Bristlekon borovi, najstarije drveće na svetu

18 Jun 2014
2358 pregleda

Ovi četinari nesvakidašnjeg izgleda dugovečniji su od bilo kog poznatog živog organizma na svetu. Njihov životni vek je duži od 5000 godina.

Bristlekon borovi, najstarije drveće na svetu

Bristlekon borovi (Pinus longaeva) rastu u izolovanim šumarcima u sušnim planinskim regionima šest zapadnih država Amerike, a oni najstariji se nalaze u drevnoj Bristlekon borovoj šumi u Belim planinama Kalifornije. Ovo drveće ima sposobnost da opstane u izuzetno surovom i izazovnom okruženju. Na velikim visinama gde rastu vetar duva skoro neprestano i temperature znaju da padnu dobro ispod nule.

Stablo Bristlekon bora je veoma gusto i puno smole, što ga čini otpornim na invazije insekata, gljivica i drugih potencijalnih štetočina. Čak i posle smrti, vekovima stoji na svojim korenima. Umesto da truli, mrtvo stablo ovog četinara erodira pod uticajem vetra, kiše i smrzavanja, što stvara neobične kamenolike forme i oblike. Drevni iskrivljene i uvrnuti Bristlekon borovi privlače veliki broj fotografa, slikara i drugih umetnika.

Na američkim Belim planinama, u blizini mesta Bišop, danas se nalazi Metuzalem, najstarije poznato drvo staro 4843 godine. Njegova tačna lokacija se čuva u tajnosti, da ne bi doživeo sudbinu svog starijeg rođaka, Prometeja, koga je 1964. godine posekao jedan geolog tražeći dokaze o životu tokom ledenog doba.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru