Misliti globalno a delovati lokalno – 12 ekoloških zapovesti

02 Dec 2012
Autor Tea
827 pregleda

Povodom obeležavanja 18 godina od pokretanja projekta “12 ekoloških zapovesti”, u galeriji Komercijalne banke je otvorena istoimena izložba autora Slavimira Stojanovića.

Budućnost čovečanstva ne zavisi od naseljavanja drugih planeta, već od mudrog gazdovanja na ovoj našoj.

Misliti globalno a delovati lokalno – 12 ekoloških zapovesti

Kreirane 1994. godine, „Zapovesti" su zaživele u ekološki orijentisanom svetu. Od autorske, postale su – „narodna pesma". Zaboravljeno im je poreklo, zaboravljena su imena autora ali, ONE nisu zaboravljene. Postale su veoma popularne i često citirane:

 1. Ne očekuj od prirode više nego sto si joj dao.
 2. Zaštiti planetu, druge nememo, niti ćemo dobiti novu.
 3. Brini o vazduhu pre nego što ga ugledaš.
 4. Koristi izvor tako da možemo piti i na ušću.
 5. Znaj da Zemlja daruje samo kada um caruje.
 6. Seti se da je život drveta zalog za drvo života.
 7. Ne dozvoli da ptice selice odustanu da se vrate na jug.
 8. Izračunaj cenu očuvanja pirode u cenu svakog proizvoda.
 9. Ne traži rupu u prirodnim zakonima.
 10. Misli više o otpadu da ne završimo na njemu.
 11. Gradeći ne otimaj, već deli sa prirodom.
 12. Čuvaj sredinu da bismo izbegli kraj.

Autorski tim koji je smislio i realizovao inicijalni projekat, danas je okupljen u udruženju „Odgovornost" i na Fakultetu za primenjenu ekologiju „Futura". Povodm punoletstva nastanka, ovih 12 ekoloških zapovesti je ilustrovao Slavimir Stojanović. "Ekologija predstavlja odličnu temu za svakog dizajnera. Sa njom svaki čovek može veoma lako da se identifikuje" - rekao je na otvaranju izložbe Stojanović.

U laičkoj javnosti reč ekologija se često koristi kao sinonim za pojam zaštite životne sredine, što nije ispravno jer je zaštita životne sredine samo jedna od oblasti kojima se ona bavi.

Cilj ovog projekta je edukacija i jačanje svesti o tome da svi treba da poštujemo ekološke zapovesti kroz moto: čuvajmo životnu sredinu, da bismo izbegli kraj.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru