Beskrajni krug gluposti i u njemu američki novinar

04 Jun 2015
464 pregleda

Juče je na YouTube osvanuo video koji je postavio amerikanac Yaël Ossowski. Na njemu se, tvrdi Ossowski, nalaze dokazi da je srpska saobraćajna policija zahtevala mito. Pažljivi pregled videa, ipak, priča sasvim drugu priču.

Beskrajni krug gluposti i u njemu američki novinar

Grupa turista, a ne „novinara na zadatku istraživanja korupcije u Srbiji” kako su pokušali da se predstave, je pri izlasku iz Srbije prekršila zakon vozeći brzinom od 150 km/h. Policijska patrola ih je zaustavila i napisala kaznu od 5000 dinara. Sve vreme ismevajući službenika koji je pokušao da im pomogne da shvate jednostavnu proceduru plaćanja, Ossowski je policajcu doslovno gurao u ruke hrpu sitnih novčanica raznih valuta.

Tumačeći taj potez kao želju da kaznu plati odmah, policajac je pokušao da mu objasni da ukoliko plati na licu mesta, ili na šalteru pošte u predviđenom zakonskom roku od 7 dana, ima pravo na popust od 50%, tako da njegova kazna u tom slučaju iznosi 2500 dinara. Cifra od 2545 dinara koju mu je napisao na papiru podrazumevala je dodatnih 45 dinara za taksu koja se plaća pri svakoj uplati na šalterima pošta.

Na 11:38 videa jasno se vidi novčanica od 20 ispod 1100 dinara, što je ukupna suma od 3500 dinara. Kada mu je ponuđen novac ranije u videu, policajac mu na papiru piše cifre 2500 i 3500, pokušavajući da mu objasni da je to više nego što je dužan da plati, i uručuje mu uredno popunjenu uplatnicu koju treba da uplati u prvoj pošti.

Nesporazumi se dešavaju, a saobraćajna policija nijedne države nije dužna da poznaje sve jezike stranaca koji prolaze kroz njenu teritoriju. Ipak, u želji da pomogne, policajac poziva Ossowskog da izađe iz auta i razgovara sa šeficom patrole koja govori engleski jezik. Ossowski to ne želi, jer ne želi da se rastane od svoje dragocene kamere koja, kako misli, snima in flagrantedelicto, pokušaj korupcije. Nažalost, snima njegovu aroganciju, potpuno odsustvo pristojnosti i nepoštovanje javnih službenika države u kojoj je turista. Još zanimljivije, na 3:35 snima i njegovu rečenicu „let’s just hide this real quick” (daj da ovo brzo sakrijem). Šta je Ossowski pokušavao da sakrije? Nećemo da nagađamo.

Ono što znamo pouzdano, gledajući (i slušajući) video koji je sam akter postavio je:

  • Učinjen je saobraćajni prekršaj
  • Ossowski je pred kolegama optužio policajca da je tražio mito, dok vremenska linija videa pokazuje sasvim suprotno
  • Ossowski je odbio da izađe iz auta i na radarskim uređajima proveri tačnost navoda policije, kao i da postupi po bilo kom od uputstava za plaćanje kazne na koje mu je ukazao saobraćajac, a posle na razumljivom engleskom i šefica patrole
  • U nekoliko navrata kuka da mu je „to hvala za novac potrošen u Srbiji” koji je, kako mu to objasniti, potrošio na svoj lični provod i uživanje
  • Po komentarima aktera, gde Ossowski razgovara sa saputnicima kako zbog istog prekršaja nije zaustavljen ovaj ili onaj auto koji prolazi pored njih, jasno je da je savršeno svestan prirode svog prekršaja, ali ipak pokušava da proturi priču „istražujemo korupciju” ne bi li zaplašio policiju i izbegao plaćanja kazne
  • Šefica patrole detaljno objašnjava pravni lek u slučaju da smatra da je prekršena procedura, koji podrazumeva podnošenje žalbe u centrali policijske stanice i opominje ga zbog neovlašćenog snimanja javnih službenika, na šta on uzvraća podsmehom
  • Na kraju, plaća kaznu.

U svom blogu povodom ovog incidenta, Yaël Ossowski se pravda da je njegova uvredljiva retorika koju slušamo svih pola sata snimka rezultat besa, jer nije shvatao šta mu se dešava. Nesposobnost razumevanja situacionog konteksta u okolnostima kada vas zbog očiglednog saobraćajnog prekršaja zaustavi policija i nije baš nešto čime bi razuman čovek trebalo da se ponosi.

U videu koji je izazvao ogromnu pažnju srpske javnosti, vidimo samo jednu grešku policije - preveliki trud da se nekom ko vas očigledno provocira civilizovano objasne zakonske procedure, ni po čemu različite od onih širom sveta. U svom Majamiju, kao odgvor na ovako bahato ponašanje, Ossowski bi završio sa licem u prašini pored auta i lisicama na rukama na putu do policijske stanice, i toga je sigurno svestan. Jer ljudska prava, na koja se poziva, nisu jednosmerna norma; podrazumevaju i da se ostatak sveta zaštiti od lica koje ugrožava javni red i bezbednost.

Nadamo se da će, ukoliko uz pomoć prevodioca pažljivo pogleda svoj uradak, to razumeti. Srbija mu šalje mnogo ljubavi uz želju da nas ponovo poseti, ovoga puta kao bolji čovek.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

5 komentara

 
Gavrilo, 04 Jun 2015

Taj resor je uvek bio pogodno tle za korupciju i to je svima dobro poznato. Zato su članovi patrole iz ovog videa heroji dana! Uljudni, pristojni, rade svoj posao i ruše predrasude. A ovaj Osovski se izblamirao sa tipično američkim tripom da je naleteo na dobru priču koju će uspeti da unovči. Malo se precenio, pa unovčio svoju glupost.

Odgovori
 
Caslav, 04 Jun 2015

Sledeci put mu oduzmite dokumenta pa neka sam uplacuje gde i kako hoce. Uvedite te evropske zakone pa nek se j u d ..

Odgovori
 
mina, 04 Jun 2015

Sad može da snimi video Kako sam ispao budala jer su me Srbi drogirali rakijom i ćevapčićima. Tu neće pogrešiti.

Odgovori
 
Mare, 05 Jun 2015

Koji Majami? Kada ga je policajac pitao za adresu i kada je on rekao Yes, Miami, nakon što je policajac otišao on se cereka sa drugarima i kaže Miami? That's not even my real address, što može da se čuje na 6:50 (znači, razumeo je da ga pita za adresu, a govorio mu je pogrešno)... na njegovom blogu (do kojeg je stavio link u opisu videa) je napisao da živi u Beču... u svojoj biografiji piše da zna nemački, a u klipu kaže da ne govori nemački. Devojka u kolima izgleda da razume srpski jer kada mu je policajac dao onaj papir i kada je taj bradati pričao da ne razume šta piše, nakon što je policajac otišao devojka je rekla I can read it if you want, što može a se čuje na 16:34 (i nakon toga se primećuje da je isečena scena iz videa). Širite dalje.

Odgovori
 
antiglobalista, 05 Jun 2015

Najbolje je kad završi svoj blog sa „volim Srbe delim njihovu mržnju prema imperijalizmu SAD-a i brutalnosti policije...“ O kakvom imperijalizmu govori? Narod ga prezire zbog njegove lične gluposti, uopšte se ne bavi Amerikom. Nešto drugo me više brine. Da li je ovo profil svetskih vođa civilnog sektora, koje širom raširenih ruku dočekujemo da nam prodaju uputstva za život u savršenijem društvu? Koliko sam shvatio, ova ekipa pripada organizaciji Students For Liberty. Bahati, neobrazovani, a sva je prilika i pod dejstvom narkotika.

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru