Jezero Tiganj na Novom Zelandu

01 Aug 2016
Autor Mirjana
725 pregleda

Zbog temperature vode od 50-60°C tokom cele godine i karakterističnog oblika, vulkansko jezero u Vaimangu je dobilo svoje neobično ime. Stalno pokriveno toplim isparenjima ugljen-dioksida i gasnim balonima vodonik-sulfida, zaista odaje utisak kao da ovde priroda „kuva” nešto zanimljivo.

Jezero Tiganj na Novom Zelandu

Nastalo je nakon snažne vulkanske erupcije 1886. godine, kada je vulkan Taravera napravio nekoliko velikih kratera u okruženju. Od dolaska Evropljana to je bila najveća vulkanska erupcija na Novom Zelandu. Stvarajući novo malo čudo, niz hidrotermalnih i geotermalnih izvora, priroda je uništila staro - zauvek su nestale Ružičaste i Bele terase, znamenitost ovog kraja.

Petnaest godina nakon erupcije, dolinu Vaimangu su punili vreli izvori. Vaimangu gejzir, najveći na svetu, izbacivao je vrelu vodu na visine od skoro pola kilometra pune četiri godine. Obližnji krateri, nastali kao posledica urušavanja vulkana u samog sebe, punili su se padavinama i toplom vodom iz gejzira i podzemnih izvora. Jezero Tiganj, koje leži u krateru Eho, jedno je od njih. Dve decenije nakon prve aktivnosti vulkana Taravera, još jedna velika erupcija 1917. godine dala je jezeru današnji izgled i veličinu.

Površina Tiganja je oko 38,000 m2, a prosečna dubina oko 6 metara. Na njegovoj zapadnoj obali nalaze se stenovite terase živopisnih boja, a na istočnoj veliki krater, zaostatak nekadašnje snage Vaimangu gejzira. Celo jezero je okruženo živopisnim krečnjačkim formacijama i naslagama minerala. Područje oko jezera Tiganj poznato je kao region sa najdužim prolećem na svetu.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru