Kit se nasukao na obali Kvinsa

27 Dec 2012
Autor Tea
205 pregleda

Ugrožena vrsta kit perajar, najbliži srodnik plavog kita a posle njega i najveća životinja na Zemlji, nasukao se u uvali na obali Njujorka. Gradska interventna služba pokušava da pomogne kitu dugačkom 18 metara. Biolozi smatraju da su male šanse da preživi.

Kit se nasukao na obali Kvinsa

Kitovi perajari žive u svim svetskim okeanima. Prosečno su dugački 20 metara a teški 70 tona. Leta provode u polarnim ili umereno hladnim vodama, a zimi dolaze u umereno tropska ili tropska mora. Obično su u grupama od 5 – 10. Plivaju brže (37 km/h) a rone dublje (do 200 metara) od većine drugih velikih kitova tako da su ljudi mogli da ih ulove samo slučajno. Hrane se isključivo u svojim letnjim boravištima a onda zimi troše svoje zalihe. Mladunčad su im dugačka 6 -7 metara a teška 1800 kilograma. Žive preko 100 godina.

Od 1937.godine, kada su se sredstva za lov na kitove dovoljno razvila, počeo je veliki lov prvo na plavog kita a ubrzo i peraja. Do velikog kitolova, živelo je oko 400.000 severnih i 70.000 južnih perajara. Žestok lov na njih je taj broj sveo na manje od 5.000, tako da se smatra ugroženom vrstom. Konačno, 1985. godine je uvedena zabrana lova na kitove koja važi u celom svetu.

Prema podacima, u oblasti Njujorka živi najmanje 25 vrsta kitova i delfina. Godišnje se u proseku dogodi da se po 2 velika kita nasuču na obali a vrlo retko neki od njih i preživi. Razlozi zbog kojih se ovo dešava mogu biti različiti: starost, bolest ili sudar brodova.

Biolog Mendi Garon za ovog nasukanog kita u uvali njujorškog naselja Kvins kaže da su veoma male šanse da preživi.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru