Najlepši svetionici sveta - Svetionik Kermorvan

25 Aug 2013
839 pregleda

Svetionik Kermorvan nalazi se u Francuskoj, na poluostrvu sa istim imenom, na samom kraju zapadne Bretanje. Izgrađen je 1849. godine u obliku četvrtastog tornja visine 20,35 metara.

Najlepši svetionici sveta - Svetionik Kermorvan

Zajedno sa svetionicima Lochrist Trézien i St. Matthew navodi brodove u kanale Helle i Four.

1874. godine dodato mu je i zvono za maglu. Ministarskom odlukom 16. maja 1898. godine, tvrđava Kermorvan, u čijem je sklopu i svetionik, povučena je iz upotrebe i vraćena odeljenju za javne radove. Pošteđen je prilikom invazije saveznika 1944. godine. Svetleći elementi svetionika su demontirani na početku II sv. rata i vraćeni u radno stanje nakon završetka.

Od 1994. godine svetionik je potpuno automatizovan i kontroliše se iz kontrolnog centra svetionika Créac'h Ushant. Sam svetionik nije obezbeđen, a posete nisu dozvoljene.

Tehnički podaci:

  • Visina 20,35 m
  • Ispaljuje belo svetlo, na svakih 5 sekundi lampom jačine 18o W
  • Fokusna dužina 0.25 m
  • Vidljivost: 22 km

Svetionici, usamljene, romantične i tajanstvene građevine, smeštene na stenama, obavijene maglom, u zagrljaju talasa, oduvek su golicale maštu ljudi i igrale značajnu ulogu u pomorskoj i rečnoj navigaciji.

Prkose suncu, olujnim vetrovima i odolevaju zubu vremena.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru