Rupa u zakonu

26 Sep 2012
Autor Kewa
735 pregleda

Neki sposobni zakonodavci prvo smisle šta im treba, onda naprave rupu, pa zatim zidaju zakon oko te rupe. Oni drugi, manje sposobni, naprave zakon, a onda rupe počnu da se pojavljuju same, na potpuno nepredviđenim mestima.

Rupa u zakonu

U Krivičnom zakonu Srbije se navodi da je "kažnjiva trgovina opojnim drogama" (u koje su po ranijem Zakonu o psihoaktivnim supstancama spadale i psihotropne supstance kao što su ekstazi, amfetamin i metamfetamin). Međutim, naši zakonodavci su opet zabrljali. Napravili su novi Zakon o psihoaktivnim supstancama, gde su razdvojene opojne droge od psihotropnih supstanci (za koje i sam konstatuje da su opijati). Baš zbog tog razdvajanja, došlo je do tumačenja da trgovina ekstazijem, amfetaminom i metamfetaminom nije krivično delo, jer se u Krivičnom zakonu navode samo opojne droge. Zbog ove neusklađenosti dva zakona i propusta zakonodavca, došlo je do zastoja u sudskim postupcima, a veliki broj dilera se izvukao. Ova neusklađenost je dozvolila tumačenje da se trgovina ekstazijem, amfetaminima i metamfetaminima - sintetičkim drogama koje se najčešće koriste u Srbiji, više ne smatra krivičnim delom.

Ministarstvo zdravlja donelo je Zakon o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama koji je stupio na snagu 27. decembra 2010. Ali, taj zakon nije bio usklađen sa Krivičnim zakonom koji je važio od 3. septembra 2009. Inače, postojeći Zakon o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama propisao je da ministar zdravlja do juna 2012. sačini listu zabranjenih supstanci, što, gle čuda, nije učinjeno. Neke sudije pokušavaju da prevaziđu problem tako što nalažu veštačenja. Amfetamin ima ista svojstva kao kokain. Tako sudije dobijaju potvrdu da su psihotropne supstance droga. Međutim, pojedine sudije ovaj propust zakonodavca kruto tumače i donele su prvostepene oslobađajuće presude.

Ostavićemo sudijama da pronađu način za prevazilaženje ovog problema sa legalnom proizvodnjom i trgovinom ekstazija, a podsetićemo se drugog Zakona. Zakona o zaštiti od duvanskog dima. I eto... došli smo dotle da ne smete zapaliti cigaretu na svom radnom mestu, (bez obzira da li sami radite i niko vam ne ulazi na radno mesto) u cilju zaštite ne-znam-koga od duvanskog dima, ali da u isto vreme možete da stanete ispred škole i delite ekstazi kao čokoladice maloletnicima. Bravo za zakonodavce!

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

2 komentara

 
tri_praseta, 27 Sep 2012

jes swi neshto se bore da legalizuju marijuanu, a drzhawa im izadje u susret i legalizuje exere...strashno :(

Odgovori
 
mikolas, 27 Sep 2012

Pozdravljam autora ovog članka i izražavam podršku za pokretanje ovakve teme. U našem novinarstvu nema mnogo ovakvih članaka, već kada je tema narkomanija, sve se svodi na objavljivanje količine zaplenjenih opijata, dok narko-bosovi sve više dobijaju prostora po naslovnicama žute štampe i tako u mladjem naraštaju bude želju za kriminalom, "Lakom lovom" i sve češćim opijanjem pomenutim drogama. Istina je da se većina stvari u našoj zemlji forimra putem (vlast-rupa-zakon oko rupe) pa tako i u slučaju narkomanije. Moja zemlja po zakonodavstvu i prometu opojnih droga ili opijata (za mene je sve to isto), sve više liči na Kolumbiju! Uz navedenu temu dodao bih još nešto.. Kad govorimo o narkomaniji, ogromna rupa postoji u samom sudstvu, tj. medju sprovodjivačima zakona. Sudija-Advokat-Diler... Ova sprega ima najviše rupa... Korupcija je ovde uzela najviše maha!

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru