Hiperion, najviše drvo na svetu

15 Jan 2016
Autor Mirjana
14053 pregleda

Sve do avgusta 2006. godine, verovalo se da je najviše drvo na svetu Džin Stratosfere, kalifornijska sekvoja visoka 112,5 metara. Iako duplo viši od Kipa slobode u Njujorku, Džin je izgubio vodeću poziciju. Najviše danas poznato živo drvo je Hiperion.

Hiperion, najviše drvo na svetu

Pronašli su ga 25. avgusta 2006. godine prirodnjaci Kris Atkins i Majkl Tejlor u zabačenim delovima Nacionalnog parka Redvud u Kaliforniji. Koristeći profesionalnu lasersku opremu za merenje, na istoj lokaciji su pronašli čak tri drveta viša od Džina Stratosfere. I pored oštećenja vrha koje su izazvali detlići, stablo Hiperion, najviše među njima, danas je visoko 115,72 metra.

Kada su Atkins i Tejlor objavili svoj pronalazak, tim istraživača sa Univerziteta Humboldt na čelu sa ekologom Stivom Siletom, izveo je precizno merenje u septembru 2006. godine. Kada je u pitanju preciznost, naučnici i dalje najviše poverenja imaju u starinske metode. Proces merenja, koji je podrazumevao penjanje do vrha stabla i puštanje merne trake do baze drveta, snimala je Nacionalna geografija. Poduhvat nije bio lak, jer se najniže grane nalaze na visini približno jednakoj 25. spratu solitera, ali je merenje dokazalo da je novo najviše drvo pronađeno.

Ono što je zainteresovana javnost saznala kasnije, je da je Hiperion preživeo zahvaljujući pukoj sreći. Na samo sto metara od njega, nalazi se devastirana golet nastala tokom procesa rašumljavanja 1970-tih. Do 1978. godine posečeno je više od 90% državnih drevnih šuma, a na lokaciji na kojoj je Hiperion nalazio se veliki broj stabala slične visine, i značajan broj onih koji su bili i veći i viši od Hiperiona. U jeku najaktivnije seče, poznate i kao „dvadesetčetvoročasovna smena testera”, administracija predsednika Kartera se izborila da prostor na kome se našao i Hiperion otkupi i pripoji nacionalnom parku.

Najviše drvo na svetu je još uvek relativno mlado i aktivno raste. Procenjuje se da je staro oko 1200 godina, što bi u ljudskim godinama bilo oko 40.

Njegova tačna lokacija je neko vreme uspešno čuvana kao tajna, prvenstveno zbog bojazni da bi ga turisti oštetili penjanjem i otkidanjem suvenira. Po rečima ekologa Stiva Sileta:

„Drvo nije kao čovek, ne može da pobegne od paparaca. Istorija nas je naučila da se loše stvari dešavaju stablima koja postanu previše popularna.”

Ipak, bilo je naivno verovati da će u vremenu svima dostupnih modernih tehnologija lokacija tako impozantnog stabla ostati tajna. Hiperion je danas najznačajnija turistička zanimljivost Nacionalnog parka Redvud u Kaliforniji. Nadamo da će ga njegov položaj, koji zahteva dosta planinarenja, zaštititi od nesavesnih posetilaca.

Izvor: Monumental Trees i Famous Redwoods

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru