EXIT u trci za najbolji evropski festival

09 Oct 2013
Autor Tea
164 pregleda

Nastao kao rezultat bunta mladih protiv vlasti 2000. g, EXIT je postao jedan od najznačajnijih muzičkih događaja na području jugoistočne Evrope, prepoznatljiv globalni brend i nezaobilazno mesto na karti kulturne i turističke ponude Srbije.

EXIT u trci za najbolji evropski festival

Od nastanka praćenog snažnim političkim kontekstom, preko povremenih problema sa finansiranjem, tokom 13 godina postojanja EXIT je prerastao u festival velikog renomea u svetu mladih širom Evrope. Petrovaradinska tvrđava je do sada svoje kapije otvorila za više od 30.000 izvođača i preko 2 miliona posetilaca. Dok su neki najveći evropski festivali ove godine doživeli smanjenu posećenost, EXIT 2013. je zabeležio porast od čak 40% u odnosu na 2012. godinu.

Kako svake godine učesnici i posetioci ovog festivala nose krajnje pozitivne utiske, ocenjujući Novi Sad kao mesto velike gostoljubivosti, otvorenosti i dobre energije, EXIT daje veliki doprinos pozitivnom imidžu Srbije u svetu. CNN, New York Times, BBC, Guardian i drugi najveći svetski mediji, već godinama u svojim reportažama izveštavaju o ovom muzičkom događaju kao o jednom od najznačajnijih svetskih muzičkih festivala.

U okviru European festival awards, najznačajnijeg evropskog priznanja, EXIT je šesti put nominovan za najbolji evropski festival u kategoriji “Major Festivals” za čiju se titulu bore prestižni festivali poput Tomorrowland, Roskilde i drugi. Ovo takmičenje organizuje najznačajnija evropska festivalska organizacija Yourope. Za titulu najboljeg ove godine će se boriti više od 300 festivala iz 32 evropske države. Pobednik će biti onaj ko dobije najveći broj glasova publike i stručnog žirija. Poslednjih pet godina EXIT je ulazio u krug 10 najboljih evropskih festivala. Za svoje omiljene festivale prošle godine je glasalo više od 500.000 fanova.

Osim ovog, EXIT je ponovo nominovan za nagradu, koju je već osvojio 2007. UK festival awards, kao najbolji festival van Velike Britanije. Glasanje traje do kraja oktobra. Ukoliko želite da svojim glasom pomognete, to možete da učinite ovde i ovde.

Kao jedinstven alternativni muzički program, EXIT je sebi postavio visoke standarde u kojima je zahvaljujući spremnosti i istrajnosti jedne mlade generacije uspeo da opstane. Osim okupljanja najznačajnijih svetskih imena iz oblasti muzike, ovaj festival je godinama promovisao i važne socijalne teme aktivno se boreći za ljudska prava, prava mladih ljudi i kvalitet njihovog života.

I ove godine su otvorene brojne teme od izuzetno društvenog značaja, kao što je inicijativa za rebrendiranje Srbije na konferenciji o nacionalnom brendiranju, na kojoj su učestvovali vodeći svetski eksperti u ovoj oblasti. Kako je festival otvoren na dan rođenja Nikole Tesle, glavna bina je ponela ime našeg najvećeg naučnika i pronalazača. Po uzoru na čuveni Tesla Corner u Njujorku, ustanovljeno je i Teslino ćoše gde su posetioci mogli da interaktivno učestvuju u eksperimentima i ogledima.

Utisci o ovogodišnjoj letnjoj žurci praćenoj ogromnom Teslinom energijom će se sabirati do naredne EXIT revolucije. Nadajmo se da će naš najveći muzički festival i ove godine ostati u evropskom vrhu osvojivši negrade za koje je nominovan, što će svakako uticati na kvalitet bendova koji će u okviru njega narednog leta gostovati na Petrovaradinskog tvrđavi.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru