Nekad filmska scenografija, danas turistička atrakcija

18 Sep 2014
Autor Tea
454 pregleda

Fascinirani prizorima koje je zabeležilo umetničko oko filmske kamere, ponekad poželimo da uplovimo u taj čaroban svet scenografije i proživimo delić priče junaka koje volimo.

Nekad filmska scenografija, danas turistička atrakcija

Kako je čitav život jedna pozornica u kojoj mi, svako pod svojom maskom i svako u svom specifičnom izražaju igramo svoju životnu rolu, sve dok nas reditelj zauvek ne izvede sa scene, ne čudi podatak da mnogi požele da posete mesta koja je priroda sama po sebi učinila najlepšom filmskom scenografijom.

Indijana Džons

Među stenama u Wadi Musau u Jordanu, u drevnom gradiću Petra, nalazi se kanjon koji skriva jedinstveni kameni grad u koji, u potrazi za svetim gralom, dolazi čuveni arheolog u filmu “Indijana Džons i poslednji krstaški pohod". Dugo skrivan od oka svetske javnosti, ovaj izgubljeni grad je UNESCO 2007. proglasio za jedno do novih sedam svetskih čuda. Grad koji su mnogi pokušali da osvoje, ali niko nije uspeo, je nekada bio glavni grad Nabatejaca (saveza arapskih nomadskih plemena severozapadne Arabije), koji su u 4.v.p.n. imali značajnu političku moć.

Umetnička mašta reditelja Stivena Spilberga je u ovom tajnovitom gradu našla idealno mesto u koje će Harison Ford sakriti i čuvati sveti gral. Nakon premijere filma, ovu turističku lokaciju poseti, na mesečnom nivou, oko million turista.

Gospodar prstenova

Da na našoj planeti još uvek postoje netaknute prirodne lepote koje poslednjih 10.000 godina izgledaju isto, na svom putu ka Ukletoj planini u zemlji Mordor, prikazala je brilijantna družina Gospodara prstenova. Triologija koja je osvojila pregršt značajnih filmskih nagrada je svetskoj publici predstavila planine i parkove Novog Zelanda.

Piter Džekson je na prostoru u kome je do tada živelo više grla goveda nego ljudi, pronašao inspiraciju za prirodnu scenografiju specifičnog putovanja do jedinog mesta na svetu gde se Prsten može zauvek uništiti. Zahvaljujući njemu, Novi Zeland danas broji milione turista koji žele da prođu putešestvije svojih omiljenih junaka.

Lara Kroft - Pljačkaš grobnica

U siromašnoj ratom razorenoj Kambodži, 240 km od Pnom Pena se nalazi Angkor Wat, najveći hramski kompleks regije Angkor, u kojoj je do danas otkriveno više od 1000 hramova koji su sagrađeni u periodu od 1113. do 1150. godine. Kako su se kraljevi Kmera smatrali božanskim vladarima, svaki od njih je gradio sopstveni hram posvećen jednom božanstvu. Ova tradicija je zbog prelaska u budizam prekinuta, pa je u 13. veku Angor Wat počeo da propada.

Reditelj Sajmon Vest je u potrazi za relikvijom kojom može da se kontroliše vreme, pa čak i smrt, Laru Kroft doveo do ovag velelepnog azijskog hrama. Kako je Anđelina Džoli tokom snimanja filma dosta vremena provela u Angkoru, saosećajući sa narodom koji živi na tom prostoru, ona je svog najstarijeg sina Medoksa usvojila u Kambodži, a zahvaljujući filmu ovaj džinovski kompleks hramova je postao veoma tražena azijska turistička atrakcija.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru