Najučinkovitije suzbijanje javnih prosvjeda

29 Sep 2012
Autor V.B.
146 pregleda

Socijalni problemi, ekonomska situacija, društveno (ne)uređenje…i još niz stvari uzrok su nezadovoljstvu mase, koja putem prosvjeda pokazuje revolt. No, često se zna dogoditi da javni skupovi poprime sasvim drugačiji oblik te prerastu u nešto što zapravo nije bila početna ideja. Huliganima i kojekakvim potpaljivačima prosvjedi su idealna podloga za neke niže ciljeve, tako da koristeći masu izazivaju ulične nerede, a kao rezultat je ogromna materijalna šteta.

Nekad je vojska bila organizacija koja je vodila ratove, pritom nastojeći protivniku nanijeti što veće gubitke - ljudske i materijalne. No, kako je nastupilo novo doba, tako su se i običaji promijenili. Moderne vojske sve manje obavljaju svoju tradicionalnu ulogu - obranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta države. Sve su prisutnije u raznim operacijama više humanitarnog i političkog nego strogo vojnog karaktera. Održavanje javnog reda i borba protiv izgrednika često se ne može voditi primjenom uobičajene vojne smrtonosne sile.

U tu svrhu američka vojska radi na sustavima koji nisu zamišljeni kao smrtonosni, ali ipak spadaju u kategoriju oružja. Uglavnom djeluju na način da uz pomoć određenih frekvencija i elektro-stimulatora utječu na ljudski organizam, pri tome izazivajući mučnine te tako onesposobljavaju eskalaciju prosvjeda.

LRAD zvučni top emitira rafale glasnih i neugodnih zvukova koji mogu izazvati glavobolje i mučninu. U njega je ugrađeno više malih zvučnika, koji ispuštaju signale pod relativno malim kutem i time mogu daleko jače stapati zvukove nego normalni zvučnik. Ako se uključi normalna glasnoća zvuka, govor se može razumjeti na udaljenosti do 300 metara. A ako govor nije urodio plodom, može se nastaviti s psihološkim vođenjem rata, pa pustiti zvukove koji izazivaju strah. Glasnoća se navine do maksimuma i istovremeno se upotrijebe frekvencije koje su posebno bolne za ljudsko uho. No, upotreba zvučnog topa može imati i neželjene posljedice. Ako čovjek stoji preblizu zvučnika i to nekoliko minuta, može zadobiti trajna oštećenja sluha. Zato su ti sustavi upotrebljivi prije svega kao super megafoni, kako bi se protivnicima ili demonstrantima odaslale jasne poruke.

Active denial sistem prilikom aktivacije emitiraelektromagnetni zrak visoke frekvencije dometa oko stotinu metara. Pričvršćen na oklopno vozilo, ADS stvara neugodan toplotni val pomoću kojega je bijeg izgrednika prirodna reakcija. Rizik po zdravlje ljudi, kako tvrde portparoli američke vojske, mnogo je manji nego prilikom upotrebe drugog nesmrtonosnog oružja, poput gumenih metaka ili biber spreja. Kao mjera predostrožnosti, ADS se automatski isključuje poslije tri sekunde. Razvoj prototipa ovog oružja prvobitno je bio prekinut 2008., ali je poslije dvije godine upotrebljen u akcijama u Avganistanu. Stručnjaci koji su prisustvovali demonstraciji ADS-a predviđaju da će Pentagon željeti da ga upotrebljava i na letjelicama.

Impulsna puška pri podvodnoj upotrebi može onesposobiti plivače i ronioce udarima zvučnih valova koji uzrokuju teške mučnine. Kao kolateralne žrtve navode se drugi organizmi koji žive u vodi, a oružje je trenutno u razvojnoj fazi.

Raytheon-ov štit,kao posljednji novitet iz palete nesmrtonosnih oružja,  proizvodi nisko-frekventne zvučne valove koji mogu poremetiti dišne puteve i ometati disanje. Tlačni štit stvara val pulsnog tlaka koji rezonira sa gornjim respiratornim traktom čovjeka, što onemogućava disanje i rezultira onesposobljavanjem pobunjenika.Patent ističe da zvučni valovi koji se generiraju nisu zapravo snažni, pa dok bi prosvjednici mogli pasti u nesvijest zbog nedostatka kisika koji dolazi do mozga, njihovi bubnjiće neće biti oštećeni u tom procesu.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru