Sandy hara Amerikom

30 Oct 2012
Autor V.B.
106 pregleda
Sandy hara Amerikom

Zbog nadolazećeg uragana Sandy izvanredno stanje proglašeno je u nekoliko američkih saveznih država, škole su zatvorene, gradski prijevoz blokiran. Izvanredno stanje proglašeno je u saveznim državama Maryland, New York, Pennsylvania, Virginia, u gradu Washingtonu i obalnim okruzima u Sjevernoj Karolini te u Delawareu. Otkazano je više od 8.000 letova, među kojima i oni Air Francea, Virgin Atlantica i British Airwaysa.

Oko 375.000 ljudi evakuirano je iz New Yorka, škole su zatvorene i pretvorene u skloništa, a oni koji ostaju u svojim domovima upozoreni su da se povuku u skloništa s dovoljnim zalihama hrane i pitke vode.

U New Yorku, Philadelphiji i Washingtonu zaustavljeni su vlakovi, podzemna željeznica i autobusi, federalne službe ne rade, baš kao ni sjedište UN-a na East Riveru. Sve važnije američke burze - NYSE i Nasdaq u New Yorku, CME u Chicagu - zatvorene su prvi put od terorističkih napada 2001. godine.

Predsjednik Barack Obama proglasio je izvanredno stanje u nekoliko saveznih država. Lokalne vlasti stanovništvo upozoravaju: "Ne budite glupi i slušajte upozorenja o evakuaciji! Ovo je ozbiljna oluja ogromnih razmjera".

Barack Obama također je Amerikancima poručio kako je vrlo važno da slušaju upute o evakuaciji. "To je najvažnija poruka koju mogu uputiti. Ako vam kažu da se evakuirate, učinite to. Nemojte odgađati evakuaciju. Svi smo spremni pomoći, i federalne vlasti i lokalne, tu smo". Otkazao je sve predizborne aktivnosti kako bi se mogao usredotočiti na oluju koju nazivaju Frankenstorm.

Američke vlasti upozoravaju građane da se pripreme na najgori mogući scenarij. Prognostičari tvrde da bi Sandy mogla biti najveća oluja koja je ikad pogodila SAD. Očekuje se da će Sandy izazvati velike poplave i nestanke struje na istočnoj obali SAD-a. Izvanredno stanje moglo bi potrajati čitav tjedan.

Sandy nije samo obična oluja, već ima potencijal prerasti u "savršenu oluju" kakva nije viđena od uragana u Novoj Engleskoj 1938. godine, koji je nosio valove od 15 metara i ubio 800 ljudi.

Iako je riječ o uraganu najslabije kategorije, Sandy na kontinentu već čekaju dvije hladne fronte s kojima bi se mogla sudariti. Sa zapada stiže hladna fronta koja donosi snijeg i koja bi se sa Sandy mogla spojiti u superoluju. Ta bi se “hibridna oluja” potom mogla spojiti s arktičkom frontom koja stiže preko Kanade, a novonastali sustav mogao bi iznad sjeveroistoka Sjedinjenih Država ostati nekoliko dana. Situaciju bi dodatno mogao zakomplicirati puni Mjesec zbog kojega će plima biti još viša nego obično, pa bi olujni vjetrovi mogli valove visine i do 3,5 metara nositi duboko u unutrašnjost.

Prema posljednjim projekcijama američke Nacionalne meteorološke službe, ovaj uragan prve kategorije najjače bi trebao zahvatiti područje između Delawarea i New Jerseyja, ali posljedice ove snažne oluje - od jakog vjetra i poplava do snijega, osjetit će cijeli pojas od Sjeverne Karoline do Nove Engleske. New York cijeli se vikend pripremao za dolazak oluje, a ulice grada  izgledaju gotovo sablasno.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru