"D'oh" izbori: Obama ili Romni?

25 Sep 2012
Autor Tea
410 pregleda

Napredsedničke izbore, koji će se održati u Americi u novembru ove godine, prvi će izaći građani grada Springfild. Za njih će biralište biti otvoreno, već u nedelju, 30.septembra, kada će birati između dva kandidata: Barak Obama ili Mit Romni? Niko pouzdano ne zna na koji se od brojnih američkih Springfilda misli, a po svemu što se u njemu deševa, mogao bi se nalaziti u bilo kojoj američkoj državi.

Homer Džej Simpson je pred velikom dilemom za koga da glasa?! Kreće na biralište ponavljajući naglas: "D'oh!" (reč je dodata u Oksfordski rečnik engleskog jezika 2002.godine bez apostrofa, a prevedena je kao “iznervirano gundjanje”). Umesto lične karte, njegova propusnica do glasačkog mesta glasi: “ja sam četrdesetogodišnji belac, nemam koledž i samo čitam besplatne novine sa benzinske pumpe“. Da su mu tražili ostale podatke pronašli bi sledeće: zaposlen u Springfildskoj nuklearnoj elektrani, oženjen, otac troje dece. Kako je on čovek koji predstavlja stereotip američke radničke klase: prost, predebeo, nesposoban, trapav, nepromišljen i na granici alkoholizma, biračka komisija ga pušta da glasa.

Dok stoji ispred mašine za glasanje, Homer naglas razmišlja:"Barak Obama, pa ne znam. Već imam jednu ženu koja mi govori da jedem zdravo. Takođe, on je obećao da će biti plaćeni troškovi za sve koji su na samrti, a eto deda je još uvek živ". Potom pogleda put drugog kandidata, pa se zamisli: "Nosi magičan donji veš a ja očekujem od vođe slobodnog sveta da bude komandos.” Bez preteranog razmišljanja, glasa za republikanca Romnija i istog sekunda se pokaje, pošto su se na mašini pojavile poreske prijave iz kojih se vidi da je u stvari država plaćala tom kandidatu porez poslednjih pet godina. Ne stigavši da o tome obavesti novinare, ovog debeljka iz grada Springfilda usisava glasačka mašina i izbacuje negde u Kini u nekakvoj fabrici.

U nedelju, 30.septembra, popularna crtana televizijska serija Simpsonovi započinje 24. sezonu emitovanja. Prva epizoda koja će se emitovati, na satirično - parodijski, samo Homerovski način, govori o budućim izborima u Americi koji će se održati u novembru.

Kao satirična parodija američkog načina života, ova serija se i ranije bavila političkom satirom prikazujući bivše i aktuelne predsednike SAD, kao i druge svetske vođe na izrugujući način. Recimo Buš je prikazan kao Homerov zakleti neprijatelj a Ujedinjene nacije kao jedna nesposobna i nekompetentna organizacija.

Autori ove serije kažu da je Homerova ličnost stalna glupost, lenjost i eksplozivni bes. Kreativno brilijantan u svojoj gluposti, Homer je glasao za Romnija i istog sekunda se pokajao. Kako će u novembru glasati američki narod i da li će se nakon toga pokajati, ostaje da se vidi.

D'oh, d'oh.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru