Najdirljivije poštansko sanduče na svetu

17 Feb 2014
Autor Mirjana
2314 pregleda

U „poštanskom sandučetu” pastora Lee Jong-raka u Južnoj Koreji ljudi ostavljaju svoju decu. Ma koliko ta rečenica delovala besmisleno, ona najkraće opisuje životnu misiju jednog neverovatnog čoveka.

Najdirljivije poštansko sanduče na svetu

U poslednjih 60 godina u Južnoj Koreji je zabranjen abortus. U konzervativnom i osuđujućem okruženju, napuštanje dece kroz legalne kanale usvajanja predstavlja moralno samoubistvo majki, i uopšte porodica koje se na taj korak odluče. Nesrećno rešena socijalna politika nije omogućila nijedan način anonimnog napuštanja koji je bezbedan za dete. U mnogim zapadnim zemljama to je rešeno kroz sistem bolnica u kojima bez suvišnih pitanja prihvataju svaku neželjenu bebu, ukoliko se roditelji odluče na tako drastičan vid napuštanja, gde gube sva prava i vezu sa detetom.

Na ulicama i deponijama Seula svake godine završi nekoliko stotina beba koje retko budu pronađene na vreme. To su često deca rođena sa urođenim deformitetima, ali i zdrava deca koju roditelji ili samohrane majke jednostavno nisu želeli. Pastor hrišćanske crkve Jusarang u Seulu, Lee Jong-rak, i sam otac dečaka sa teškim invaliditetom, na zid svoje kuće je 2009 postavio prozor iza kojeg je kutija opremljena kao kolevka i zamolio sve roditelje neželjene dece da ih ostave tu, na sigurnom mestu, gde će biti zbrinuta.

Svakog meseca iz „Kutije za bebe” Lee Jong-rak spasi 10-18 beba, koje nakon zbrinjavanja uvodi u legalne tokove registracije i usvajanja. On i njegova supruga su do sad usvojili desetoro, maksimalan broj koji zakon Južne Koreje dozvoljava. Deca koja su ostala kod njih su uglavnom ona sa urođenim zdravstvenim problemima, jer je za njih kroz sistem usvajanja teško naći nove porodice. Sve bebe koje prođu kroz njegov dom, Lee Jong i njegova supruga registruju i prijavljuju nadležnim organima koji im urade DNK analizu i utvrde zdravstveno stanje.

U sirotištu crkve koju vodi ovaj neverovatan čovek u svakom trenutku je preko 20 dece, koja po njegovim rečima, za razliku od drugih sirotišta „imaju mamu i tatu”. Zakonska regulativa je protiv njega, i već neko vreme je suočen sa pritiscima vlasti da prekine sa ovom praksom. Vlasti Južne Koreje osuđuju njegovo neobično prihvatilište, tvrdeći da se tako samo uvećava broj neodgovornih roditelja koji mimo zakona žele da se reše svoje dece, i proces napuštanja završe bez ikakvih administrativnih obaveza. Pastor Jong-rak ne namerava da odustane od borbe za opstanak svakog napuštenog deteta i jednostavno kaže da „nema ništa nezakonito u spasavanju nečijeg života.”

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru