Džejmi Oliver šokirao javnost

01 Sep 2013
Autor Tea
598 pregleda

Budite spremni da radite 15h dnevno ako želite da uspete i ne bacajte pare na gotova jela, poruke su koje ovih dana siromašnima šalje legenda svetskog kulinarstva, Džejmi Oliver (Jamie Oliver).

Džejmi Oliver šokirao javnost

Trenutno najpopularniji kuvar na svetu, tvrdi da se siromašni u Velikoj Britaniji hrane mnogo lošije od ljudi iste ekonomske moći iz drugih država. Kao osnovni razlog za to on navodi da bi im daleko jeftinija i ukusnija hrana bila kada bi je sami kuvali, umesto što bacaju pare na gotove obroke. Za ukusno jelo nije potreban novac, već mašta. Izjavom da bi siromašni trebalo da jedu bajati hleb zbog toga što je ukusniji i zdraviji, Oliver je šokirao britansku javnost.

Kada mi kažu: "Ti ne znaš kako nam je", dođe mi da ih zagrlim i teleportujem na Siciliju, gde čistač ulice ima samo paket špageta, malo školjki i paradajza, a ipak napravi neverovatnu paštu. Idite u Italiju ili Španiju i videćete kako se jede za malo para. Toga u Britaniji nema.

Još se nije slegla prašina zbog ovakvih izjava, kada su usledile nove kritike, ovog puta upućene njegovim radnicima. Prisećajući se vremena kada je on počinjao radeći i po 15 sati dnevno, bez obzira na to što je prosečno radno vreme tada nedeljno iznosilo 80 - 100 sati, on se osvrnuo na činjenicu da je Evropska Unija ovaj broj smanjila na 48 sati a da se danas njegovi zaposleni radnici Britanci, pre svega mlađi, žale da im je teško.

Imigranti mi spašavaju posao. Moje carstvo bi se raspalo da mi u kuhinji rade samo Britanci. Pogotovo mladi! Dešavalo mi se da me zovu njihove majke, iako imaju 23 godine, i da viču na mene da im je dete umorno. Na radno vreme od 48 sati nedeljno, jeste li ozbiljni?

Ma koliko javnost bila šokirana ovakvim izjavama, činjenica je da je Džejmi Oliver ovakvim načinom razmišljanja i napornim radom dospeo na listu najprodavanijih autora sa prodatih više od 10 miliona kuvara. Osim što je veoma popularna TV zvezda, on već sada predstavlja legendu kulinarstva. Samo u Velikoj Britaniji ima preko 30 restorana a njegovo carstvo se procenjuje na 150 miliona funti.

Kada je prošlog leta poslao svoje izaslanike u Beograd, gde su uživali u čarima naših kafana i noćnom životu, on se osvrnuo na podatak da u srpskoj kuhinji ima mesa u skoro svim jelima a na njegovom blogu je osvanulo:

Srbi kao narod poštuju svoju tradiciju i većina njih stoički se drži tri obroka dnevno (naravno, ako se ne računaju pauze za kafu ili pivo). Tu su doručak, ručak i večera. S' obzirom na to da je ovaj poslednji obrok najobilniji, ako planirate da radite nešto tokom večeri, budite spremni da će vaš stomak imati pred sobom težak posao da svari sve što ste u sebe uneli.

Zdrav obrok ne znači skup obrok a neka od najinspirativnijih jela na svetu, stižu upravo iz onih delova zemaljske kugle koji su siromašni. Kako bi pomogao siromašnima, Džejmi će narednih dana predstaviti svoju novu emisiju "Jamie’s Money Saving Meals" (Džejmijevi obroci koji štede novac).

Kako se hraniš tako misliš, a kako misliš tako i živiš.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru