Mara Salvatrucha

26 Oct 2012
Autor V.B.
366 pregleda

Ubojstva, ucjene, trgovina  drogom, ljudima i oružjem, alkohol, prostitucija, nasilje, podzemlje…i banda nad bandama -  Mara Salvatrucha (poznata i kao MS-13, Mara ili MS). Nastala je u Los Angelesu sedamdesetih godina iz potrebe imigranata iz Salvadora da se obrane od lokalnih uličnih bandi. Isprva su članovi bili isključivo Hispanjolci, no u današnje vrijeme mogu joj pristupiti i pripadnici drugih nacija.

Poznati su kao jako raštrkana ekipa jer drže kvartove na području čak 33 države u SAD-u, zatim u Središnjoj Americi, a postoje i dokazi o djelovanju na europskom kontinentu. Sumnja se na povezanost bande i Al Qaide na poslovima ilegalnog ulaska terorista u SAD. Gradovi SAD-a gdje su najviše koncentrirani su Los Angeles, Miami i Washington.

Mara ima oko 100.000 članova, što ju čini najbrojnijom među svim bandama a ujedno slovi i za najbolje organiziranu kriminalnu skupinu. Samo obilježje im je Đavolja glava koja naopako okrenuta izgleda kao slovo M.

Ovu hladnokrvnu i iznimno opasnu bandu karakteriziraju obilježja kao što su bijele košulje, tetovaže po čitavom tijelu i naizgled besmisleno mahanje rukama, pomoću čega se zapravo sporazumijevaju tajnim znakovima kao Devil's head ili Devil Horns u kojem su prsti posloženi tako da formiraju slovo M. Stalno mijenjanje signala i boja omogućava im da se skrivaju od vlasti.

Ritual inicijacije je veoma surov. Novajlija se na 13 sekunda izlaže bjesomučnom batinanju desetorice članova, te bi nakon tog uvodnog dijela u pristupanje bandi slijedio i onaj drugi, još suroviji – dobijali bi zadatak da nekoga ubiju.  Osoba koja bi uspješno prošla obe faze smatrana je konačno i članom, a kao potvrda tome je tetoviranje njihovih specifičnih obilježja.

Članstvo u bandi je doživotno. Jednom kada pristupite ekipi, izaći možete samo "nogama naprijed".

Vjerodostojnost  bandi i poslušnost su najvažnija pravila, u protivnom će se ostatak članstva svojski potruditi zagorčati život izdajniku, a veoma često kršenje pravila se kažnjava i smrću. Jedan od najokrutnijih primjera je izbadanje na smrt trudne 17-godišnjakinje koja je odlučila ispričati policiji sve tajne MS-a. Njezino ubojstvo morali su počiniti njeni prijatelji kako bi vidjeli što ih čeka ako ne budu poslušni. Tko donosi glavnu riječ i tako bolesne i okrutne odluke u MS-u nitko ne želi reći. Radi li se o jednoj ili više osoba, policija može samo nagađati.

Odanost poticana strahom od smrti članove Mara Salvatruche čini ih jakim borcima i nikakvi napori policije nisu onemogućili njihovo djelovanje. Članovi Salvatruche jednako su aktivni i iza rešetaka. U Hondurasu dovoljno je da nekim "znakom" odajete svoju pripadnost ovoj bandi da u zatvoru završite i do devet godina, a oni kojima se dokaže ozbiljnija pozicija u hijerarhiji prijeti dvadesetak godina iza rešetaka.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru