Neodoljivi šarmer, Frenk Sinatra

12 Dec 2015
Autor Tea
947 pregleda

Na današnji dan 12. decembra, rođen je američki šoumen, čiji je baršunasti glas uprkos novim modnim trendovima ostao veran ritmu džeza i svinga. Oskarovac, pevač, glumac, zabavljač i zavodnik svojim neodoljivim šarmom i avanturističkim duhom je uspevao da balansira između prijateljstva sa značajnim političarima i najvećim mafijaškim krugovima tog vremena, a da ipak zauzme mesto na pijedastalu simbola pop kulture 20. veka, Frenk Sinatra. (1915-1998).

Neodoljivi šarmer, Frenk Sinatra

Moraš da voliš život, pošto je smrt dosadna”, govorio je on.

U vreme pre Elvisa i Bitlsa kada je radio bio najmoćniji medij i kada je Sinatra objavio prvi album Glas Frenka Sinatre, počelo je masovno obožavanje šarmantnog pevača. O ovom jedinstvenom globalnom muzičkom fenomenu su kritičari i sociolozi kulture imali različita mišljenja, ali su se svi slagali u jednom a to je da je on pre svega plenio svojim izražajnim vokalnim sposobnostima, zbog čega je veoma brzo dobio nadimak Glas.

Frenk Albert Sinatra rođen je u Hobokenu (Nju Džersi), u skromnoj radničkoj porodici italijanskih emigranata. Kako mu je otac bio poznati ulični bokser Marto O’Brajan, još kao mali se veoma zanimao za sport. Sa željom da postane sportski novinar u pubertetskim danima je napustio školu i počeo da vozi kamion za novine New Jersey Observer, a onda je, shvativši da zbog nedostatka obrazovanja nikada neće dobiti željeni posao, ipak završio večernju školu.

Druga njegova velika ljubav je bila muzika, kojom je bez muzičkog obrazovanja i poznavanja nota počeo da se bavi u mladosti, ali kako je imao ogroman talenat, a i uprkos puknutoj bubnoj opni savršen sluh, na takmičenjima je osvajao brojne nagrade. Ovaj neobuzdani nestašni dečak je maštao da ga njegove cipelice lutalice odvedu u grad Njujork, a kada mu se ova želja ispunila i kada se ne samo probudio u gradu koji nikada ne spava, već i dosegao status umetnika kojim se Njujork ponosi, podario mu je himnu za sva vremena, Njujork, Njujork.

Tretiraj ženu kao damu i damu kao ženu.

Kao čovek koji je iza sebe ostavio 58 filmova, 250 miliona prodatih ploča, osvojio Oskara i 13 Gremija, imao je buran život na pozornici, ali i izvan nje, pa se danas najčešće spominje kao otelotvorenje američkog šoumena i jednog od najvećih ženskaroša svih vremena. Imao je četiri supruge, tri priznata i jedno nepriznato dete.

Njegova prva ljubav iz detinjstva bila je pevačica Nensi Barbato, sa kojom se oženio, otpevao čuveni hit Something Stupid i dobio troje dece: Frenka, Nensi i Kristinu. Za ovaj brak se može reći da je bio srećan, kao i da je harmonija koja je u njemu vladala doprinela da se u muzičkom svetu popne na sam vrh svetske scene, sve dok ga njegove cipelice nisu povele u svet filma, gde je upoznao glumicu na vrhu slave, Avu Gardner.

Samo nedelju dana nakon što se razveo od Nensi, objavio je svoju vezu sa filmskom divom, a potom 1951. sa njom stupio u brak koji je trajao svega 2 godine, ali je u tom periodu, zahvaljujući njenim vezama otpočela i njegova filmska karijera. Kuloarske priče svedoče o tome da je preko njenog poznanstva sa omraženim producentom Hari King Konom, on dobio ulogu u filmu Odavde do večnosti, koja mu je donela Oskara.

Njegov treći brak sa mnogo mlađom glumicom Miom Ferou je pompezno okončan nakon samo šesnaest meseci. Priča se da je ona odbila da igra sa njim u filmu „Detektiv”, kao i da joj je on zbog toga javno na set doneo papire za razvod. Takođe se priča da su ostali u dobrim odnosima, kao i da je njenom novom suprugu, Vudi Alenu hteo da „polomi noge” kada ju je prevario sa njihovom usvojenom ćerkom.

Kako bih voleo da neko pokuša da te povredi, da bih mogao da ga ubijem zbog tebe.

Poslednjih dvadeset dve godine života se konačno smirio u četvrtom braku sa Barbarom Marks. Jedini ljubavni skandal koji se u ovom periodu dogodio je prouzrokovala glumica Eva Bartok, koja je javno izjavila da je njena ćerka Deana, inače rođena u braku sa glumcem Kurdom Jurgensom, zapravo njegova. Mada je Sinatra vodio buran ljubavni život, on je do kraja ostao privržen svojoj deci iz prvog braka, a ovo očinstvo nikada nije priznao.

Alkohol je možda čovekov najgori neprijatelj, ali Biblija kaže da treba voleti svog neprijatelja.

Neko ko je zaslužan da Sinatru pamtimo i kao čoveka koji je na svoj način uspeo da jednako druguje sa značajnim političarima i mafijašima tog vremena, je Kiti Keli, koja se u naslovu svog bestselera poigrala sa njegovim istoimenim hitom, My way.

Mada sam naslov „neautorizovana biografija” u sebi podrazumeva reč senzacija, posebno kada je reč o Kiti Keli koja se inače bavila „mračnim tajnama poznatih”, a čije su knjige čitaoci dočekivali sa ovacijama, dok su oni o kojima je pisala uzalud pokušavali da ospore ljagu koju je na njihovo ime bacila, čini se da njeno delo „Njegov način: Neautorizovana biografija o Frenku Sinatri” sadrži mnoge istine o Sinatrinoj povezanosti sa mafijom.Priča potkrepljena brojnim istraživanjima, govori o jednoj drugoj strani Sinatrine ličnosti, koja je eksplozivne naravi i nasilničkih sklonosti prema ženama. Ovaj roman u čijem nastanku je učestvovalo preko 800 intervjuisanih osoba iz reda Sinatrinih prijatelja, porodice i poznanika, otkriva i svet van zakona kojim su cipelice ovog vagabunda koračale, pa je kao takav zauvek promenio sliku o jednom od najslavnijih šoumena svih vremena.

Martin Skorseze, američki reditelj italijanskog porekla, poznat po filmu Njujork Njujork, već dugo želi da na filmsko platno postavi priču o ovom kontraverznom umetniku, koji je živeo život punim plućima, podizao prašinu gde god se pojavi, voleo da puši, pije, kocka se i druži sa osobama sumnjivog morala, ali još uvek bezuspešno traga za glumcem koji će moći svojom harizmom, svestranošću i talentom da odigra svog kolegu koji i nakon smrti stiče nove simpatizere širom sveta i koji je „mada radio na svoj način”, ostao večan.

„Možda ćes živeti 100 godina i možda će poslednji glas koji ćeš čuti biti baš moj”.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
sara, 20 Nov 2017

Divno sećanje na velikana. Rado slušam njegove pesme.

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru