Kanibali u civiliziranom društvu

21 Oct 2012
Autor V.B.
592 pregleda

Zapadna narko tržišta, kao i ona susjednih zemalja sve više preplavljuju nove sintetičke droge koje imaju katastrofalne posljedice na psihofizičko stanje i zdravlje konzumenata. Podaci specijaliziranog centra iz Lisabona ukazuju kako je prošle godine u EU identificirano 49 novih droga, što je porast u odnosu na 2010.g. kada ih je bilo na tržištu 8 manje nego u 2011.g.

Stručnjaci koje okuplja Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o njima (EMCDDA) ovakvo povećanje broja novih droga pojašnjavaju lakom dostupnošću niza verzija sintetičkih droga preko interneta. U veoma kratkom roku nalaze svoj put i do noćnih klubova i ulica.Konzumacija ovih droga sa sobom nosi dodatan rizik zbog slabe informiranosti o rizicima za zdravlje koje nose sa sobom.Istraživanje provedeno u EU prošle godine pokazuje kako mladi legalne supstance koje se mogu upotrijebiti za drogiranje nabavljaju uz pomoć prijatelja, na partijima ili u klubovima, u specijaliziranim trgovinama i preko interneta.

 Najnovija u nizu sintetičkih droga pojavila se u SAD-u, pod nazivom CLOUD NINE ili Deveti oblak.

 Ova droga se stvara od soli za kupanje  pod imenom Ivory Wave koja se proizvodi u SAD-u. Droga načinjena od ovog proizvoda za ličnu njegu stvara potencijalnu ovisnost, te stimulira centralni nervni sistem uzrokujući uznemireno lupanje srca, mučnine, halucinacije, paranoju i nervozno ponašanje. Registrirana je u Americi, a jedan od efekata je taj da konzumente pretvara u kanibale. Serija šokantnih incidenata počela je 26. maja ove godine, kada je Rudy Eugene  svoju žrtvu, 65-godišnjeg Ronalda Poppa oborio na zemlju i počeo mu zubima kidati meso s lica. Policija ga je morala upucati jer ga nije mogla drugačije obuzdati.Bilo je još slučajeva u kojima su konzumenti ove droge napadali ljude grizući im meso.Sličan slučaj je onaj Brendona De Leona, koji je uhapšen  nakon što je u jednom restoranu uznemiravao goste uzvikujući nepristojne riječi, a potom se fizički usprotivio policiji. Na putu do policijske stanice De Leon je prislonio glavu uz barijeru od pleksiglasa u patrolnim kolima i prijetio policajcima “da će ih pojesti”.Policajci su bili prinuđeni da mu stave masku na glavu i vežu ga, pošto je po izlasku iz vozila počeo da ispušta životinjske krike i pokušao da ugrize za ruku jednog od policajaca.Pretpostavka je  da je, pored nove droge, De Leon konzumirao rum, marihuanu, antidepresiv “Xanax”, kao i napitak “Four Loko”, koji predstavlja kombinaciju alkohola i kofeina.Policija Majamija upozorila je sve svoje pripadnike da budu izrazito oprezni kada se nađu u blizini beskućnika, dok je građane pozvala da prijave bilo koga za koga posumnjaju da je pod uticajem nove droge.

LUDA MAČKA: (Mad cat, miau miau) proizvodi euforična stanja, rezultira osjećajem otvorenosti, razgovorljivosti i smanjuje osjećaj gladi. Tjelesni simptomi očituju se u proširenim zjenicama, crvenilu, svrabu i jakom znojenju. Jedna doza djeluje tri do četiri sata. Ta droga je razlog zašto je je jedan 17- godišnjak u Velikoj Britaniji uslijed dejstva sam sebi odrezao testise.U Velikoj Britaniji može se nabaviti legalno jer je zapravo riječ o gnojivu za prihranu biljaka koje se može naći i pod nazivom 4-MMC. Gram se prodaje po 12 eura, a biljke navodno uz njegovu pomoć rastu kao lude.Oni koji je uzmu obično izgube osjećaj u nogama, srce im počne ubrzano lupati, a nakon sat vremena, kada droga prestane djelovati, padaju u depresiju, paranoju te se javljaju halucinacije.Mefedron itekako opterećuje srce, a u Velikoj Britaniji se sumnja da je, u kombinaciji s alkoholom i marihuanom, izazvao nekoliko smrtnih slučajeva.Korisnici do "lude mačke" najčešće dolaze poštom, u paketićima naručenim preko interneta gdje se prodaje kao sredstvo za ubrzanje rasta biljaka.

ČAROBNI ZMAJ: U prodaji je u obliku mirišljavih štapića kao osvježivač prostora.  Može se naručiti putem interneta i u specijaliziranim prodavnicama. Konzumentima ove droge stradaju unutrašnji organi, jer u sebi sadrži ekstrakte otrova egzotičnih biljaka. Većina novih sintetičkih droga, poput već znanog "spicea", egzotičnog su mirisa i bogate arome. U Kini se proizvode miješanjem sintetičkih kanabinoida (psihoaktivne supstance dobivene iz kanabisa, odnosno indijske konoplje) s raznim vrstama bilja. Tako i "magični zmaj" sadrži suho egzotično bilje, a prodaje se u obliku mirisnih štapića. U kombinaciji s duhanom "magični zmaj" ima narkotički učinak koji stvara ovisnost.

KETAMIN – Konjska droga

 Ketamin je jak anestetik koji se koristi prilikom operacija ljudi i životinja. Na tržište  dolazi u raznim formama kao što su bezbojna tekućina koja je pripremljena za injektiranje i u obliku pilula koje se uzimaju oralno. Ketamin smanjuje bol i mijenja percepciju. Osoba koja je ga je uzela ima osjećaj da je odijeljena od svoga tijela i okoline. Doživljaj se mijenja ovisno o količini uzete droge. Manje doze (oko 100 mg) uzrokuje euforično raspoloženje i konzument osjeća valove nadolazeće energije. Kod većih doza (oko 200 mg) konzument često doživljava halucinacije slične djelovanju LSD. Prilikom konzumacije može osjećati slabu koordinaciju pokreta, mučninu, povraćati i izgubiti svijest što je izuzetno opasno jer postoji mogućnost od gušenja povraćanim sadržajem. I kada se prestane sa konzumacijom ketamina može doći do rupa u sjećanju, flashbackova i poremećaja pažnje. Tolerancija na ketamin se razvija brzo. Posebno je opasno ako se ketamin kombinira sa drugim drogama poput barbiturata i heroina jer može uzrokovati nagli zastoj srca i disanja tj. smrt.

KROKODIL: je droga koja već nakon prvog uzimanja izaziva strašne posljedice. Riječ je o mješavini kodeina, benzina, crvenog fosfora i teških metala, a nazivaju je još i "drogom za siromašne". Dugotrajnim konzumentima koža postaje plava i zelena, javljaju se perut i čirevi, a meso se počinje odvajati od kostiju. Moguće je zatajenje jetre te odumiranje tkiva koje se mora amputirati.Ova droga je jedna od najsmrtonosnijih supstanci na narko tržištu. Potekla je iz Rusije, gdje kao kućno napravljena  košta manje od 3 dolara, dok je gram heroina od 50 do 60 dolara.U Rusiji droga "krokodil" postoji već 10 godina, a ekspanzija na zapadno tržište se desila tek u posljednje vrijeme . Pored toga što je jača od heroina, ova droga mnogo brže razara organizam. Poslije najviše dvije godine konzumiranja, a usljed kontakta teških metala sa kožom, neminovna je amputacija ekstremiteta ili, u najtežnim oblicima, smrt.

UPOZORENJE : Priloženi video klip je uznemirujućeg sadržaja, stoga ne preporučamo gledanje osobama sa slabijim želucem!

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru