Najlepši svetionici sveta - Herkulov toranj

29 Aug 2013
645 pregleda

Herkulov toranj je služio kao svetionik i orijentir na ulazu u luku La Coruña u severozapadnoj Španiji od kraja I veka nove ere. Izgradili su ga Rimljani i dali mu ime Farum Brigantium.

Najlepši svetionici sveta - Herkulov toranj

Toranj je izgrađen na steni visokoj 57 metara a njegova visina iznosi 55 metara, od kojih su 34 metra napravili Rimljani, a 21 metar je dodato u 18. veku u režiji arhitekte Eustaquio Gianninija, koji je povećao rimsku osnovu sa dve osmougaone forme. Herkulov toranj je jedinstven po tome što je jedini svetionik koji datira iz grčko-rimske antike a koji je ostao funkcionalan u kontinuitetu do današnih dana.

Toranj je više puta renoviran/ nadgrađivan te se zbog toga postavlja pitanje izvorne autentičnosti. 1847. godine se prešlo na optički sistem i korišćena su Fresnelova sočiva, a 1926. godine je elektrifikovan i od tada je vidljivost svetla 32 nautičke milje.

Herkulov toranj je nacionalni spomenik Španije i od izuzetne je kulturno-istorijske važnosti. Od 2009. godine se nalazi pod zaštitom UNESCO-a.

Svetionici, usamljene, romantične i tajanstvene građevine, smeštene na stenama, obavijene maglom, u zagrljaju talasa, oduvek su golicale maštu ljudi i igrale značajnu ulogu u pomorskoj i rečnoj navigaciji.

Prkose suncu, olujnim vetrovima i odolevaju zubu vremena.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru