„Obično čudo”, škola iz ruske bajke

10 Apr 2014
1599 pregleda

Možda joj u nazivu stoji da je obična, ali škola u ruskom gradu Joškar Ola to svakako nije. Za razliku od jednoličnih škola sagrađenih u komunističkoj eri širom Rusije, ova izgleda kao da je izronila iz stare ruske bajke.

„Obično čudo”, škola iz ruske bajke

Škola „Obično čudo” je otvorena 2001. godine u glavnom gradu ruske republike Marij El na reci Volgi, na samoj granici severne polarne linije. U gradu Joškar Oli živi oko 300,000 stanovnika, klima je izuzetno oštra, a temperature ispod nule padaju već polovinom avgusta. Prava scenografija za rusku bajku, zar ne?

Zanimljivo je da je školu samostalno, svojim sredstvima sagradio jedan od najuspešnijih ruskih biznismena, Sergej Mamaev, i to iz vrlo ličnih razloga. Njegova žena Tatiana, po zanimanju učiteljica, želela je da podučava u školi koja bi deci omogućila da uče u dobrim uslovima, otvorenog uma, zadovoljni i srećni. Izgradnja je započeta 1998. godine, a za samo tri godine škola je počela sa radom.

Ruski mediji često ističu Mamaevu školu kao primer odgovornog društvenog ponašanja koje treba da služi za primer ostalim uspešnim poslovnim ljudima da deo svog kapitala ulože za opšte dobro.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru