Erotski roman izabran za knjigu godine

29 Dec 2012
Autor Tea
469 pregleda

Roman “Pedeset nijansi – siva” autorke E.L. Džejms, po izboru britanske javnosti je izabrana za knjigu godine. Iako po jednima ona predstavlja modernu bajku o Pepeljugi, po drugima erotski roman a po trećima čistu pornografiju, ova knjiga nikoga nije ostavila ravnodušnim.

Erotski roman izabran za knjigu godine

Prva knjiga triologije “Pedeset nijansi” (Fifty shades) je samo sto dana nakon objavljivanja prodata u više od 30 miliona primeraka, što je nadmašilo čak i "Hari Potera", a sada je i zvanično najprodavanija knjiga u svetu ove godine. Kod nas je u izdanju “Lagune” već nedeljama na vrhu top-liste najprodavanijih knjiga.

Ovaj erotski roman, pun romantike i strasti nudi razne ideje o tome kako da izbacite sivilo iz svoje spavaće sobe i ispitate mračnu, neistraženu stranu vaše seksualnosti. Anastazija Stil, slatka naivna devojka upušta se u vezu sa Kristijanom Grejom ne znajući do kojih granica je on u stanju da je odvede. Ana je sa jedne strane zastrašena nesvakidašnjim sklonostima ovog mladog poslovnog muškarca a sa druge strane želja za njim je ne napušta, naprotiv, ona opseda svaku njenu misao.

Nakon pročitane knjige, većina žena je imala sličan komentar: “Kristijane Greje, stvarno je šteta što ne postojiš, toliko si savršen u svemu” a nedavna istraživanja su pokazala da je sve više mladih žena koje su inspirisane sadržajem ove knjige isprobale vezivanje, spanking i slične igrice u krevetu.

Popularnost knjige je dobila takve razmere da su se neki vlasnici hotela u Britaniji dosetili da prave paket aranžmane sa asocijaciom na neke delove knjige. Vlasnik jednog hotela je otišao korak dalje, pa je do sada obavezan primerak biblije koji se nalazio u fijoci noćnih stočića soba, zamenio sa ovom knjigom.

Osim što je intrigantna, ova erotska triologija vam može pomoći da prestanete da se dosađujete u krevetu, tvrde seksolozi, kao i da vas podstakne da probudite sva čula, budete nevaljali i vodite ljubav svuda a ne samo u krevetu.

Iako je bestseler, “Pedeset nijansi – siva” je roman koji je uglavnom loše prihvaćen od strane književnih kritičara. Po njima su daleko zanimljiviji od same knjige izrazi lica čitatelja koji je čitaju na javnim mestima, kao i raznolikost publike. Međutim, šta god kritičari mislili, fakat je da ovaj roman jednako čitaju muškarci i žene, mladi i stari, bogati i siromašni.

I ova knjiga je doživela sudbinu svega što u početku oduševi publiku, neko vreme bude apsolutni hit, a potom završi kao žrtva neumerenih loših kritika, uz potenciranje teze da je reč o mediokritetskom sadržaju koji ne zavređuje pažnju ozbiljnih konzumenata. Sličnu sudbinu doživljavaju i muzička izdanja, „Someone that I used to know“ od Gotyea, na primer. Ova vrsta kritike je uglavnom maliciozna, i najvećim delom je odraz skorojevićkog pokušaja bežanja od sopstvene prosečnosti.

Autorka E. L. Džejm, supruga i majka dvoje dece, dugo godina je radila kao televizijski producent. Sada joj se ostvarila želja iz detinjstva o tome da piše priče u koje će se čitaoci zaljubiti.

Knjiga koja je zavela svet “Pedeset nijansi – siva” je njen prvi roman, nakon kojeg je objavila i nastavke ove triologije “Pedeset nijansi – mračnije” i “Pedeset nijansi – Oslobođeni”.

Foto: vivendiemporium.com, buzzfeed.com, onmilwaukee.com

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru