Huang Shan (Žuta planina)

17 Feb 2013
2005 pregleda

Planina Huang Shan ili Žuta planina je jedan od najzapaženijih svetskih pejzaža u kineskoj kulturi, poznata kao mesto povlačenja pustinjaka u izolaciju radi meditacije.

Nalazi se u kineskoj provinciji An Hui, na 5 sati vožnje od Šangaja. Ono što odlikuje ovaj masiv obavijen mistikom i maglom je neverovatan spoj i pomirenje istočnjačke tradicije i avanturističkih izazova savremenog doba.

Huang Shan (Žuta planina)

Planinski venac Huang Shan predstavlja prirodno i kulturno nasleđe, a poznat je po neobičnim granitnim stenama, četinarima koji rastu na kamenom tlu, brojnim termalnim izvorima i jezerima tirkizne boje, starim selima, manastirima podignutim na najstrmijim liticama, vrhovima od kojih se čak 77 nalazi na visini iznad 1000 m.n.v. Najpopularniji vrhovi nose romantične nazive: Lian Hua Feng (Vrh lotosovog cveta), Guang Ming Ding (Vrh sjaja) i Tian Du Feng (Nebeski glavni vrh) i nalaze se na visinama preko 1800 m.

Upisana je u UNESCO-v popis mesta svetske baštine Azije 1990.godine. Na planini je zabeleženo oko 1.500 biljnih i oko 300 životinjskih vrsta od kojih je trinaest pod zaštitom države (makaki majmuni, azijski mrki medved, divlji pas, cibetka, kineski tvor-jazavac, divlja svinja, oblačasti leopard, jelen Sika, crvenorepa i pegava veverica, orijentalna bela roda i još neke).

Ono što mnoge dovede na Huang Shan je svakako „more oblaka”, pojava koja se može videti sa nekog od vrhova samo tokom 51 dana u toku godine. Ovo mesto je velika atrakcija i za zaljubljene parove koji tradicionalno kupuju katanac koji pričvršćuju za lančanu ogradu, a ključ simbolično bacaju u ambis, verujući da je raskid moguć samo ukoliko se nađe ključ, što je skoro nemoguće.

Zbog sličnog imena lako je greškom zameniti Žutu planinu sa planinom Hua Shan u provinciji Shaanxi na kojoj adrenalinski zavisnici pronalaze svoju zabavu. Planina Hua važi za jedno od najopasnijih mesta na svetu za alpinizam. Uprkos obeleženim i osiguranim stazama, nesreće se i dalje dešavaju, uglavnom zbog nepoštovanja procedura i mera opreza. Ceo masiv je nanizan putevima, stazama i stepenicama pružajući nezaboravan doživljaj. Srećom, za one kojima se vrti u glavi i od pomisli na pentranje po klizavim pločama i stenju, postoji žičara.

Kako to sve izgleda možete pogledati na snimku koji sledi, a ono što je redakciju Mediasa zbunilo je: koji posao obavlja čovek koji mirno drema na samoj litici na putu od hiljadu koraka?

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 03 Jan 2017

Odlično se sećam: pre 45 godina, u VII i VIII razredu osnovne škole, u tadašnjoj zajedničkoj nam Otadžbini SFRJ, socijalno siromašna deca, među kojima sam bio i ja, u organizaciji škole, išli smo u Hrvatsku na more! Mesto: TIJESNO kod Šibenika. Na ulasku u Tisno (tako meštani zovu svoje misto), nas nekoliko dečaka smo skakali sa jednog velikog mosta na glavu u more, praveći se hrabri. Visina je bila 4-5 metara i ispod mosta su mogli da prolaze manji brodovi... Tada sam se prvi put zaljubio u jednu meštanku, po imenu Ljubica! Neko mudar je davno rekao: PRVA LJUBAV ZABORAVA NEMA! Iako tada, za naš uzrast, visina nije bila naivna, skakali smo više puta u toku dana! Srećom, nije bilo nikakvih incidenata. Da li to ide s godinama, sve što sam bivao stariji, velike visine su za mene postale STRAH!? Gledajući ovaj video-zapis, neprestano se pitam i ujedno divim svim onim ljudima koji imaju hrabrost da se upuštaju u ovakvu vrstu avanture!? Inače, slažem se s Vašom redakcijom apropo onog ludo-hrabrog čoveka koji meditira iznad duboke provalije! Zaista bih voleo da od njega čujem motive za takvu vrstu avanture...?

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru