I sahrane plaćaju danak globalizaciji

23 Mar 2015
213 pregleda

Sahrana, tužan i nemio čin u svakoj kulturi, može imati i svoje komične momente naročito ako pokojnika na večni put šalju u sanduku koji je verna replika Nokia telefona, boce Coca-Cole ili poznatog brenda patika.

I sahrane plaćaju danak globalizaciji

Za članove plenema Ga u obalskom delu Gane, sahrane su vreme tugovanja, ali i slavlja. Ga veruju da se nakon smrti duša čoveka seli u novi život, pa da iz tog razloga ona mora biti ispraćena u velikom stilu. Svoje mrtve slave sahranjujući ih u kovčege koji mnogo govore o njihovom prethodnom životu, ali i utisku koji su za života ostavili na svoje bližnje.

Ukoliko je pokojnik bio vozač, sanduk je u obliku automobila, ribari se sahranjuju u sanducima koji su verna replika ribe, a krojačice u sanducima koji izgledaju kao mašine za šivenje. Često simbolizuju i poroke u kojima je pokojnik uživao, pa možete videti i one u obliku pivske boce ili pakle cigareta.

U Akri, glavnom gradu Gane, posao sa „kovčezima iz fantazije“ cveta. Veliki broj majstora nudi večne kuće u obliku mobilnih telefona, petlova, paprike, lavova, kanua, ploda kakaoa, slonova, automobila, praktično bilo čega što vam može pasti na pamet. Kovčezi koštaju dosta, oko 400$, što predstavlja godišnju zaradu zaposlenog u Gani.

Ova tradicija je zaživela relativno skoro i danas je jedna od tirističkih atrakcija u Gani.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru