Imperija uma Olje Ivanjicki – „Njegoš“ u Herceg Novom

22 Jul 2013
Autor Tea
464 pregleda
Imperija uma Olje Ivanjicki – „Njegoš“ u Herceg Novom

Povodom 200 godina od rođenja Petra Drugog Petrovića – Njegoša, u galeriji „Freska“ na trgu Belavista u Herceg Novom, otvorena je izložba Olge Olje Ivanjicki, „Njegoš“.

Uz podršku Mitropolije crnogorsko – primorske, na Petrovdan, modna kuća „Mona“ iz Beograda je ponovo izložila kolekciju „Njegoš“ Olje Ivanjicki, koja je nastala 2007. godine povodom obeležavanja 160. godina od prvog objavljivanja „Gorskog vijenca“ u Beču.

Hegel je istoriju čovečanstva podelio na četiri carstva: orijentalno, grčko, rimsko i germansko. Od tada do danas nije nastalo ni jedno novo carstvo. Olja je smatrala da ovaj prostor ima pravo na imperiju uma, na Peto umsko istorijsko carstvo. Tako je nastala izložba „Peto carstvo“.

Poslednje delo čuvene slikarke posvećeno velikanima je podeljeno u tri dela: „Tesla“ (2005) - najvećem umetniku među naučnicima, „Njegoš“ (2007) – pesniku i vladaru sa velikih planina koji je bio česta slikarkina inspiracija i „Carstvo“ (2009) - inspirisano kulturnom baštinom i istorijom srpskog naroda. Izložba je prvi put predstavljena u Narodnom pozorištu u Beogradu u vidu scensko – muzičkog spektakla u režiji Ljubivoja Tadića i Siniše Kovačevića.

Izložena kolekcija „Njegoš“ čini oko 50 skica, crteža, fotografija i kostima na kojima se prepoznaje pre svega duhovna lepota i snaga ovog velikana. Njegov životni put je inspirisao Olju da duh 19. veka, vladarske kuće i carske dvore prenese u sadašnjost kao i da Njegoševu kosmičku dimenziju trajanja, uz pomoć kreatora „Mone“ ovekoveči u modelima visoke mode za 21. vek. Osim Njegoševog lika na crtežima se nalaze i njegovi bliski saradnici, ruski i evropski dvorovi, tako da je kolekcija „Njegoš“ na poseban način spojila slovenski duh Crne Gore, Srbije i Rusije.

"Petar Petrović Njegoš, vladar sa visokih planina čistog neba i još čistijeg uma. On je tu, među nama, sa svojim lepim, dubokim rečima, mislima, koje njegovi potomci, sunarodnici izgovaraju sa istim žarom već par vekova, kao da je on još tu. Oni su ga svesni, on je sveprisutan, ne pomenuti ga makar jednom u toku dana je kao gubitak, kao da se gubi ta nit. Ta uzajamna veza čvrsto stoji, osvedočena je, i trajna, i posebna, i spasonosna" - Olja Ivanjicki

Prošlo je četiri godine od kada se Olga Olja Ivanjicki preselila u “carstvo duha” a još uvek nije ispunjena njena poslednja želja – stalna postavka “Petog carstva”. Dok se ova želja čuvene slikarke, vajarke i arhitekte ne ostvari, zainteresovani mogu da pogledaju izložbu na Kanli kuli do 12. avgusta a potom se postavka seli u Nikšić.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru