Najlepši svetionici sveta - Lanterna, Đenova

30 Nov 2013
1517 pregleda

Lanterna svetionik je svedok mnogih istorijskih događaja, zaštitni znak i simbol grada Đenove na Ligurskom moru. Jedan je od najstarijih svetionika na svetu koji je ostao aktivan do današnjih dana. Svetionik je visok 77m i nalazi se na steni od 40m, tako da se sam vrh dostiže visinu od 117m iznad nivoa mora, a svetlo je vidljivo sa udaljenosti od 50km.

Najlepši svetionici sveta - Lanterna, Đenova

Ne zna se pouzdano kada je podignut. Po nekim izvorima kao godina izgradnje se navodi 1128. a po nekim 1161. Izgrađen je od kamena i sastoji se od dva bloka skoro podjednake visine, na kojima su projektovane terase. Tokom verskih ratova u Italiji osnova tornja je teško oštećena 1318. što je dovelo do radova na njegovom obnavljanju 1321. godine kada je oko svetionika iskopan i šanac radi veće bezbednosti.

Oko 1400. godine kiparski kralj Đakomo sa svojom ženom je proveo pet godina u zatočeništvu u Lanterni. 1405. godine je stavljen krst i riba na fasadu svetionika, a 1449. Antonio Kolumbo, stric Kristifora Kolumba je postavljen za svetioničara.

Svetionik je pretrpeo ozbiljna oštećenja i prilikom udara groma 1481, 1596. i 1602. godine a 1506. za vreme francuske opsade pobunjenici su greškom granatirali svetionik i delimično oštetili njegov gornji deo. Lanterna je obnovljena tek 1543. kada je dobila izgled koji možemo videti i danas. Radovi su trajali sve do 1681. Tom prilikom je izgrađena i nova kupola koja je uništena samo tri godine kasnije, kada su je Francuzi bombardovali sa mora.

Prvo svetlo je instalirano 1326. godine a kao gorivo se koristio plamen maslinovog ulja. Sve do 1840. su korišćeni različiti fenjeri sa maslinovim uljem u koje su vekovima zanatlije iz Đenove i Venecije ugrađivali posebne kristale radi bolje vidljivosti svetla. 1840. godine je ugrađen rotirajući sistem sa Fresnelovim sočivima, a elektrifikacija svetionika je sprovedena tek 1936. godine.

U sklopu utvrđenja, pored same Lanterne je smešten muzej u kome su izložene lampe, sočiva i ostali objekti vezani za ovaj svetionik.

Svetionici, usamljene, romantične i tajanstvene građevine, smeštene na stenama, obavijene maglom, u zagrljaju talasa, oduvek su golicale maštu ljudi i igrale značajnu ulogu u pomorskoj i rečnoj navigaciji.

Prkose suncu, olujnim vetrovima i odolevaju zubu vremena.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru