Hundertwasser, graditelj krivih zidova

28 Jan 2013
Autor Mirjana
1092 pregleda

Friedensreich Regentag Dunkelbunt Hundertwasser (1928-2000), bio je kontroverzni austrijski slikar, jednako poznat po svojim neobičnim arhitektonskim rešenjima za mnoge objekte koje je projektovao kao i po likovnim radovima.

Hundertwasser, graditelj krivih zidova

Prezirao je prave linije i stroge arhitektonske standarde smatrajući da poreklo ljudske destruktivnosti leži u ukalupljenosti koja sputava kreativnost. Zagovarao je osmišljavanje prostora prema ličnosti i želji krajnjeg korisnika. U svom manifestu Diktatura prozora i prava prozora kaže:

Ponavljanje istih prozora, jednog do drugog, gore i dole, karakteristično je za koncentracione logore. U savremenoj arhitekturi, nivelacija prozora je nepodnošljiva. Čovek bi, u stanu u kojem živi, morao biti u mogućnosti da okreči fasadu svog stana dugačkom četkom, dokle mu ruka doseže. Tako će svima u ulici biti uočljivo da tamo živi neko ko se razlikuje od zatvorenog, porobljenog, standardizovanog suseda.

Svojim radom se borio protiv pravila da izgled građevina treba da određuju samo akademski obrazovane arhitekte. U projekte je unosio mnogo „zelene” arhitekture, koja je tek sad počela da ulazi u nešto masovniju upotrebu. Koristio je pravo, odraslo drveće u zatvorenim prostorima, ogromne travnate krovove na stambenim kompleksima i ostale inovacije koje su imale za cilj da čoveka što više povežu sa prirodom i dokažu da, ukoliko se ona efikasno koristi, ne postoji potreba za nuklearnom energijom.

Iako su mnogi kritičari njegovog rada smatrali da je ovaj graditeljski neoprimitivizam utopija neodrživa u savremenim gradovima, njegove građevine su danas jedna od najvećih atrakcija Beča. Njihova toplina, autentičnost i originalnost je neosporiva.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru