je počela čarolija. Čitav grad je postao mesto dešavanja u kome su uživali poštovaoci umetnosti, književnosti, satire i Nušićevog dela. Ivanjica je ugostila učesnike 7 koncerata, 5 pozorišnih predstava, i 3 izložbe.

Raspevano pozorište orilo se gradom kroz predstavu „Toplo srce“ sa Goricom Popović i kabareom „Cigansko veče“ sa Ljiljanom Stjepanović. Smešne večeri su ulepšali Petar Božović i Petar Kralj svojim monodramama a vlast je došla kroz „Narodnog poslanika“ u izvođenju Narodnog pozorišta iz Užica.

Uz brižljivo odabran kulturni obrazac, festival je bio protkan starogradskim i čaršijkim duhom prohujalih vremena koje su krasili Zvonko Bogdan, Cune Gojković, Merima Njegomir i Vasil Hadžimanov.

Poseban pečat dala je Filharmonija mladih kao i bogat program za naše najmlađe koji su na bini “Okruglo pa na ćoše” uživali u druženju i čarima performansa u okviru programa „Lutkoput“ kao i predstavi “Mali princ” u izvođenju Malog pozorišta “Duško Radović”.

"U drugoj ljubavi se čovek oseća kao da ponavlja razred. Poznaje sve predmete, a ipak nije uveren da će obaviti ispit." – Nušić

Mali Holivud, kako su onih davnih 70 tih godina zvali Ivanjicu zbog filmova i serija snimljenih u njoj, ponovo je postao žarište veselih ljudi i boema, dakle, položio je ispit!

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru