Kockarska sreća odredila gradonačelnika

18 May 2013
Autor Tea
154 pregleda

Izborni zakon na Filipinima dozvoljava da prilikom utvrđivanja nerešeniih situacija, odluka bude doneta na osnovu sreće, tj. "bacanjem novčića". U gradu San Teodoru na Filipina, umesto "izvlačenjem iz šešira", jedan novčić je odredio gradonačelnika.

Kockarska sreća odredila gradonačelnika

Tokom izbora na Filipinima bilo je veoma napeto do samog kraja. Više od 44.000 kandidata se borilo za položaje koji su predviđeni za 18.000 ljudi na svim nivoima vlasti.

Najdramatičnije je bilo u malom gradu San Teodoru, gde je 16.000 stanovnika svoje glasove rasporedilo na dva kandidata Mavrika Ferarena i Bojeta Pjua i to tako da su obojica dobili neverovatnih 3.236 glasova. Mada je izbornim zakonom predviđeno da se u slučaju nerešenih izbora odluka donese „izvlačenjem iz šešira“, na predlog izborne komisije, ova dva kandidata su pristala da novčić presudi.

"Izborni novčić" se okretao u kancelariji izborne komisije, gde su se kandidati dogovorili da se baca pet puta. Novčić su bacali političari stranaka kojima kandidati pripadaju a tenzije su počele da rastu kada je u igri "pismo-glava", nakon prvog kruga bacanja rezultat ponovo bio nerešen, jer su oba kandidata dobila „glavu“.

Sreća je na kraju bila ipak naklonjena Marviku, članu Liberalne partije pošto je u drugom krugu 2 puta dobio „glavu“ a njegov protivnik jednom. Oba kandidata su ovakav rezultat prihvatila, rukovali su se i time je konačno San Teodor dobio gradonačelnika.

Metoda bacanja novčića se u nerešenim situacijama primenjuje i u Velikoj Britaniji i Kanadi. U SAD je osim ove metode, predviđena i igra "izvlačenja slamčice" ili "imena iz šešira".

U Beogradu se već dugo "šuška" o smeni gradonačelnika. Da li nam fali šešir, novčić ili štapić?

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru