Najlepši svetionici sveta - Fastnet Rock

14 Sep 2013
872 pregleda

Fastnet Rock svetionik se nalazi na istoimenom ostrvu, 13 km od krajnje južne obale Irske. Ostrvo je dobilo ime po staro-severnogermanskoj reči Hvasstann što u prevodu znači oštar zub. Irci ga zovu i irska suza jer su ostrvo i svetionik bili poslednje što su videli emigranti koji su odlazili u Ameriku.

Najlepši svetionici sveta - Fastnet Rock

Prvobitni svetionik je izgrađen 1853. godine. Konstrukcija je bila od livenog gvožđa sa unutrašnjim oblogama od opeke i bio je visok 28 m. Korišćena je uljana lampa jačine 38 kilokandela. Poređenja radi, današnji svetionici koriste lampe jačine 1300 kilokandela. 1883. je instaliran i eksplozivni signal za maglu od nitroceluloznih vlakana koji je detonirao na svakih 5 min za vreme magle. Svetionik se pokazao kao suviše slab, česte bure su ga uzdrmavale do temelja. 1865. godine drugi nivo je popunjen kamenom ne bi li se kula ojačala.

Zbog neefikasnosti svetionika, 1891. godine služba za svetionike Irske je odlučila da sagradi novi. Izgradnja je započeta 1897. a pušten je u rad 1904. godine. Novi svetionik, visine 54m, izgrađen je od kamenih blokova, težine od 1.8 do 3 tone svaki. Osnova je popunjena sa 116m3 granita. 1969. godine su uljane lampe zamenjene električnim, a 1989. godine je potpuno automatizovan. Novo svetlo ima domet oko 50 kilometara. Interesantan podatak je da je 1985. godine svetionik udaren od monstruoznog talasa visine 48 metara.

Koliko god da svetionik spolja izgleda romantično, unutrašnjost je opremljena savremenim uređajima i podređena osnovnoj svrsi svetionika što možete pogledati na videu ispod.

Svetionici, usamljene, romantične i tajanstvene građevine, smeštene na stenama, obavijene maglom, u zagrljaju talasa, oduvek su golicale maštu ljudi i igrale značajnu ulogu u pomorskoj i rečnoj navigaciji.

Prkose suncu, olujnim vetrovima i odolevaju zubu vremena.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru