Najlepši svetionici sveta - Rubjerg Knude

24 Sep 2013
1892 pregleda

Svetionik Rubjerg Knude se nalazi u Danskoj na obali Severnog mora. Izgradnja je započeta 1899. a prvi put je zasvetleo već 27. decembra 1900. godine. U vreme projektovanja i izgradnje nije bilo nikakvih nagoveštaja da će se kopno povlačiti i da će vetar nanositi pesak i stvarati dine oko svetionika, ukopavajući njegovu bazu.

Najlepši svetionici sveta - Rubjerg Knude

Rubjerg Knude je izgrađen na najvišoj tački litice, 60m iznad nivoa mora a 200m od obale. Prvobitna visina svetionika je iznosila 23m, a 1968. godine se njegova visina svela na 15m. Godinama su bezuspešno ulagani napori da se građevina spasi što pošumljavanjem, sto sejanjem trave. Dine su nekad bile toliko visoke da je bilo nemoguće videti svetlost sa mora. Konačno, 1968. godine se odustalo od borbe i svetionik se upalio posledni put.

Ministarstvo za kulturu je sedamdesetih godina prošlog veka predložilo da se svetionik sa okolnim objektima koristi kao muzej, što je realizovano tek 1980. godine. Rubjerg Knude je možda dobio tu bitku, ali je svakako izgubio rat. Zvanično je zatvoren 2002. a prateći objekti su porušeni. Predviđa se da će do 2023. godine biti potpuno ukopan u pesak.

Konstruisan da pomogne onima koji plove talasima, ironičnom sudbinom ostaće sahranjen talasima peska.

Svetionici, usamljene, romantične i tajanstvene građevine, smeštene na stenama, obavijene maglom, u zagrljaju talasa, oduvek su golicale maštu ljudi i igrale značajnu ulogu u pomorskoj i rečnoj navigaciji.

Prkose suncu, olujnim vetrovima i odolevaju zubu vremena.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru