Sat vremena mraka za našu planetu

28 Mar 2014
Autor Tea
938 pregleda

U cilju da se svi podsetimo kako je neophodno da se preduzme nešto po pitanju ublažavanja klimatskih promena, na globalnom nivou se već dugi niz godina svakog marta određuje jedan dan kada na Zemlji još uvek samo simbolično „zavlada mrak”.

Sat vremena mraka za našu planetu

Svetski fond za prirodu (WWF) kao jedna od najvećih organizacija za zaštitu prirode u svetu je 2007. godine u Sidneju pokrenuo akciju „Sat za našu planetu“, kojoj se priključilo više od dve milijardi ljudi širom sveta. Tog dana se u 24 vremenske zone tačno u 20.30h na sat vremena gase svetla kako bi se simbolično dao doprinos zalaganju za smanjenje posledica klimatskih promena i održivu upotrebu prirodnih resursa. Ovom jedinistvenom inicijativom se motiviše kako na kolektivnu, tako i na individualnu akciju kojoj svako može da se priključi i da svoj doprinos u očuvanju naše planete.

Naravno da svrha akcije nije da se tih sat vremena uštedi električna energija, već da se pokaže kako su sve političke, verske i rasne razlike među nama potpuno nebitne kada je u pitanju ovakav zajednički cilj, kao i da ako svako od nas učini malo, na globalnom nivou to može da znači mnogo.

Ukoliko nešto ne učinimo, klimatske promene će izazvati sve veću učestalost ekstremnih poplava, klizišta, požara i suša. Da bi se to sprečilo, neophodno je da u našem svakodnevnom životu brinemo o životnoj sredini tako što ćemo gde god to možemo, ublažiti uticaj našeg načina života na prirodu koja nas okružuje.

Ovoj globalnoj manifestaciji se veoma brzo pridružila i Srbija (2009). Od tada se ovog dana u predviđeno vreme u 66 naših gradova i opština isključuje dekorativno osvetljenje na brojnim kulturno-istorijskim spomenicima, školama i javnim institucijama, kao simboličan doprinos u neophodnosti štedljivijeg korišćenja svih prirodnih resursa.

Nažalost, tom prilikom javna rasveta ne sme da bude ugašena iz bezbedonosnih razloga, pa se pozivaju svi oni koji smatraju da Zemlju moramo da sačuvamo, simbolično u svojim domovima u to vreme na sat vremena ugase sva svetla.

Ne zaboravite, najlepše stvari se dešavaju u mraku!

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru