Dizni rimejk, novi holivudski trend

27 Oct 2014
Autor Tea
891 pregleda

Činjenica da rimejk ili adaptacija retko kada može da se meri sa originalnom verzijom, neće sprečiti novi holivudski trend koji je na pomolu. Dizni je odlučio da neke od legendarnih animiranih filmova pretvori u „žive“ filmske verzije.

Dizni rimejk, novi holivudski trend

Diznijevi crtani filmovi su obeležili odrastanje miliona ljudi širom sveta. Poučni, komični i veoma emotivni, znali su da nas rasplaču i nasmeju, a pre svega povedu putem koji nas uči kako se postaje dobar čovek. Koliko je suza proliveno u sceni kada „Bambi“ ostaje bez majke, govori podatak da je Američki filmski institut proglasio lovca iz istoimenog filma jednim od sto najvećih fillmskih negativaca svih vremena.

Filmske adaptacije Diznijevih crtanih filmova su počele još 1996. kada je snimljen film „101 dalmatinac“, a potom 2000. i nastavak „102 dalmatinca“, sa brilijantnom Glen Klouz u glavnoj ulozi. Sada je u najavi i treći deo koji će nastaviti da prati život ozloglašene Kruele de Vil, a u kome će se kao izvršni producent naći upravo Glen Klouz.

Čini se da su Bartonova adaptacija Diznijevog filma sa najviše pesama „Alise u zemlji čuda“ i moderna verzija „Uspavane lepotice“ sa Andželinom Džoli u ulozi „Grdane“, predstavljali novi okidač u kome je Dizni prepoznao dobru zaradu.

Prema najavi, u narednim godinama nas u „živoj“ filmskoj verziji očekuju filmovi „Knjiga o džungli“, „Pepeljuga“, „Lepotica i zver“ i „Dambo“.

Poznato je da je omiljena animacija Volta Diznija bila scena u kojoj se pocepana haljina pretvara u predivnu balsku haljinu koju Pepeljuga nosi na balu. Kako će ova scena izgledati u verziji u kojoj glavnu ulogu igra Lili Džejms, publika će moći da vidi već u martu sledeće godine.

„Knjiga o džungli“ će imati čak dva rimejka. Premijera Diznijeve verzije rađene u kombinovanoj tehnici živog glumca i CGI animacije je zakazana za oktobar naredne godine, dok će godinu dana kasnije Vorner Bros izaći sa premijerom filma „Knjiga o džungli: Početak“.

Savremeno doba je donelo novu estetiku, heroje i priče koje su pretile da bajke bace u zaborav. Mada su pojedini akademici o bajkama pisanim iz pera braće Grim tvrdili da iza tih nevinih naslova zapravo stoje mračne priče seksa i nasilja, nisu uspeli da ospore činjenicu da u njima postoji jasna granica i jasne pouke: prevara i nepoštenje se kažnjava, iskrenost i trud se nagrađuje, a obećanja moraju da se ispune.

Veoma je retko da rimejk može da se meri sa originalom, posebno kada je u pitanju film „Lepotica i zver“ koji je bio prvi animirani film koji je nominovan za Oskara u kategoriji najbolji film.

Svesni činjenice da oni koji su odrastali uz klasike verovatno neće biti oduševljeni novim holivudskim trendom, Dizni nastavlja da „diznifikuje“.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru