Dugino selo u gradu Taičung

24 Oct 2016
Autor Mirjana
692 pregleda

Ušuškano u predgrađu velikog grada Taičung u Tajvanu leži skromno naselje sagrađeno početkom 1950-tih. Prvenstveno je bilo namenjeno za privremeni smeštaj vojnih službenika, ali je ostalo naseljeno do današnjeg dana. U poslednjih nekoliko godina postalo je najposećenija turistička destinacija u gradu.

Dugino selo u gradu Taičung

Mnoga vojna naselja iz tog perioda u Tajvanu su danas napuštena, siva i sumorna mesta, a ona koja su još uvek naseljena imaju brojne komunalne i urbanističke probleme. Dugino selo, kako su ga nazvali posetioci, nema taj problem zahvaljujući entuzijazmu Huanga Jung-fua, 95-godišnjeg ratnog veterana. On je neugledne udžerice postavio na turističku mapu Tajvana.

Slike pojednostavljenog stila koje danas krase celo naselje su Huangovo delo. Na njima su tehnikom naivnog slikarstva prikazane poznate televizijske ličnosti, biljke, životinje i mnogi drugi motivi. Četkice i boja se latio 2009. godine i slikao isključivo iz zadovoljstva, koristeći slučajno pronađen slikarski alat, star osam decenija, koji mu je ostao sa časova likovnog kada je bio dete. Njegov neobičan talenat su primetili studenti obližnjeg univerziteta i proneli glas o zanimljivom starcu. Neki od njih su fotografisali Huangove radove i objavili ih na društvenim mrežama. Vest je ubrzo postala viralna do te mere da su Dugino selo počeli da posećuju ne samo građani Taičunga, već i strani turisti iz Malezije, Japana i Koreje.

Huang Jung-fu nije ni slutio da će toliko ljudi poželeti da vidi njegove radove, ali danas beskrajno uživa u slavi koja ga je stigla u poznim godinama. Slika svakodnevno, a oslikavanje Duginog sela je postalo smisao njegovog postojanja i izvor životne snage.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru