Gde ćemo na večeru?

13 Oct 2012
Autor Kewa
111 pregleda

Kanadska televizija prikazuje rialiti seriju o najčudnijim restoranima na svetu. Ako uzmemo u obzir da je borba na tržištu svakoga dana sve žešća, shvatićemo zašto se vlasnici ugostiteljskih objekata upuštaju u neke projekte koji mogu izgledati sasvim sumanuto i bizarno. No, u borbi za mušterijama se izgleda ne biraju sredstva.

Gde ćemo na večeru?

Domaćin serije, Bob Blumer, putuje po svetu u potrazi za neobičnim restoranima. Ovde se stvarno nailazi na veliki broj ideja kako "pospešiti" ugostiteljstvo. Tu su nudistički restoran u Njujorku, majmuni konobari u Japanu ili Tajvanski "toalet-restoran". Prilično mi je razumljivo da neko sedi na WC šolji i čita novine, ali da sedi na njoj i jede...

Britanski dizajner, Toni Horneker je u Berlinu napravio mali atraktivni restoran, od svih mogućih otpadaka koje je skupio po ulicama. Možda je "umetnički", možda atraktivno, međutim, lično se ne bih baš prijatno osećala u jednoj gomiletini smeća.Bolnička tema. Konobarice - medicinske sestre koje će vam na zahtev natočiti "infuziju".

Lohja - Finska. Staro okno krečnjačkog rudnika, na dubini od 80 metara je, rekla bih, prilično riskantno mesto za jednu večeru. U reklami se navodi da je u cenu uključen transport u okno i nazad. Pa pitam se kako bi sam gost i mogao da uđe u ovaj restoran bez pomoći osoblja?

Čikago i "Karma Kitchen". U meniju ne postoje cene. Umesto cenovnika, stoji poruka: "Vaš obrok je poklon od nekoga ko je ovde sedeo pre vas. Da bi lanac poklona i dalje funkcionisao, pozivamo vas da platite za one koji će doći posle vas". Fin ekperiment. Udara na moral, dobru volju i optimizam. Nadam se samo da je više gostiju koji veruju u ono "koliko daješ, toliko će ti se vratiti", nego u ono drugo "posle mene-potop".Takvih restorana ima još. Ukoliko ne možete platiti obrok, možete ga "odraditi" kao pomoćnik u restoranu. Ako i to ne možete - pokloniće vam ga i nadati se da će se pojaviti neko drugi ko će platiti i za sebe i za vas. Na našim prostorima nema takvih restorana. Ne bi opstali, nema šanse.

Korejski restoran sa ribnjacima. Kada odlučite šta želite sa menija, dobijate pribor za pecanje i krećete u lov na svoj obrok. Ako ništa drugo, ne postoji bojazan da vam ručak neće biti ultra svež.

Želite da preispitate svoja čula sluha, ukusa i mirisa? Postoji više lanaca restorana po svim metropolama sveta u kojima će vam obrok poslužiti u potpunom mraku. Čini se da su lanac "Dans Le Noire" sa restoranima od Pariza, preko Barselone i Londona do San Petersburga  i lanac "Opaque", čiji su restorani u Americi, baš IN mesta za izlazak. Ovde sigurno nikome nije bitno kako se ponašate za stolom, jer ste u totalnom mraku. Tvrde da je iskustvo izuzetno, intrigantno i senzualno.

Restorani gde će vam piće i hranu dovesti mali vozić umesto konobara, ili možda robot. Restorani gde nema stolova i stolica, već velikih francuskih ležajeva ili pletenih ležaljki. Oni gde možete potopiti noge dok oko njih plivaju ribice, ili ćete svoje piće popiti dok se brčkate u buretu punom piva. Restorani koji su u formi apartmana, a sami možete da birate da li ćete jesti u kuhinji, na terasi ili možda u perionici veša. Zatim oni koji su osmišljeni kao zatvor, a ručate u zatvorskoj ćeliji...Možete otići na mazohističku večeru u Ukrajinu, gde ćete uz meni dobiti lisice, lance i katance ili bičeve - po izboru. Teme variraju od automobila, letećih tanjira, preko brodova do mrtvačkih kovčega. Iskreno, nisam očekivala da je ovoliki izbor sumanutih ideja već u opticaju.

Ipak ima jedan koji mi je privukao najviše pažnje. "Dinner In The Sky".Otići na ručak ili večeru među oblake mi ipak izgleda najprivlačnije, mada i najriskantnije. Osim što dobro morate voditi računa da vam nešto ne ispadne, (dakle, izuvanje ispod stola ne dolazi u obzir), nije baš pametno mnogo popiti. Čisto da ostanete bistre glava pa da vam ne padne na pamet da se odvežete sa stolice na kojoj sedite. Ovih restorana ima u preko 40 država, tako da očekujem da se uskoro neki pojavi i kod nas. E, takav odlazak na večeru je za pamćenje.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru