Najlepši svetionici sveta - Svetionik Korduan (Cordouan)

09 Sep 2013
819 pregleda

Cordouan, kralj svetionika i svetionik kraljeva. Nalazi se u Francuskoj, 7 km od kopna u blizini ušća reke Žironde u Atlantski okean. Visok je 68 metara i zauzima deseto mesto najviših tradicionalnih svetionika na svetu. Završen je 1611. godine i najstariji je francuski svetionik.

Najlepši svetionici sveta - Svetionik Korduan (Cordouan)

Izgradnja je započeta 1584. godine a dizajnirao ga je vodeći pariski arhitekta Louis de Foix. Sam svetionik je renesansno remek-delo. Na drugom nivou se nalazi kraljevski apartman sa odajama različitih namena. Na trećem nivou se nalazi kapela sa predivnim mozaicima. Kako se u prvobitnu verziju svetionika mnogo ulagalo u raskošni enterijer a nije se vodilo računa o stabilnosti i izdržljivosti građevine, od 1782-1789. godine po projektima inženjera Josepha Teulèrea svetonik je podignut još 30 m i ojačana je konstrukcija. Ponovo je obnovljen 1855. godine, a 1862. godine je proglašen istorijskim spomenikom, u isto vreme kada i Notre-Dame.

Pogledajte i 360º panoramu unutrašnjosti kraljevske kapele.

Fresnelova sočiva su postavljena 1823. godine a zamenjena su novim 1864. koja su i dalje u upotrebi. Vidljivost belog svetla je 22 nautičke milje (41 km), a crvenog i zelenog 18 nautičkih milja (33 km).

Svetionici, usamljene, romantične i tajanstvene građevine, smeštene na stenama, obavijene maglom, u zagrljaju talasa, oduvek su golicale maštu ljudi i igrale značajnu ulogu u pomorskoj i rečnoj navigaciji.

Prkose suncu, olujnim vetrovima i odolevaju zubu vremena.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru