Jezero crvenog lotosa na Tajlandu

27 Apr 2016
2386 pregleda

Iza komplikovanog zvaničnog imena Nong Han Kumphawapi, na severu Tajlanda krije se jezero širom sveta poznato kao Jezero crvenog lotosa. Od novembra do marta, na površini od preko 30 km2 ne vidi se ništa drugo sem prelepih tamno-ružičastih cvetova koji plutaju po vodi. Celom okolinom širi se prijatan i jak miris crvenog lotosa.

Jezero crvenog lotosa na Tajlandu

Jezero je veoma plitko, sa prosečnom dubinom od samo jednog metra, ali je za stanovnike regiona izuzetno važno jer napaja reku Pao. Kada se početkom novembra na njemu pojave prvi pupoljci, a naročito u decembru kada su u punom cvatu, lokalno stanovništvo od ga iz milošte zove „morem lotosa”. Najveću turističku atrakciju, pored samog pogleda na rascvetali beskraj, predstavlja vožnja čamcima koja omogućava da se izbliza posmatraju ostrvca na kojima su smeštene statue Bude, male bogomolje i pagode.

Simbolika lotosa je veoma poznata i poštovana na Tajlandu, kao i u Vijetnamu, Kini, Laosu i Kambodži. Njegov cvet je tron na kojem sedi Buda. Stara egipatska legenda kaže da je na početku sveta lotos plivao u mračnim vodama sa zatvorenim laticama. Kada su se otvorile iz njega se uzdigao Ra, bog Sunca, i počeo da stvara svet. Sunce se svake večeri vraćalo u lotosov cvet i budilo u zoru.

U budističkoj simbolici crveni lotos ima veliki značaj. Na sanskritu se naziva kamala. Simbol je čistote srca, ljubavi i saosećajnosti.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 30 Apr 2016

Kao redovan posetilac Vašeg portala, dragi Prijatelji, imam jedan mali amandman! Naravno, dobronameran: godinama unazad, primećujem da mnogi autori tekstova o ovoj, nama dalekoj zemlji, na indo-kineskom poluostrvu, pišu NA Tajlandu!? Kao dobar poznavalac geografije, mislim da je lingvistički ispravno govoriti i pisati: U Tajlandu... Bilo bi pogrešno napisati ili kazati npr: jezero Titikaka NA Boliviji već u Boliviji NA Andima, zatim država Andora NA Pirinejima, Butan NA Himalajima... Ekipi našeg portala želim dobro zdravlje i uspeh u poslu! Iskreno, paor Sopček Đura

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru