Prvi "Šekspirov festival" u Srbiji

20 Jun 2014
Autor Tea
319 pregleda

U jednoj od najlepših letnjih rezidencija u Srbiji, koja je poput srednjovekovnih zamkova u Lombardiji sazdana na obali Dunava, na inicijativu Nikite Milivojevića ovih dana se u Vili Stanković u Čortanovcima održava prvi Šekspir festival.

Prvi

U okviru svetske turneje, koja je započela 23. aprila 2014. na Šekspirov rođendan, Glob teatar iz Londona je predstavom „Hamlet“ u režiji Dominika Dromgula i Bila Bakhursta, sinoć zvanično otvorio prvi „Šekspirov festival“ kod nas.

Povodom obeležavanja 450 godina od rođenja slavnog britanskog pisca Vilijama Šekspira, počela je dvogodišnja pozorišna avantura „GlobetoGlobe“ u okviru koje će novo londonsko čitanje „Hamleta“ biti izvedeno u gotovo svim zemljama sveta. Glob teatar će najpoznatiju i najizvođeniju tragediju legendarnog pisca odigrati prvo u zemljama Evrope, potom odlaze na Karipska ostrva, Severnu i Južnu Ameriku, odakle će niz zapadnu obalu Afrike stići do Australije i ostrva Tihog okeana, a onda će se preko Indonezije, Japana, Kine, Azije i istočne obale Afrike vratiti nazad u Englesku gde će 23. aprila 2016. kada se navršava četiri veka od smrti Šekspira, odigrati poslednje izvođenje „Hamleta“, čime će se turneja završiti.

Glob teatar je nastupio u jednoj od najlepših letnjih rezidencija na Fruškoj gori, čime ne samo da je svečano počeo prvi Šekspir festival u Srbiji, već smo i mi postali deo jedne šire pozorišne šekspirove porodice.

Jedinstven u ovom delu Evrope, ovaj festival je nastao sa ciljem da neguje dela najvećeg svetskog dramskog stvaraoca, izvođenjem pozorišnih predstava pod vedrim nebom, kako se to i činilo u Šekspirovo vreme.

Direktor i selektor festivala Nikita Milivojević je izjavio da je na ideju o osnivanju ovakvog festivala kod nas došao boraveći u Glob teatru 2012., gde je premijerno izvedena predstava Narodnog pozorišta iz Beograda “Henri VI” u njegovoj režiji. Tamo i tada se upoznao sa potpuno različitim konceptom pozoriša “posvećenog publici i njenom nesputanom uživanju”.

Kako će u ovoj manifestaciji revijalnog karaktera biti prikazane savremene svetske produkcije rađene po dramama Vilijema Šekspira, Narodno pozorište iz Beograda će predstavu “Henri VI” tragikomediju u koju je Milivojević uneo elemente groteske, odigrati u nedelju, 22. juna.

Šekspir festival će u ovih sedam dana pod otvorenim nebom u prelepom ambijentu zamka u Čortanovcima, ugostiti i teatre iz Amerike, Gruzije, Grčke, Finske i Slovenije. Državno dramsko pozorište “Kote Marjanišvil” iz Tvilisija, večeras je izveo komediju “Kako vam drago”, a narednih dana će naša publika moći da uživa u Mestnom gledališču iz Ljubljane i predstavi “Ukroćena goropad”, pozorišna trupa “Rajska ptica” iz Atine će odigrati predstavu “Romeo i Julija”, a festival će zatvoriti Nina Salinen (Helsinki/Los Anđeles) prestavom „Siroti, siroti Lir“.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru