Najkraći međunarodni most na svetu

21 May 2017
Autor Voxxx
1910 pregleda

Drveni most El Marco je preko potoka Abrilongo bi bio samo jedan romantičan seoski mostić u šumarku i ni po čemu ne bi bio poseban, da se njegovi krajevi ne nalaze u različitim državama.

Najkraći međunarodni most na svetu

Titulu najmanjeg međunarodnog mosta mnogi greškom dodeljuju mostu koji se proteže od SAD-a do Kanade i spaja dva ostrva Veliki i Mali Zavikon. Portugalsko-španski most je dugačak 3,2 metra, odnosno za oko 4 metara je kraći od svog severnoameričkog „kolege”. Predviđen je samo za prelaz pešaka i dvotočkaša i spaja opštinu Kodosera u španskoj provinciji Badajoz sa portugalskom Arončes. Na obe strane mosta postoje table koje pokazuju čija je teritorija u pitanju.

Ranije se na tom mestu nalazio stari klimav most od dasaka preko koga su šverceri obe države trgovali robom: Portugalci peškirima i kafom, a Španci vinom i posuđem. Potpisivanjem Šengenskog ugovora čiji je cilj bio da se ukinu granični prelazi između država potpisnica, sa ovom trgovačkom praksom na sred mosta se prekinulo.

Most je ojačan metalnim gredama, betonskim prilazima i novom ogradom 2008. godine na inicijativu portugalske opštine Arončes, a u njegovoj obnovi su učestvovale obe strane. Ono što se nije promenilo je njegova dužina. Iako je kratak, on igra veliku geografsku ulogu u povezivanju susednih zemalja.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 23 May 2017

Zaista lepa priča koja ima još lepšu poruku: mostovi postoje da spajaju ljude!

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru